csütörtök, január 14, 2021

Túrós pogácsa

Ez az a pogácsa, ami mindenkinek kell! (Apróséf oldalán találtam, kisebb változtatással magunk mennyiségére, szájízére igazítottam.) Fantasztikusan könnyű, légies, nagyon egyszerű és miután én most igazi, házi túróval készítettem, egyértelműen éreztem benne a túró enyhén savanykás zamata mellett az édeskés tejízt is. Persze, ha nem sikerül házi túróhoz jutni, gondolom, jobbfajta üzletivel is hasonló siker lesz. Igazán kicsi pogácsaszaggatóval érdemes dolgozni, így az ember egy falatra bekapja. Igazi bor,- sörkorcsolya... (tea mellé sem rossz ;-)
Hozzávalók:
1/2 dl tej
1 kk cukor
15 g friss éleszt
ő
25 dkg finom búzaliszt
1 dkg só
25 dkg vaj
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 tojás sárgája
A langyos tejhez adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az éleszt
őt. Egy szalvétával lefedve tegyük félre.
A lisztbe belekeverjük a sót és morzsoljuk el benne a vajat. Hozzáadjuk a túrót és az éleszt
őt, majd addig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát kapunk. (Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kis lisztet.)
Fóliába csomagoljuk és 2-3 órára, de legjobb egy éjszakára, a h
űtőbe pihentetjük.
A sütőt melegítsük 200 fokra. Vegyük ki a tésztát és gyúrjuk ismét át. Nyújtsuk vékonyra, majd a felét kenjük le a tojássárgával és hajtsuk rá a másik, nem bekent tésztafelet.
Nyújtsuk megint olyan vékonyra mint el
őzőleg és újra kenjük meg a felét a tojássárgával, majd a száraz tésztafelet hajtsuk rá.
Végül nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és egy kb. 4 cm átmér
őjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd a tetejüket kenjük le a maradék tojással. Rövid pihentetés után a sütő középső sínere tolva 20-30 perc alatt süssük készre, míg a teteje szép világosbarna színt kap.
Abbahagyhatatlan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése