csütörtök, április 08, 2021

Cukkini-krumpli felfújt almás céklasalátával

Húsvét utáni első ebédünk volt, mikor már nem vágyik az ember húsra, de még benne van az ünnepi hangulatban. Egy sikeres elképzelés, sikeres darabja. Hasonlót már készítettem, de ez a mostani túlszárnyalta, mint ízben, mint állagban. A jó adag karakteres hegyi sajt fantasztikusan krémes, ugyanakkor szaftos konzisztenciát alkotott a tej és zöldséglé keverékkel. Minekután a maradék franciasaláta is kitűnően passzolt hozzá, csak díjazni tudtam az ötletet. Az almás-cékláról már nem is beszélve...
Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg nem szétf
ővő burgonya
3 közepes méret
ű cukkini
2 ek vaj
1 ek sima liszt
2 dl zöldség alaplé
2 dl tej (tejszín)
csipet frissen reszelt szerecsendió
15 dkg reszelt hegyi sajt (esetleg ementáli)
só, bors
Almás-cékla saláta:
50 dkg el
őre megfőzött, meghámozott cékla
2 db savanykás alma
2 dl tejföl (joghurt)
2 ek almaecet
só, bors, porcukor
A felfújthoz elöször megpucoljuk a krumplit és lehet
őleg elég vékonyan felkarikázzuk. A cukkinit megmossuk, a végeket levágjuk és a krumplihoz hasonló vastagságúra szeleteljük.
1 ek vajat egy kisebb fazékban megolvasztunk, hozzákeverjük a lisztet és rövid ideig pirítjuk. A zöldséglével és tejjel óvatosan felöntjük, sózzuk, borssal és a szerecsendióval megszórjuk és simára keverjük. 8-10 perc alatt, állandó kevergetés mellett,  
s
űrűre főzzük. Beleadjuk a sajtot, amit aztán addig kevergetünk, amíg felolvad.
A süt
őt 200 fokra előmelegítjük (alsó/felső sütés). Egy felfújtformát (tűzálló formát, esetleg tepsit) a maradék vajjal kikenünk és szép sorjában, váltakozva, egymást kissé fedve, cserépmintában lerakjuk a krumpli- és cukkinikarikák felét. Ezt megöntözzük a sajtszósz felével, majd a maradék krumplival és cukkinivel befedjük. A megmaradt sajtszósszal betakarjuk és a sütő középső sínére tolva kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Közben elkészítjük a cékla salátát. A céklát tetszés szerint vékony csíkokra szeljük. Az almát megmossuk, magházát kiemeljük és a céklához hasonló nagyságú darabokra vágjuk.
A tejfölt (joghurtot) összekeverjük az almaecettel, sózzuk, borsozzuk. (Lehet egy kevés cukorral édesíteni.) Tálalás elött lehet
őleg hűtsük jól le.
A megsült felfújt méltó kisér
ője ez a szokatlan, ám nagyon finom céklasaláta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése