szerda, augusztus 26, 2020

Szalonnába tekert pontyfilé fehérbabpürébe ágyazva



Kicsit hűvösebb napokra ajánlom, mikor a sütőt már használatba lehet venni. Mi megkaptuk ezt a napot, azonnal kihasználtam. 
A ponty nagyon jól harmonizált a szalonnával és a babbal, senki sem ágált ellene. Nem macerás, a bab áztatási idejétől eltekintve, hamar kész. Felvettem a családi kedvelt ételek listájára.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg száraz fehér bab (pl. cannellini bab)
1 db sárgarépa
1 póréhagyma
1 tk só
5 dkg vaj
1,5-2 dl tej
1 bio citrom lereszelt héja + a fél citrom leve
4 szelet pontfilé (kb. 12-15 dkg)
20 vékony szelet bacon, vagy más, kedvelt szalonna
1 ek vaj
6-7 kisebb hagyma
10 dkg vaj
10 dkg héjátlan mandula
só, bors
Az előző este beáztatott babot friss vízben, a zöldségekkel és a sóval 30-40 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, a zöldséget félretesszük.  A babot még melegen a vajjal, tejjel, citromhéjjal és -szafttal krémesre pürésítjük. Sóval, borssal ízesítjük.
A sütőt 120 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). 4x5 szelet szalonnát, egymást kissé fedve, háztartási fóliára fektetünk, a halszeleteket ráhelyezzük és a fólia segítségével egyenként feltekerjük. A fóliákat ezután eltávolítjuk.
Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk és a halas csomagocskákat formára igazítva belehelyezzük, 15-18 perc alatt a sütőben megsütjük.
Közben a hagymákat megpucoljuk, ha nagyobbak, megfelezzük, negyedeljük. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a hagymát és a mandulát beleszórjuk, majd gyakori kevergetés mellett kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor a babpürét tányérra simítjuk, a szalonnás halat ráfektetjük és a megpirult vajas hagyma- és mandulakeverékkel alaposan megszórjuk. 
Nagyon finom, különleges!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése