Nagy régi
kedvencünk, de eddig érthetetlen okokból még nem osztottam meg, ezért most pótlom
ezt a hiányt.
Bármilyen aszalt gyümölccsel finom. Mi szilvával szeretjük a
legjobban. Bonyodalom mentes, szinte mindenki által kedvelt sütemény.
Gluténmentes! Csokiimádók odavannak érte...
Hozzávalók egy
szögletes, magas falú gyümölcskenyérformához (2 literes űrtartalmú):
125 g mag nélküli
aszalt szilva, vagy más aszalt gyümölcs
3 ek rum
200 g étcsokoládé
(legalább 70 %-os)
100 g vaj
4 tojás
125 g porcukor
200 g darált
mandula
4 ek étkezési keményítő
1 kk sütőpor
csipet só
2 ek porcukor
valamint:
csokimáz és
blansírozott mandula a tetejére
Az aszalt szilvát
pár órára rumban áztatjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Az étcsokoládét vízgőz
felett megolvasztjuk és a vajat belekeverjük. Hűlni hagyjuk.
A tojásokat
szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral világosra kikeverjük és hozzákeverjük a kihűlt
vajas csokoládét.
Az étkezési keményítőt
a darált mandulához adjuk és ezt is a csokoládémasszához vegyítjük.
A tojásfehérjét a
csipet sóval, sütőporral és a 2 ek porcukorral kemény habbá verjük, majd a
beáztatott és leszűrt aszalt szilvával együtt óvatosan a csokimasszába
forgatjuk. A gyümölcskenyérformába simítjuk, aminek az alját és oldalait előtte sütőpapírral
kibéleltük.
A
sütőrácsot a sütő legalsó sínébe toljuk és erre
tesszük a formát a tésztával, amit kb. 80-90 percig sütünk, tűpróbától
függően. (Ha a teteje nagyon sülne, sütőpapírral takarjuk le.)
Kissé
hűlni hagyjuk, a formából kiborítjuk és teljesen kihűtjük.
A
megolvasztott csokimázt rásimítjuk és a manduladarabokkal megmintázzuk.
Tálaláskor adhatunk mellé egy-két gombóc vanília fagylaltot...