kedd, július 05, 2022

Cevapcici amerikai káposztasalátával és hagymás mustárral

Mert a sütőt most jó darabig mellőzni igyekszem a meleg miatt, próbálok azért valami olyan mindkettőnk kedvére valót készíteni, amit még másnap is ehetünk. Nosztalgiából is, meg mert szeretjük, a napokban a cevapcici (csevapcsicsa) mellett döntöttem. A nálam gyakran előforduló amerikai káposztasaláta remek választás volt mellé. Mintha csak az Adria partján eszegettünk volna...
Hozzávalók 4-5 személyre:
25 dkg csúcsos káposzta (persze, lehet a hagyományos fehér káposztából is)
1 tk őrölt köménymag
2 szál sárgarépa
1 csomag újhagyma
1/2 citrom
60 ml olívaolaj
60 ml aludttej (esetleg joghurt)
só, bors
csipet cukor
8 dkg tárkonyos mustár
5 dkg dijoni mustár
1 tk római kömény
4-5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
60 dkg vegyes darált hús (én egy osztrák különlegességet használtam, amiben még darált gomba is volt)
2 tk őrölt pirospaprika
1,5 ek étkezési olaj (a fasírthoz kell)
1,5 ek aprított petrezselyem
3 tk sütőpor (!) - vagy zsemlemorzsa
75 ml szénsavas ásványvíz
repce-, vagy napraforgóolaj a sütéshez
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, négyfelé vágjuk, a torzsáját kivágjuk és egy éles késsel vékonyan felcsíkozzuk. (Én a kenyérszeletelő gépet használtam. Ragyogóan működött!) Egy nagy tálba szórjuk, enyhén besózzuk, megszórjuk a köménnyel és kb. 10 percig állni hagyjuk.
2 gerezd fokhagymát megpucolunk és vékonyan felszeletelünk. A megpucolt répát durvára reszeljük, vagy csíkozzuk. Az újhagyma felét megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk és a citrom levét kifacsarjuk.
Az olívaolajat az aludttejjel, fokhagymával, sóval, csipet cukorral és a citrom levét egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, répát és újhagymát és jól összeforgatjuk. Hidegre tesszük.
Elkészítjük a hagymás mustárt. Ehhez a maradék újhagymát megpucoljuk, feldaraboljuk, majd a kétféle mustárral és  római köménnyel összekeverjük.
A maradék fokhagymát, vöröshagymát megpucoljuk, és nagyon finomra összeaprítjuk.  A darált húshoz adjuk, majd a pirospaprikát, sót, borst, olajat, petrezselymet, sütőport (zsemlemorzsát) és szénsavas ásványvizet is hozzákeverjük. Alaposan összedolgozzuk (ha nem áll össze, lehet további zsemlemorzsát hozzáadni) és legalább 1/2 órára tegyük a hűtőbe pihenni.
Lehetőleg egyforma hengereket formázunk a húsmasszából és kevés forró olajban (1-2 ek), tapadásmentes serpenyőben, folyamatosan forgatva minden oldalukat kisütjük. (Még jobb, ha a formázás után egy éjszakát a hűtőben pihen a kiformázott cevapcici, de ez legtöbbször kivihetetlen.)
Akkor jó, ha a külseje szép sötétbarnára pirul.
A kész cevapcicit a káposztasalátával és hagymás mustárral kínáljuk.
Fantasztikusan finom, általunk nagyon kedvelt étel, ami az Adria hangulatát hozza magával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése