kedd, december 10, 2019

Egzotikus marhafasírt datolyával

Mostanában jobban ráérek kísérletezgetni, többek között az egzotikus ízekkel is szívesen ismerkedem. Ennek az időszaknak egy sikeres darabja lett ez a különleges fasírtszerűség, ami egy adag kuszkusz társaságában remekül megállta a helyét. Tagadhatatlanul igen határozott ízekkel ajándékozott meg, sőt meglepetésemre, még a Ras el Hanout fűszer is legújabb kedvencem lett. 
Hozzávalók 3-4 személyre:
2 vajas kifli (á kb. 60 g)
2 dl író
1 nagyobb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor vegyes zöldfűszer (petrezselyem, metélőhagyma, oregano, borsmenta stb... kinek, mi van otthon)
80 g datolya
400 g darált marhahús
1 tojás
só, pirospaprika
1 ek Ras El-Hanout (marokkói fűszerkeverék, kapható Kotányi féle is)
földimogyoró olaj
A vajaskifliket összemorzsoljuk és ráöntjük az írót. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, apróra összevágjuk. A zöldfűszereket felaprítjuk. A datolyát kimagozzuk és kis darabokra felkockázzuk.
A hagymát egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk.
A húst a tojással, kinyomkodott kiflivel, zöldfűszerekkel, hagymával, fokhagymával, és datolyával összekeverjük. Sóval, pirospaprikával és Ras El-Hanout-tal fűszerezzük.
A masszából kisebb, lapos pogácsákat formázunk és a forró olajban, közepes lángon, mindkét oldalát kisütjük.
Kuszkusszal kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Nem "egzotikus"-ra gondolsz? Az orientalis - legalabbis angolul- foleg kelet azsiat, Kinat, Japant jelent. Persze lehet en gondolom rosszul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igazad van. Most, hogy utánaolvasok... Javítom. Köszi!

      Törlés