péntek, április 29, 2022

Csülkös bableves

Csülköt nem igen tudok venni, mert, ahol élek, sajnos ritkán kapható olyan igazi, "hazai"-féle. Szerencsére Húsvét előtt megleptek két szép darabbal, így nem volt kétséges, mi lesz az egyikből. A mangalica kolbász fele is belement, így aztán nem lehetett senkinek szava, hogy valami is kimaradt belőle.
Elkészítése talán nem a szokásos, ugyanis a csülköt külön főztem, aztán ennek a főzővízében készült véglegesen a leves. Ezt a rászánni való időbe bele kell kalkulálni, nem egy "hipp-hopp kész" valami...
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 jókora füstölt sertéscsülök (kb. 1 kg)
1 fej vöröshagyma
5 gerez fokhagyma
3 babérlevél
10-15 szem bors
30 dkg tarkabab (egy éjszakán át áztatott, de min. 6 órán keresztül)
3-4 sárgarépa
1-2 sárga szín
ű répa, fehérrépa, esetleg paszternák
10 dkg füstölt kolbász (ha valaki szereti, lehet többet is)
1 ek liszt
2 tk f
űszerpaprika
3 dl tejföl
A megmosott csülköt helyezzük egy nagyobb fazékba, engedjünk rá annyi vízet, hogy jól ellepje. Tegyük hozzá a megpucolt vöröshagymát (egészben), 3 gerezd fokhagymát, babérlevelet és a szemes borsot (teatojásban). F
őzzük teljes puhulásig (kb. 2-3 óra). Hagyjuk a főzővízben kihűlni. Ekkor vegyük ki a vízből, csontozzuk ki és a húst aprózzuk fel. A levet szűrjük le. (Én ezt egy egész éjszakára hidegre teszem, hogy másnap könnyen zsírtalanítani tudjam. De persze, ez ízlés dolga...)
A lesz
űrt lébe tegyük a beáztatott, átmosott babot és főzzük félpuhára. (Ez az idő attól függ, milyen öreg a bab, kb. 1/2-1 óra.)
Közben pucoljuk meg a répaféléket, karikázzuk fel, adjuk a félig megf
őtt bableveshez és főzzük készre, míg minden puha lesz.
A maradék (
2 db) megpucolt fokhagymát daraboljuk apróra és egy kés lapjával törjük össze.
A karikára vágott kolbászt egy kisebb fazékban pirítsuk le, míg zsírt enged. Szedjük ki és tegyük félre. A kis
ült zsírt szórjuk meg a liszttel, folyamatosan kevergetve rövid ideig pirítsuk. Keverjük hozzá a fokhagymát, majd mikor jellegzetes illatát érezni kezdjük húzzuk, le a tűzről. Szórjuk meg a paprikával, adjunk hozzá a leves levéből néhány kanállal. Keverjük simára és csorgassuk a levesbe.
Sóval, borssal ízlés szerint ízesítsük.
Adjuk hozzá az 1-2 ev
őkanál levessel elkevert tejfölt, a felaprózott csülökhúst és a megpirított kolbászkarikákat. Rottyantsunk rajta egyet-kettőt és máris tálalhatjuk friss kenyér társaságában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése