vasárnap, április 26, 2020

Fokhagyma krémleves

Ebben a mostani járványhelyzetben különösen fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy immunrendszerünk jól működjön.
Bizonyos ételek fogyasztása ezért, mint például a fokhagyma (ami egyik leghatásosabb immunrendszer-erősítő élelmiszer) pedig, rengeteget segíthet ebben. Mi nagyon szeretjük, remekül feldobja az ételek ízét, azon kívül, hogy emésztésjavító, rákellenes hatása is régóta ismert (való igaz viszont, színházba-, mozibamenetel előtt nem tanácsos fogyasztani). 
Múltkoriban nagyobb mennyiséget kaptunk belőle, így levesként való felhasználása igencsak ésszerűnek bizonyult, akárcsak a kedvünk miatt, meg hogy fogyjon is... Nagyon jó ötlet volt! 
Hozzávalók 4 személyre:
2 ek repceolaj
1 ek vaj
1 fej vöröshagyma
10-12 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
1/2 l zöldség alaplé
1,5 dl száraz fehérbor
2,5 dl tejszín
150 g creme fraiche (alternatív megoldásnak zsíros tejföl)
só, bors
4-6 ek pirított zsemlekocka
friss zsázsa
A fokhagymát, hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, az előbbit késlappal még összezúzzuk. 
A forró zsiradékon a hagymát üvegesre fonnyasztjuk, megszórjuk a liszttel és szorgosan kevergetve kissé pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és még kb. 1/2 percig együtt pörköljük (ne sokáig, mert különben megkeseredik a fokhagyma). Felöntjük a borral, zöldséglével, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a creme fraiche-t és a tejszínt, sózzuk, borssal megszórjuk és félig lefedve alacsony hőmérsékleten óvatosan pár percig főzzük (vigyázat, könnyen kifuthat!). Ezután pürésítjük és újra felforraljuk.
A forró levest tálaláskor megszórjuk zsemlekockákkal és zsázsával. Mennyei...

péntek, április 17, 2020

Spenót-krémleves fűszeres lepénykével

Húsvét után könnyebb valami után vágyakozva került fakanál alá ez a nagyon nekünkvaló finomság. Friss babyspenót bolti felbukkanása hozta elő nálam, hogy ez levesnek is igazán beválna. Jó választás volt. Akár pirított zsemlekockával is, ha valakinek nincs ideje, vagy kedve, a fűszeres lepénykével bajlódni, ami pedig igencsak megéri a rászánt időt...

Hozzávalók:
leves:
15 dkg bébispenót (friss, zsenge spenót)
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
4 dl csirke alaplé
1/4 l  tejszín
1 dl joghurt
lepényke:
2 tojás
8 dkg szobahőmérsékletű vaj
4 dkg rétesliszt
4 dkg zsemlemorzsa
10 dkg cottage cheese (alternatív sovány túró)
2 ek  összevágott friss fűszer
só, bors, szerecsendió
A lepénykéhez a tojásokat szétválasztjuk, a vajat habosra felverjük, majd a tojássárgával összekeverjük. Hozzádjuk a lisztet, zsemlemorzsát, cottage cheese-t és a friss fűszert. Sóval, borssal, csipet szerecsendióval fűszerezzük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, kanalanként a masszába keverjük.  Kb. 20 percig pihenni hagyjuk.
Közben a spenót szárát lecsipkedjük, a leveleket átmossuk, lerázzuk róluk  vizet és ha szükséges kissé felaprítjuk.
A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, finomra összevágjuk és a megolvasztot vajon megpároljuk. Beleszórjuk a spenótleveleket, az alaplével felöntjük és 4-5 percig  főzzük. A tejszínt és a joghurtot is hozzáadjuk és mégegyszer felfőzzük. Pürésítjük, sózzuk, borssal megszórjuk.
A tálalás előtt a fűszeres masszából két kanál segítségével kisebb lepénykéket formázunk és forró vajban mindkét oldalát kisütjük.
A levest a frissen kisült, ropogós lepénykékkel kínáljuk.

