Húsvét után könnyebb valami után vágyakozva került fakanál alá ez a nagyon nekünkvaló finomság. Friss babyspenót bolti felbukkanása hozta elő nálam, hogy ez levesnek is igazán beválna. Jó választás volt. Akár pirított zsemlekockával is, ha valakinek nincs ideje, vagy kedve, a fűszeres lepénykével bajlódni, ami pedig igencsak megéri a rászánt időt...
Hozzávalók:
leves:
15 dkg bébispenót (friss, zsenge spenót)
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
4 dl csirke alaplé
1/4 l tejszín
1 dl joghurt
lepényke:
2 tojás
8 dkg szobahőmérsékletű vaj
4 dkg rétesliszt
4 dkg zsemlemorzsa
10 dkg cottage cheese (alternatív sovány túró)
2 ek összevágott friss fűszer
só, bors, szerecsendió
A lepénykéhez a tojásokat szétválasztjuk, a vajat habosra felverjük, majd a tojássárgával összekeverjük. Hozzádjuk a lisztet, zsemlemorzsát, cottage cheese-t és a friss fűszert. Sóval, borssal, csipet szerecsendióval fűszerezzük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, kanalanként a masszába keverjük. Kb. 20 percig pihenni hagyjuk.
Közben a spenót szárát lecsipkedjük, a leveleket átmossuk, lerázzuk róluk vizet és ha szükséges kissé felaprítjuk.
A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, finomra összevágjuk és a megolvasztot vajon megpároljuk. Beleszórjuk a spenótleveleket, az alaplével felöntjük és 4-5 percig főzzük. A tejszínt és a joghurtot is hozzáadjuk és mégegyszer felfőzzük. Pürésítjük, sózzuk, borssal megszórjuk.
A tálalás előtt a fűszeres masszából két kanál segítségével kisebb lepénykéket formázunk és forró vajban mindkét oldalát kisütjük.
A levest a frissen kisült, ropogós lepénykékkel kínáljuk.
15 dkg bébispenót (friss, zsenge spenót)
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
4 dl csirke alaplé
1/4 l tejszín
1 dl joghurt
lepényke:
2 tojás
8 dkg szobahőmérsékletű vaj
4 dkg rétesliszt
4 dkg zsemlemorzsa
10 dkg cottage cheese (alternatív sovány túró)
2 ek összevágott friss fűszer
só, bors, szerecsendió
A lepénykéhez a tojásokat szétválasztjuk, a vajat habosra felverjük, majd a tojássárgával összekeverjük. Hozzádjuk a lisztet, zsemlemorzsát, cottage cheese-t és a friss fűszert. Sóval, borssal, csipet szerecsendióval fűszerezzük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, kanalanként a masszába keverjük. Kb. 20 percig pihenni hagyjuk.
Közben a spenót szárát lecsipkedjük, a leveleket átmossuk, lerázzuk róluk vizet és ha szükséges kissé felaprítjuk.
A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, finomra összevágjuk és a megolvasztot vajon megpároljuk. Beleszórjuk a spenótleveleket, az alaplével felöntjük és 4-5 percig főzzük. A tejszínt és a joghurtot is hozzáadjuk és mégegyszer felfőzzük. Pürésítjük, sózzuk, borssal megszórjuk.
A tálalás előtt a fűszeres masszából két kanál segítségével kisebb lepénykéket formázunk és forró vajban mindkét oldalát kisütjük.
A levest a frissen kisült, ropogós lepénykékkel kínáljuk.