kedd, október 13, 2020

Ropogós csirke sütőtökös lencseágyon


Akarjuk, vagy nem, de hirtelen megjöttek a nyirkos, hideg
őszi napok. Ilyenkor igazán jó a sütőt is bekapcsolni, nem izzad az ember.
Valójában egy megmaradt hokaidó süt
őtök (mint egy őszi klasszikus), és egy árva narancs volt az ok, amiért mindezt összedobtam. Variálható persze a sütőtök szinte mindennel a végtelenségig, ám a narancs-lencse kombinációval különösen finom őszi siker lett az eredmény...
Hozzávalók 3-4 személyre:

2-3 ek olívaolaj vagy kacsazsír (nálam ez)

3 csirkecomb, 6 csirkeszárny

só, bors

2,5 dl csirke alaplé

2,5 dl portói, illetve vmi lik
őrbor
60 ml vörösbor ecet

70-80 dkg süt
őtök, hámozva, magozva, feldarabolva
pár szál kakukkf
ű
1 FEJ fokhagyma, keresztbe félbevágva

4-5 csík narancshéj darab, vékonyan levágva egy bio narancsról
(lehetőleg a fehér rész nélkül)
25 dkg lencse (én zöld lencsét használtam, ami
áztatás nélkül megpuhul 25 perc alatt, nem fő szét)
1-2 babérlevél

A lencsét a babérlevéllel majdnem puhára f
őzzük, leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk, enyhén sózzuk.
A süt
őt 200 fokra előmelegítjük, alsó-felső sütés.
A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk (aki akarja valamilyen  kedvelt f
űszerkeverékkel megszórhatja még). A zsiradékot (olajat) egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk és a csirkedarabokat porciónként, átsütjük, ha lehet kissé ropogósra, úgy a legfinomabb. Tálra kivesszük, félrerakjuk.
A serpeny
őt felöntjük a csirke alaplével, a portóival és az ecettel és kb. 1 percig rotyogtatjuk.
A narancsot kifilézzük és kisebb darabokra vágjuk.

A csirkedarabokat a tökkel, fokhagymával, narancshéjjal, kakukkf
űvel egy mélyebb tepsibe fektetjük, ráöntjük az ecetes szószt és 45-50 percig sütjük, míg a hús puha lesz és jól megpirul.
A lencsét a narancsdarabokkal is hozzáadjuk, röviden összemelegítjük és azonnal kínáljuk.

Nagyon finom!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése