kedd, július 12, 2022

Zöldséges-lencsés egytál, kolbásszal megfejelve

Ha unokák, akkor persze valami nekik jobban csusszanó,  egészséges valamivel igyekszem kirukkolni. Ez történt ma is lencsés egytál formájában, ami a felnőtteknek is kedvére volt. Persze egy kis kolbászt és virslit is csempésztem bele, ami igazán nem ártott neki. A lencse fajtája a kevésbé ismert  un. hegyi lencse volt, ami kicsit kisebb, mint a barna lencse, színe barnás-vöröses. Nagy előnye az aromás íze mellett, hogy szinte egyáltalán nem fő szét és mégis puha lesz. Egytálételekbe szinte mindig ezt használom.
Hozzávalók 3-4 személyre:
3 közepes nagyságú sárgarépa
1 fej karalábé
1 szál petrezselyemgyökér
1 fej hagyma
5 dkg bacon (ha lehet, érlelt)
1 ek zsiradék
20 dkg hegyi lencse
2 tk sűrített paradicsom
3 ek
modenai balzsamecet
1 l marhahús alaplé
2-3 ágacska kakukkfű
marék petrezselyem
1-2 pár virsli
1 kisebb szál főznivaló kolbász
1-2 ek vaj
só, bors
A répát, karalábét, petrezselyemgyökeret megpucolom, lehetőség szerint kisebb kockákra összevágom. A hagymát megpucolom, felaprítom. A bacont  felkockázom.
Egy nagyobb serpenyőben a bacont pár perc alatt kisütöm, hozzáadok egy kevéske zsiradékot, ha szükséges és a hagymát üvegesre párolom benne.
A megmosott lencsét hozzákeverem és 1 percig együtt párolom. Hozzáadom a sűrített paradicsomot, elkeverem és felöntöm a balzsamecettel és az alaplé felével. Közepes lángon főzni kezdem. Mikor a lencse a folyadékot már majdnem felszívta, megint öntök hozzá az alapléből. 20 perc főzés után, mikor a lencse még nem teljesen puha, hozzádobom a kakukkfű ágakat és a felkockázott zöldséget. További 20 percig főzöm. (Ekkorra már beleöntöttem az egész alaplevet.) Közben a kolbászt és a virslit is felszeletelem és hozzádobom a már majdnem kész egytálhoz.
Belekeverem a vajat, szükség szerint sóval, borssal megszórom és a felaprított petrezselyemmel megszórva tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése