Rezept unten auch auf Deutsch
Lassan-lassan
végre már én is nekikezdek a karácsonyi sütés-főzés előkészületeknek, bár idő
hiányában csak hétvégeken jutok hozzá. Ez a sütemény egy első kísérlet volt, de
mivel óriási siker koronázta a premiert, valószínűleg bekerül a karácsonyi
menübe is.
És mert osztrák barátaink reklamálták, hogy ők is szívesen olvasnák a
receptjeimet, ezentúl, ha van hozzá még lelkierőm, németül is leírom őket.
Remélem, nem lesz senki számára zavaró.
Hozzávalók:
zsiradék a
forma kikenéséhez
385 g liszt
200 g vaj
110 g
porcukor
1 tojás
1 ek tej
1 ek barna cukor
2 ek cukor
1 közepes
alma, hámozva, vékony szeletekre vágva
225 g
szárított datolya, mag nélkül, összevágva
A sütőt 200
fokra előmelegítem. A vajat habosra keverem, hozzáadom a cukrot, a tojást, kb 1
ek vizet, a lisztet és gyorsan sima tésztává dolgozom. Fóliában néhány
órára/másnapig a hűtőbe teszem.
A
töltelékhez az almát és a datolyát egy lábasban kevés víz hozzáadásával,
fedővel 5 percig rotyogtatom. Kézi mixerrel pürésítem és hűlni hagyom.
A tészta
felét a tepsim nagyságára nyújtom és miután kibéleltem sütőpapírral,
belehelyezem a tésztát. Az alma-datolya keverékével megkenem és befedem a másik
kinyújtott tésztaféllel.
Tejjel
megkenem a tetejét és barna cukorral megszórom.
Kb 25 percig
sütöm és a tepsiben hagyom kihűlni. 16 szeletre vágom és a maradék cukorral
megszórom.
Jól záródó
dobozban 1 hétig is eltartható (ha közben meg nem esszük).
***
Zutaten:
etwas Fett
für die Form
385 g Mehl
200 g Butter
110 g Zucker
1 leicht
geschlagenes Ei
1 EL Milch
1 brauner
Zucker
2 EL Zucker
1
mittelgroßer Apfel, geschält und in dünne Scheiben geschnitten
225 g
Trockendattel ohne Kern, grob gehackt
Den Ofen auf
200 Grad vorheizen. Eine rechteckige Backform einfetten und mit Backpapier
auslegen. Mehl mit der Butter verkneten. Den Zucker unterrühren. Das Ei und
etwa 1 Esslöffel Wasser hinzufügen. Auf einer bemehltenArbeitsfläche gründlich
durchkneten und in Folie gewickelt etwa 30 Minuten im Kühlschrank ruhen lassen.
Für die
Füllung alle Zutaten in einem Topf geben und zugedekt etwa 5 Minuten köcheln
lassen. Mit dem Stabmixer zu einer glatten Masse pürieren, erkalten lassen.
Die hälfte
des teigs so ausrollen, dass er den Boden der Form bedeckt. Mit der Füllung
bestreichen. Die andere Hälfte des Teigs auf die gleiche Größe ausrollen, den
Teig auf die Füllung legen. Mit der Milch bestreichen und mit dem braunen
Zucker bestreuen.
Etwa 25
Minuten im Ofen backen, anschließend in der Form abkühlen lassen. In etwa 16
Schnitten schneiden und mit dem restlichen Zucker bestreut servieren.
Die
Schnitten halten sich in einem luftdicht verschlossenen Behälter eine Woche.