Egy nagyon gyors és egyszerű ebédnek indult, ami végül is sokáig emlékezetes marad, annyira ott volt a helyén...
A tésztája talán kissé idegennek tűnhet, de hamar kedvencé válhat.
Ez az un. spätzle tészta (mondhatjuk talán nudlinak) hagyományos sváb étel. Készen is lehet vásárolni, illetve otthon is könnyen elkészíthető (lásd a Käsespätzle, sajtos nokedli receptemnél). Alapanyaga a nokedlihez hasonlóan liszt, tojás, só és víz, azonban több tojás kell bele és többnyire durumbúzalisztből készítik, amitől nemcsak állaga, hanem íze is más lesz. A nyúlós tésztát a forrásban lévő vízbe kell szaggatni, amelyhez egy speciális eszköz is rendelkezésre áll, azonban ezt helyettesíthetjük egy nokedli-szaggatóval, vagy egyszerűen egy éles késsel a vágódeszkáról beleszaggatjuk. A tészta alakja változatos lehet, elkészíthetjük vastag vagy vékony, hosszú vagy rövid formában is.
Ez az un. spätzle tészta (mondhatjuk talán nudlinak) hagyományos sváb étel. Készen is lehet vásárolni, illetve otthon is könnyen elkészíthető (lásd a Käsespätzle, sajtos nokedli receptemnél). Alapanyaga a nokedlihez hasonlóan liszt, tojás, só és víz, azonban több tojás kell bele és többnyire durumbúzalisztből készítik, amitől nemcsak állaga, hanem íze is más lesz. A nyúlós tésztát a forrásban lévő vízbe kell szaggatni, amelyhez egy speciális eszköz is rendelkezésre áll, azonban ezt helyettesíthetjük egy nokedli-szaggatóval, vagy egyszerűen egy éles késsel a vágódeszkáról beleszaggatjuk. A tészta alakja változatos lehet, elkészíthetjük vastag vagy vékony, hosszú vagy rövid formában is.
Hozzávalók 3-4 személyre:
30-35 dkg készen vett un. Eierspätzle (4 tojásos durum száraztészta, időnként a Lidl-ben kapható), esetleg más, legalább 4 tojásos, kész tésztaféleség
4 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 bio citrom lereszelt héja, kifacsart leve
1 piros chilipaprika
2,5 dl tejszín
5 dkg reszelt parmezán sajt+valamennyi a tálaláshoz
só, bors
A fokhagymát megpucoljuk és vékonyan felszeleteljük. A chili paprikát félbevágjuk, az ereiket kivágjuk, húsát felaprítjuk.
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
A vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, belekeverjük a fokhagymát és chilit, majd állandóan kevergetve kissé megpirítjuk. (Ne sokáig, különben megkeseredik!) Felöntjük a tejszínnel, pár percig főzzük, belekeverjük a parmezánt és a citromhéjat.
Hozzáöntjük a kifőtt tésztát, összekeverjük és ízesítjük a citrom levével, sóval, borssal.
Tálaláskor megszórhatjuk további parmezánnal és friss zöldsalátát kínálhatunk hozzá.