szerda, november 25, 2009

Mogyorós habcsók

A karácsonyi kekszek egyik elmaradhatatlan darabja. Elkészítéséhez csupán idő kell, hogy lassan száradjon ki a sütőben. Egyébként rém egyszerű. Többféle variációban ismert. Nálunk kedvelt a mogyorós, de a sima, egyszerű is hamar elfogy, még Karácsony előtt. Ezért kétszer kell sütnöm... Praktikus, hogy apró és egy harapással eltüntethető.


Hozzávalók 60 darabhoz:
4 db szobahőmérsékletű tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg apróra vágott mogyoró
1 tk citromlé
csipet só és sütőpor

A tojásfehérjébe belekeverem a sót és a sütőport, majd gőz fölött nagyon kemény habbá verem. Közben hozzáadogatom a cukrot és a végén a citromlét. Beleforgatom a mogyoró 3/4 részét (ez el is maradhat).
Egy kávés kanállal illetve tölcsérkinyomóval kis halmokat, formákat nyomok egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre. A maradék mogyoróval megszórom a tetejüket. Előmelegített sütőben 70-80 fokon inkább szárítom, mint sütöm. Mikor kezd színt kapni, a sütőt lezárom és csak nagyon kis rényire nyitom ki az ajtaját (én fakanál nyelét használom erre, a sütő és az ajtó közé teszem). Így a forró levegő lassan távozik és nem fog megrepedni a habcsók. (Ha igen, hát Istenem, ettől még nagyon finom...)

6 megjegyzés:

  1. Jaj, de gyönyörűűűűűűűűek!
    Van is otthon mogyoróm!:)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tudtam az Advent elsö vasárnapjára Nektek is az asztalra tenni valamit, ha máshogy nem is, de így "papíron" :-)

    VálaszTörlés
  3. egycsipet:
    Köszike, kicsit megizzadtam érte...

    VálaszTörlés
  4. Nézz be hozzám:) http://katakonyha.blogspot.com/2009/11/kellemes-hely.html

    VálaszTörlés