vasárnap, október 09, 2011

Káposztás héveknédli

Ennek az egyszerü, számomra teljesen ismertlen, sváb káposztás étel receptjét egy kedves pécsi ismerösöm osztotta meg velem, mondván, biztos nem lesz csalódás. Valóban...  kivétel nélkül mindenkinél osztatlan sikert aratott. A héveknédli (Hefenknödeln) akár sütve, akár fözve egyaránt nagyon közkedvelt étele a sváb konyhának. Mint utánaolvastam, eszik babbal, sültekkel, zöldséggel, sonkával, csülökkel... Véletlenek egybeesése folytán, éppen szombaton volt a Gereslaki Gözgombóc Fesztivál, ahol aztán komoly mennyiségek tünhetnek el belőle, hiszen itt  a gözgombóc minden változatával találkozhat az oda látogató. Nálunk mindenesetre bekerült a családi recetgyüjteménybe...

Hozzávaló 5-6 személyre:

1 kg savanyú káposzta
25-30 dkg kockázott bacon
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
1/2 kg liszt

1 zacskó élesztö granulátum
1 dl olaj
1 tk cukor
 2-3 dl víz
 Az élesztöböl, lisztböl, olajból, vízböl, cukorból és sóból közepesen lágy tésztát készítek. Addig gyúrom, amíg a tészta el nem válik a tál falától, utána meleg helyen kelesztem. Ez kb. egy 1/2 - 3/4 óra.  A tésztából 7-8 azonos nagyságú bucikat tépek, majd kisodrom kb 20-30 cm hosszúságú rudakra. Ezekböl a rudakból csigákat tekerek és egy sütöpapírral kibélelt tepsibe helyezem öket. A hagymát és a káposztát megdinsztelem. ( Ha káposzta nagyon savanyú, érdemes egy kicsit átmosni.) A tepsibe szórom egyenletesen elosztva csigák között. (És én itt egy hibát csináltam. A csigákra is került a káposztából, aminek következtében persze nem sült szép pirosra a tetejük...) Ennek a tetejére szórom a bacont (vagy jóféle érett házi húsos szalonnát).
185 ° C- ra előmelegített sütőben kb 25- 30 perc alatt készre sütöm. Fontos, hogy jó minöségü legyen a savanyú káposzta. Én vecsésit vettem. A csiga készítésekor kolbász szeletkéket is rejthetünk a rétegek közé.
(A recept Miklós barátunktól származik, köszönet érte!)

6 megjegyzés:

 1. Kedvemre való, nagyon szeretem a savanyú káposztát!

  VálaszTörlés
 2. Kipróbálandó! Nagyon jól hangzik! :)

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm, hogy lelkesedtek érte! A savanyúkáposztás ételek valóban elronthatatlanok... Minden formában ehetök ;-)

  VálaszTörlés
 4. jajj, én azt hiszem, ezt nagyon szeretem!

  VálaszTörlés