kedd, március 17, 2020

Lisztmentes brokkoli-pizza csiperkegombával és kékpenészessajttal

Húsnélküli időszak jegyében készült ez a finom zöldséges találmány, ami egy kis levessel kiegészítve két napra megoldotta nálam a főzést. Hasonló a karfiolos pizzámhoz, de ez most gluténmentes. 
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej brokkoli
3 tojás
10 dkg emmentáli sajt (reszelt)
7 dkg parmezán sajt (reszelt)
3 tk  utifű maghéj
1 tk szárított szurokfű (oregánó)
só, bors
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
bazsalikom
3 ek olívaolaj
30 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
15 dkg csiperkegomba
13 dkg kékpenészes sajt
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A brokkolit megpucoljuk, megmossuk, és egy konyhai aprítógéppel finomra vágjuk. A tojást a sajtokkal, utifű maghéjjal, szurokfűvel, sóval, borssal alaposan kikeverjük. Ezt a  masszát a brokolihoz adjuk, összevegyítjük és egy sütőpapírral kibélelt tepsire 4 vékony lepénykét simítunk belőle. 12-15 percig elősütjük.
Közben a hagymát és fokhagymát megpucoljuk, finomra felaprítjuk. A bazsalikomot megmossuk, lerázzuk róla a vizet és a leveleit felaprózzuk.
Az olajat felforrósítjuk és a hagymát, fokhagymát üvegesre pirítjuk benne. A paradicsomot a bazsalikommal belekeverjük és alacsony lángon 5 percig rotyogtatjuk. Sózzuk, borssal megszórjuk. (Ha szükséges egy kevéske cukorral édesíthetjük.)
A gombát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.
A paradicsomszószt a lepényekre kenjük és megrakjuk a gombaszeletekkel. A kékpenészes sajtot rámorzsoljuk és visszatoljuk a tepsinket a sütőbe további 15 percre.
Melegen, vagy hidegen tálaljuk, vegyes zöldsalát kiséretében. Egyaránt kitűnő!

csütörtök, február 06, 2020

Kókusztejes, kávés pohárkrém áfonyával beültetve

Kitűnő vendégváró kanalazni való, ami a nyárról lefagyasztott áfonyával méltó befejezése lehet egy laktató ebédnek, urambocsá´  vacsorának.
Hozzávalók 4 személyre:
6 dl cukrozatlan kókusztej
2 dkg rizsliszt
4 dkg kristálycukor
1 kk őrölt fahéj
csipet frissen reszelt szerecsendió
1 citrom lereszelt héja
fagyasztott/friss áfonya, tetszés szerinti mennyiségben
4 ek erős presszókávé (ez el is maradhat)
A kókusztejben elkeverjük a cukrot, fahéjat, szerecsendiót.  Hozzáadjuk a rizslisztet és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Megszórjuk a reszelt citromhéjjal, még egyet keverünk rajta és csinos pohárkákba töltjük. Hidegre tesszük és mikor a krém megdermed, megszórjuk a felengedett/friss áfonyával, majd meglocsoljuk a kávéval. 
Kínáljuk a türelmetlenül toporgó édességre éhezőknek ;-)

kedd, december 10, 2019

Egzotikus marhafasírt datolyával

Mostanában jobban ráérek kísérletezgetni, többek között az egzotikus ízekkel is szívesen ismerkedem. Ennek az időszaknak egy sikeres darabja lett ez a különleges fasírtszerűség, ami egy adag kuszkusz társaságában remekül megállta a helyét. Tagadhatatlanul igen határozott ízekkel ajándékozott meg, sőt meglepetésemre, még a Ras el Hanout fűszer is legújabb kedvencem lett. 
Hozzávalók 3-4 személyre:
2 vajas kifli (á kb. 60 g)
2 dl író
1 nagyobb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor vegyes zöldfűszer (petrezselyem, metélőhagyma, oregano, borsmenta stb... kinek, mi van otthon)
80 g datolya
400 g darált marhahús
1 tojás
só, pirospaprika
1 ek Ras El-Hanout (marokkói fűszerkeverék, kapható Kotányi féle is)
földimogyoró olaj
A vajaskifliket összemorzsoljuk és ráöntjük az írót. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, apróra összevágjuk. A zöldfűszereket felaprítjuk. A datolyát kimagozzuk és kis darabokra felkockázzuk.
A hagymát egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk.
A húst a tojással, kinyomkodott kiflivel, zöldfűszerekkel, hagymával, fokhagymával, és datolyával összekeverjük. Sóval, pirospaprikával és Ras El-Hanout-tal fűszerezzük.
A masszából kisebb, lapos pogácsákat formázunk és a forró olajban, közepes lángon, mindkét oldalát kisütjük.
Kuszkusszal kínáljuk.

hétfő, december 02, 2019

Lebbencsleves

Az örök klasszikus, amit még nagymamám konyhájából szerettem meg és a mai napig, ha nagyon kifogytam az ötletekből, ezzel állok elő. Elronthatatlan, kolbásszal bolondítva kiadós főfogásnak is beillik. Csakis házi tésztából!
Hozzávalók 2-3 személyre:
5 dkg füstölt szalonna
15 dkg házi lebbencstészta
1 fej hagyma, finomra aprítva
1 tk pirospaprika
3-4 db burgonya (nagyságtól függően), meghámozva,felkockázva
1 db paradicsom, héjától, magjaitól megszabadítva, felaprózva
1 db zöldpaprika kicsumázva, felkarikázva
1 marék petrezselyem, felaprózva
egy jó darab füstölt kolbász, felkarikázva
só, 
(Erős Pista - aki csípősen szereti)
A szalonnát felaprózzuk és egy lábasban, amiben a levest főzzük, zsírjára sütjük. Beleszórjuk a nem túl apróra tördelt tésztát és világosbarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, kevergetve kissé megdinszteljük, majd megszórjuk a pirospaprikával. 
Felöntjük kb. 1 l vízzel, rádobjuk a krumplit, hozzákeverjük a zöldpaprikát, paradicsomot, mellédobjuk a felkarikázott kolbászt (ez el is maradhat, de nem ajánlom), sózzuk és lefedve, lassú tűzön puhára főzzük. 
Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel, esetleg egy kis kanál csípős paprikakrémmel megbolondítjuk és azonmód bekanalazzuk...  

csütörtök, október 03, 2019

Fügés csirkeragu

Megkezdődött a fügeérés ideje. Nagyon szeretem, főleg kéksajttal és pirítóssal, ugyanúgy a hideg, téli időszak egyik élvezetes slágerét,  a belőle készült füge-körte lekvárt.
Ez a mostani ragu már egy elég régi összeállítás, gyerekeim kedvence, és remélem, unokám is szeretni fogják. Rettentő egyszerű, és igen hamar kész. A friss füge most mindenhol kapható, szedhető. Mindenképpen próbára ajánlom...
Hozzávalók 3-4 személyre:
6 dkg vaj
1-2 ek olívaolaj
1/2 kg csirkemell,- vagy combfilé, vékony csíkokra, vagy kockára vágva
8-9 nem túlérett, kemény, friss, negyedelt füge
2 tk méz
2-3 ek balzsamecet
2-3 ek portói bor, esetleg tokaji (lehet száraz fehérborral is, ekkor  más ízhatást kapunk, - gyerekek esetén- víz, vagy almalé)
só, bors, szárított (vagy friss) koriander
3 dkg vajat az olívaolajjal felforrósítunk egy serpenyőben és nagy lángon a húst 4-5 percig pirítjuk. Sózzuk, borssal, korianderrel megszórjuk. Melegen tartjuk.
A maradék vajat (3 dkg) felforrósítjuk. A mézet belecsorgatjuk és felolvasztjuk. Hozzáöntjük az ecetet és a bort, rövid ideig forraljuk.
Megkóstoljuk és szükség szerint még ízesíthetjük. (Édes-savanyú mártást kapunk.) Beledobjuk a negyedelt fügéket, egyet-kettőt rottyantunk rajta és félrehúzzuk. A fügéknek nem szabad összeesniük, csak kissé meg puhulniuk.
A fügés raguhoz hozzákeverjük a csirkecsíkokat és óvatosan összekeverjük. Tálaláskor főtt rizst kínálunk mellé.

csütörtök, szeptember 19, 2019

Juhsajttal töltött pljeskavica mángoldos krumpliágyon

Így szeptember vége felé még megengedett egy kis nosztalgia a nyár és a nyaralás után, ezért aztán a dalmát tengerparton ellesett és  kóstolt finomságot adaptáltam asztalunkra egy üveg kitűnő horvát bor kíséretében.
Az én pljeskavicám hasonló lett az általunk ismert fasírtra, mivel így könnyebb volt tölteni. Valójában én vétkeztem, mert igazán nem kell bele se tojás, se zsemle, egy kis hozzáadott szódavízzel lágyítható, hogy valamennyire formázni lehessen.  
Nagyon finom lett, hidegen is rájártunk. 
A mángoldos krumpli meg egyszerűen kihagyhatatlan. Ott tartózkodásunk alatt szinte minden nap ettünk. A helybéli piacon óriási csokorba kötve volt kapható a nagyon friss, óriási levelű mángold, ami jellegében nagyon hasonló a spenóthoz, de ízében mégis más... 
Hozzávalók 5-6 személyre:
Pljeskavica
1 kg darált hús, lehetőleg vegyesen sertés- és marhahús
2 fej hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
(2 tojás)
(1 zsemle, tejben beáztatott)
szükség szerint szódavíz
zsemlemorzsa szükség szerint
1-2 ek őrölt pirospaprika, lehet csípős is, ha valaki szereti
só, bors
25 dkg puha juhsajt
olaj a sütéshez
A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, belekeverjük a finomra aprított hagymát, fokhagymát (lehet esetleg ezeket előtte kevés napraforgóolajon  megdinsztelni), - tojást, a kinyomott és összemorzsolt zsemlét (ezek nincsenek benne az igazi pljeskavicában, de nekem ezzel könnyebb volt a hús, nem volt annyira tömény), - aki nem teszi ezeket bele, egy kis szódavízet, pirospaprikát. Sóval, borssal fűszerezzük és, ha szükséges még, zsemlemorzsából annyit adunk hozzá, hogy formázható állaga legyen. Fóliával lefedjük és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Ízlés szerinti nagyságú cipócskákat formálunk belőle, két darab háztartási fólia között egyenként ellapogatjuk. Kivesszük a fóliából,  közepére morzsolunk a juhsajtból, majd a szélekkel ügyesen betakarjuk. (Ha szükséges, utánaformázzuk, hogy sütés közben lehetőleg ki ne folyjon a megolvadt sajt.)
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk (akinek van lehetösége grillezze) és a pljeskavicák mindkét oldalát készre sütjük. (A sütés közben többször megforgatjuk.) Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.

Mángoldos krumpli
70 dkg nem szétfőlő burgonya
50 dkg friss mángold (esetleg spenót?)
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
vaj
só, bors
szerecsendió
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. 
A mángoldot megmossuk, szárakat levágjuk, 3 cm-es darabokra vágjuk, a leveleket kissé megtépkedjük.
A fokhagymát megpucoljuk, összeaprítjuk.
A krumplit enyhén sós vízben nem egészen puhára főzzük, leszűrjük. Egy mélyebb tálba szedjük, meglocsoljuk olívaolajjal és aki szereti, morzsolhat rá kevéske vajat.
A mángold szárakat és leveleket sós vízben kb. 3 percig blansírozzuk, majd jeges vízbe szedjük. (Megakadályozzuk az íz- illetve színromlást.)  Leszűrjük és a fokhagymával a langyos krumplihoz heverjük. Ráreszelünk egy kevéske szerecsendiót, majd szükség szerint sózzuk, borssal megszórjuk.
A kész húspogácsákat a langymeleg mángoldos burgonyával kínáljuk.