csütörtök, március 21, 2019

Mogyorós-fűszeres-morzsakéreg alatt párolódott halfilé spenótos rizzsel

Hal az nálunk mindig jöhet, bármilyen formában. Sajnos, szerintem nem  elégszer  kerül az asztalra, ezért aztán igyekszem kitenni magamért, hogy hamar ne feledjük a vele való találkozást...
Hát, ez a mostani igazán kedvünkre való volt, valószínűleg még  hosszú ideig  megőrződik az  emlékezetünkben!
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg tisztított mogyoró (törökmogyoró)
1 marék petrezselyemlevél
2 ek friss kakukkfűlevél (vagy 1 tk szárított)
10 dkg reszelt ementáli sajt
10 dkg vaj
5 dkg zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
4 szelet édesvízi halfilé (pl. pangasius)
4 tk csípős mustár
25 dkg rizs
15 dkg mélyhűtött zöldborsó
20 dkg friss spenót (vagy felolvasztott spenótlevél)
csipet szerecsendió
só, bors
A sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A mogyorót és a zöldfűszereket felaprózzuk és a sajttal, 8 dkg puha vajjal, morzsával és kevés borssal egy tálba rakjuk. A megpucolt fokhagymát összenyomva hozzáadjuk és alaposan kikeverjük.
A halfiléket hideg vízzel leöblítjük és papírtörlővel leszárítjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a halszeleteket belehelyezzük és a tetejüket mustárral bekenjük. Sózzuk, borssal megszórjuk és a morzsakeverékkel befedjük. A tálat a sütő középső sínére toljuk és 15-20 percig sütjük, amíg a hal puha lesz és a teteje megpirul. 
Közben a rizst sós vízben, a csomagoláson levő leírás szerint megfőzzük. A zöldborsót szintén. A spenótot megmossuk, vagy kinyomkodjuk és finomra összevágjuk. A leszűrt rizst a maradék vajon a zöldborsóval, spenóttal állandó kevergetés mellett 2-3 percig melegítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. 
A kész halat a rizzsel együtt azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése