Mikor az ember valami édességre vágyik, de tudja, hogy csak módjával szabad, na, akkor jön ez a sütemény.
Egy délután, kettesben, a fél tortaforma tartalmát eltüntettük úgy, hogy nem volt semmiféle lelkiismeret furdalásunk.
Az ellenállhatatlan aromáért és a kellemesen szaftos állagért az a két bio narancs héja és húsa felel, amelyek a sütemény karakterét adják. A narancsíz tökéletesen megmarad, úgy hogy egy leheletnyi finom fanyarság is érezhető benne. Ez olyan kuriózumot kölcsönöz a tortának, ami a legkevésbé sem árt neki.
Hozzávalók 10 személyre (24 cm-es átmérőjű tortaformához):
2 db bio, kb. á. 150 g-os narancs
5 tojás
20 dkg finomított kristálycukor
23 dkg finomra darált mandula
2 ek mandulalap (szeletelt mandula)
porcukor a beszóráshoz
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
A narancsokat forró vízzel lemossuk, leszárítjuk, a héjával együtt feldaraboljuk (ha magos, akkor a magokat eltávolítjuk). Egy fazékban 1 ek vízzel, fedő alatt 1/2 órát gyengén pároljuk, amivel a keserű íz eltűnik, puha lesz és a folyadék is elpárolog.
Mikor kihűlt, aprítóval, vagy botmixerrel pürésítjük.
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét (csipet sóval) kemény habbá verjük, miközben a cukor felét (10 dkg) apránként hozzákeverjük.
Egy másik tálban a tojássárgákat a maradék cukorral 3 perc alatt krémesre verjük. (Fontos, hogy a cukor felolvadjon benne.)
Először beleadjuk a narancspürét, majd a darált mandulát és alaposan elkeverjük.
A felvert tojásfehérjéből óvatosan, kanalanként keverünk hozzá, hogy össze ne törjön a hab.
Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk és megszórjuk a mandulalapokkal.
A sütő középső sínére toljuk és kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróba! (Ha nagyon barnulna, sütöpapírral letakarjuk a tetejét.)
A formában hagyjuk hűlni, majd óvatosan tortatálra csúsztatjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk kevés porcukorral.
Eredeti recept innen, kisebb változtatással