Igaz, igaz... ez az a recept, amit mindenki (?) ismer és ragyogóan készít. Én mégis leírom, lányaim és remélhetőleg, unokáim okulására. Nagyon szereti a család, soha nem volt gond, hogy valamelyik gyerek nyafogott volna miatta. Sőt, még most is, bár már felnőttek, örömmel kanalazzák, ha éppen ez adódik itthon. A resztelt borjúmáj már csak "kiegészítőként" díszeleg a tányéron (sicc!). Nagyon, de nagyon finom volt!
Hozzávalók a spenóthoz (3-4 személyre):
45 dkg mélyhűtött, krémes parajpüré, esetleg leveles (pl. Iglo), vagy nyáron, friss, leveles (de abból persze több kell, kb. 70 dkg)
1 szikkadt zsemle
2 dl tej a zsemle áztatáshoz
2-2,5 dl tej a rántás felöntéséhez (hoppá!, mondhatják sokan, de ez bizony hozzá tartozik!)
3 ek zsiradék (nálam kacsazsír)
3-4 gerezd fokhagyma
2 ek liszt
só, bors
A mélyhűtött spenótot felengedjük.
Egy mélytányérba beleöntünk 2 dl tejet és úsztatjuk benne a zsemlét, vagyis beáztatjuk. Egy fazékban felforrósítjuk a zsiradékot, rászórjuk a lisztet és megpirítjuk, vagyis rántást készítünk (most sokat feljajdulnak, de ez a spenót lelke! Lehet behabarni is, de a lányaim esküsznek, hogy azzal nem olyan...). Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, keverünk rajta egyet és óvatosan felöntjük a tejjel. Csomómentesre elkeverjük. Hozzádolgozzuk a felolvadt parajt (a megmosott, kissé felaprított friss spenótot), belemorzsoljuk a kinyomkodott zsemlét, sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még tejet.
Mennyei!
Egy mélytányérba beleöntünk 2 dl tejet és úsztatjuk benne a zsemlét, vagyis beáztatjuk. Egy fazékban felforrósítjuk a zsiradékot, rászórjuk a lisztet és megpirítjuk, vagyis rántást készítünk (most sokat feljajdulnak, de ez a spenót lelke! Lehet behabarni is, de a lányaim esküsznek, hogy azzal nem olyan...). Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, keverünk rajta egyet és óvatosan felöntjük a tejjel. Csomómentesre elkeverjük. Hozzádolgozzuk a felolvadt parajt (a megmosott, kissé felaprított friss spenótot), belemorzsoljuk a kinyomkodott zsemlét, sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még tejet.
Mennyei!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése