csütörtök, szeptember 19, 2019

Juhsajttal töltött pljeskavica mángoldos krumpliágyon

Így szeptember vége felé még megengedett egy kis nosztalgia a nyár és a nyaralás után, ezért aztán a dalmát tengerparton ellesett és  kóstolt finomságot adaptáltam asztalunkra egy üveg kitűnő horvát bor kíséretében.
Az én pljeskavicám hasonló lett az általunk ismert fasírtra, mivel így könnyebb volt tölteni. Valójában én vétkeztem, mert igazán nem kell bele se tojás, se zsemle, egy kis hozzáadott szódavízzel lágyítható, hogy valamennyire formázni lehessen.  
Nagyon finom lett, hidegen is rájártunk. 
A mángoldos krumpli meg egyszerűen kihagyhatatlan. Ott tartózkodásunk alatt szinte minden nap ettünk. A helybéli piacon óriási csokorba kötve volt kapható a nagyon friss, óriási levelű mángold, ami jellegében nagyon hasonló a spenóthoz, de ízében mégis más... 
Hozzávalók 5-6 személyre:
Pljeskavica
1 kg darált hús, lehetőleg vegyesen sertés- és marhahús
2 fej hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
(2 tojás)
(1 zsemle, tejben beáztatott)
szükség szerint szódavíz
zsemlemorzsa szükség szerint
1-2 ek őrölt pirospaprika, lehet csípős is, ha valaki szereti
só, bors
25 dkg puha juhsajt
olaj a sütéshez
A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, belekeverjük a finomra aprított hagymát, fokhagymát (lehet esetleg ezeket előtte kevés napraforgóolajon  megdinsztelni), - tojást, a kinyomott és összemorzsolt zsemlét (ezek nincsenek benne az igazi pljeskavicában, de nekem ezzel könnyebb volt a hús, nem volt annyira tömény), - aki nem teszi ezeket bele, egy kis szódavízet, pirospaprikát. Sóval, borssal fűszerezzük és, ha szükséges még, zsemlemorzsából annyit adunk hozzá, hogy formázható állaga legyen. Fóliával lefedjük és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Ízlés szerinti nagyságú cipócskákat formálunk belőle, két darab háztartási fólia között egyenként ellapogatjuk. Kivesszük a fóliából,  közepére morzsolunk a juhsajtból, majd a szélekkel ügyesen betakarjuk. (Ha szükséges, utánaformázzuk, hogy sütés közben lehetőleg ki ne folyjon a megolvadt sajt.)
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk (akinek van lehetösége grillezze) és a pljeskavicák mindkét oldalát készre sütjük. (A sütés közben többször megforgatjuk.) Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.

Mángoldos krumpli
70 dkg nem szétfőlő burgonya
50 dkg friss mángold (esetleg spenót?)
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
vaj
só, bors
szerecsendió
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. 
A mángoldot megmossuk, szárakat levágjuk, 3 cm-es darabokra vágjuk, a leveleket kissé megtépkedjük.
A fokhagymát megpucoljuk, összeaprítjuk.
A krumplit enyhén sós vízben nem egészen puhára főzzük, leszűrjük. Egy mélyebb tálba szedjük, meglocsoljuk olívaolajjal és aki szereti, morzsolhat rá kevéske vajat.
A mángold szárakat és leveleket sós vízben kb. 3 percig blansírozzuk, majd jeges vízbe szedjük. (Megakadályozzuk az íz- illetve színromlást.)  Leszűrjük és a fokhagymával a langyos krumplihoz heverjük. Ráreszelünk egy kevéske szerecsendiót, majd szükség szerint sózzuk, borssal megszórjuk.
A kész húspogácsákat a langymeleg mángoldos burgonyával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése