Akarjuk, vagy nem, de hirtelen megjöttek a nyirkos, hideg őszi napok. Ilyenkor igazán jó a sütőt is bekapcsolni, nem izzad az ember.
Valójában egy megmaradt hokaidó sütőtök (mint egy őszi klasszikus), és egy árva narancs volt az ok, amiért mindezt összedobtam. Variálható persze a sütőtök szinte mindennel a végtelenségig, ám a narancs-lencse kombinációval különösen finom őszi siker lett az eredmény...
Hozzávalók 3-4 személyre:
2-3 ek olívaolaj vagy kacsazsír (nálam ez)
3 csirkecomb, 6 csirkeszárny
só, bors
2,5 dl csirke alaplé
2,5 dl portói, illetve vmi likőrbor
60 ml vörösbor ecet
70-80 dkg sütőtök, hámozva, magozva, feldarabolva
pár szál kakukkfű
1 FEJ fokhagyma, keresztbe félbevágva
4-5 csík narancshéj darab, vékonyan levágva egy bio narancsról (lehetőleg a fehér rész nélkül)
25 dkg lencse (én zöld lencsét használtam, ami áztatás nélkül megpuhul 25 perc alatt, nem fő szét)
1-2 babérlevél
A lencsét a babérlevéllel majdnem puhára főzzük, leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk, enyhén sózzuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, alsó-felső sütés.
A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk (aki akarja valamilyen kedvelt fűszerkeverékkel megszórhatja még). A zsiradékot (olajat) egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk és a csirkedarabokat porciónként, átsütjük, ha lehet kissé ropogósra, úgy a legfinomabb. Tálra kivesszük, félrerakjuk.
A serpenyőt felöntjük a csirke alaplével, a portóival és az ecettel és kb. 1 percig rotyogtatjuk.
A narancsot kifilézzük és kisebb darabokra vágjuk.
A csirkedarabokat a tökkel, fokhagymával, narancshéjjal, kakukkfűvel egy mélyebb tepsibe fektetjük, ráöntjük az ecetes szószt és 45-50 percig sütjük, míg a hús puha lesz és jól megpirul.
A lencsét a narancsdarabokkal is hozzáadjuk, röviden összemelegítjük és azonnal kínáljuk.
Nagyon finom!!!