péntek, július 31, 2020

Paradicsomos fejtett babfőzelék mentával bolondítva

A napokban fejtett babhoz jutottam, ami itt, Ausztriában nem túl gyakori. Először levesre gondoltam, aztán Főzelékes Ferinél keresgélve, ráakadtam egy nagyon izgalmas megoldásra. Igaz, ő tarkababból készítette, de gondoltam, egy kis módosítással nálam is megállja a helyét. Nem csalódtam! Olyan finom, különleges ízvilágú főzelék kerekedett belőle, amit már régen ettünk. 
Első olvasatra talán furcsának tűnhet a menta-bab-paradicsom kombináció, ami valóban teljesen más ízélményt ad a megszokottnál, de nem szabad megijedni tőle. Fantasztikus az eredmény!
Hozzávalók 3-4 személyre:
1 fej vöröshagyma
3 ek repceolaj
2-3 fokhagymagerezd
1 kk római kömény
1 kk Baharat (Közel-Keleti konyhákban általánosan használt, mindennapi fűszerkeverék) - el is maradhat
csipet őrölt chili, vagy csípős paprikakrém
40 dkg fejtett bab (kifejtve)
7 dl csirke-, vagy zöldség-alaplé
2-3 dl paradicsomlé
marék friss mentalevél
só, bors, kristálycukor
citromlé
A megtisztított, apróra vágott hagymát a forró olajon puhára pároljuk, hozzákeverjük a szintén megpucolt, összeaprított fokhagymát, rövid ideig ezzel együtt pirítjuk.
Megszórjuk a római köménnyel és Baharttal. (Aki szereti a csípőst, tehet bele chilit, vagy kevéske csípős paprikakrémet.)
Beleborítjuk a kifejtett babot, jól átkeverjük. Felöntjük az alaplével, megszórjuk fél marék felaprított mentalevéllel és félig lefedve addig főzzük, míg a bab puha lesz (kb. 45-50 perc). Ha szükséges, további alaplevet adunk közben hozzá.
Mikor a bab puha, hozzáöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borssal, a maradék aprított mentával megszórjuk és szükség esetén egy kevéske kristálycukrot adhatunk hozzá.
Önmagával besűrítjük, vagyis egy-két merőkanál főzeléket kiveszünk egy külön edénybe, pürésítjük és újra visszakeverjük az alapfőzelékhez. Rottyantunk rajta egyet, ízlés szerint megöntözzük egy-két teáskanál citromlével.
Azon mód, melegen tálaljuk. 
Bármilyen feltéttel, de önmagában is nagyon finom, különleges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése