vasárnap, december 06, 2009

Mandulával tüzdelt alma karamellmártással

Igaz, hogy nálunk már/még nincs kisgyerek, de a Mikulás ennek ellenére minden évben lerakja névreszóló csomagjait valamelyik ablakba. Igyekszünk ezen az estén együtt lenni és azt hiszem, ez a hangulatos pár óra minden felnött/gyerek családtag számára igazi ünnep. A csomagok mellé általában további meglepetést is be szoktam csempészni az asztalra és ez idén az alma egy nagyon finom desszertváltozata volt.

Hozzávalók:
6 alma
1/2 citrom
5 ek cukor
10 szegfüszeg
1 darabka fahéj
2 dl száraz fehérbor
40 dkg vágott mandula
ribizlilekvár

mártás:
6 ek kristálycukor
2 dl tejszín

A meghámozott almák magházát kivágom és egy fazékba helyezem öket. Annyi vízet öntök hozzá, hogy azokat éppen ellepje. Hozzáadom a citrom héját, levét, a bort, cukrot, szegfüszeget és a fahéjat. Felforralom, majd kb még 4 percig fözöm, vigyázva, nehogy túlfözzem az almákat, mert akkor képtelenség megtölteni a belsejüket. A lében hagyom kihülni. Közben a mandulát egy serpenyöben szárazon megpirítom.
A mártáshoz a cukrot egy lábasban sötétbarnára pirítom. Hozzáadok 8 evökanállal az alma fözölevéböl és felforralom, hogy a cukor felolvadjon benne. Felöntöm a tejszínnel, összerottyantom. Lehútom a tüzröl és melegen tartom.
A kihült almákat lecsepegtetem, megtüzdelem a vágott mandulával és a ribizlilekvárral megtöltöm a belsejüket. Körészedem a karamellmártást, langyosan tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése