szombat, március 20, 2010

Sütőben sült sonkástészta/Überbackene Schinkenfleckerln

Rezept unten auch auf Deutsch
 
Szombatonként szívesen készítek valami sütőbe kívánkozót. Ezen a napon általában nagyon sok az olyan tennivaló, ami a hétközben elmarad, illetve munka után már nincs energiánk hozzá. Így aztán péntek este még gyorsan összeállítom, aztán másnap délben csak a sütés marad hátra és senki nem marad éhen. Ezért örültem nagyon, mikor végre sikerült ennek, az általam jól ismert receptnek sütőben sült változatát elkészítenem. Mára már az egyik legsikeresebb tésztámnak könyvelhetem el.
Hozzávalók 2 személyre
200 g fodroskocka
100 g póréhagyma

150 g főtt sonka
2 ek olaj, 1 tojás
40 g puha vaj
2 dl tejföl
1 ek petrezselyem
só, bors, szerecsendió
50 g reszelt parmezánsajt
2 ek zsemlemorzsa
3 ek olvasztott vaj

A tésztát előírás szerint enyhén sós vízben megfőztem, leszűrtem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy tűzálló tálat vajjal kikentem és kevés morzsával megszórtam. A pórét hosszanti irányba, kb 3-4 cm-es csíkokra vágtam. A sonkát szintén kisebb darabokra szeleteltem (ebben az esetben 2 cm-es csíkokra) és mindkettőt megfuttattam az olajon. Sóztam, borsóztam és hűlni hagytam. A tojást szétválasztottam és a sárgáját a felvert vajhoz kevertem, amit aztán sóval, borssal és szerecsendióval ízesítettem. Ehhez adtam a tejfölt, tésztát, petrezselymet és a sonkakeveréket.
A tojásfehérjéből, kevés sóval kemény habot vertem és óvatosan a masszába forgattam. Az egészet a tűzálló tálba simítottam, sajttal és morzsával megszórtam, rácsorgattam az olvasztott vajat és a sütőben kb. 35 percig sütöttem. Az eredmény mindent elsöprő! A teteje ropogós, belül pedig selymesen puha. Ízre is teljesen más, mint a szokásos sonkástészta. 

***  
Zutaten für 2 Personen
200 g Teigfleckerln
100 g Lauch
150 g gekochter Schinken
2 EK Öl, 1 Ei
40 g weiche Butter
2 dl Sauerrahm

1 EL Petersilie (gehackt)
Salz, Pfeffer, Muskat
50 g Parmesan (gerieben)
2 ek Semmelbrösel
3 ek Butter (zerlassen)


Fleckerln kochen, abseihen, abschrecken und abtropfen lassen. Rohr auf 180 Grad vorheizen, Form mit Butter ausstreichen, mit Bröseln ausstreuen.
Lauch längs aufschneiden und mit Schinken in streifen schneiden, in Öl anschwitzen, salzen, pfeffern und abkühlen lassen.
Ei trennen. Butter aufrühren, Dotter untermischen, mit Salz, Pfeffer und Muskat würzen. Rahm, Fleckerln, Petersilie und Schinkenmischung einrühren. Eiklar mit 1 Prise Salz zu Schnee schlagen und unter die Masse heben. Masse in die Form füllen, mit Käse und Bröseln besteuen, mit Butter beträufeln und im Rohr ca. 35 Minuten backen.

3 megjegyzés:

  1. erröl a tésztáról már annyit hallottam, csak tudnám, hhogy honnan, mert még sosem készítettem, de a neve nagyon ismerös. na most akkor eljött az ideje;-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Gabika
    Elmentettem ezt a recit,nagyon finom,meg fogom sütni...:)
    Puszi

    VálaszTörlés
  3. Na, lányok, örülök, hogy valami finomságot én is tehetek az asztalotokra!

    VálaszTörlés