kedd, március 30, 2010

Citromfü-curry leves/Zitronengras-Curry-Suppe


Rezept unten auch auf Deutsch
A Sándor napi ebéd egyik fogása volt ez a különleges leves, aminek az elkészítésére a kíváncsiság vitt rá. Tudni akartam, ebből a sok összetevőből milyen ízharmónia kerekedik ki. Nem bántam meg, hogy belevágtam... Bár az asztalnál ülök először a szájukat húzták, mikor felsoroltam az alkotóelemeit, utólag reklamáltak, hogy ilyen keveset főztem belőle.

Hozzávalók 3 személyre:
1 fej hagyma
2 fokhagyma gerezd, finomra vágva
2,5 dl fehérbor
5 dl víz
200 g burgonya
1 szál halványító zeller
100 g édeskömény
1 szál póré

3 citromfű (nem a melissa, a zöldfűszer, hanem az újhagyma formájú)
friss kakukkfű
15 g Curry Madras
vaj
só, bors
0,5 dl tejföl
A hagymát és a fokhagymát megtisztítom és apróra vágom. A burgonyát szintén megpucolom és felszeletelem, ugyanígy a többi zöldséget is. A kakukkfű leveleit lecsipkedem, a citromfüvet apróra vágom és egy fűszerzacskóba kötöm (lehetett volna teatojásba, illetve kis géz zacskóba is tenni). Kevés vajon a hagymát és fokhagymát megdinsztelem, vízzel felöntöm és felforralom. Hozzáadom a fehérbort, burgonyát, zellert, valamint az édesköményt és kb. 15 percig gyöngyözve főzöm. Ezután beledobom a levesbe a kakukkfüvet, citromfüvet, curryt, pórét és további 15 percig főzöm.
Kidobom a fűszerzacskót a benne levő citromfűvel, a levest botmixerrel finomra mixelem, tejföllel vagy creme fraiche-el elkeverem, majd sóval, borssal fűszerezem.

Zutaten für 3 Personen:
1 Zwiebel
2 Knoblauchzehen
2,5 dl Weisswein
5 dl Wasser
200 g Kartoffeln
1 Rippe Stangensellerie
100 g Fenchel
1 Stange Lauch
3 Stück Zitronengras (Stengel)
1 Zweig Thymian
15 g Curry Madras
Butter
Salz, Pfeffer
0,5 dl Sauerrahm

Zwiebel und Knoblauch schälen und in feine Würfel schneiden, Kartoffeln schälen und in Scheiben schneiden. Das Gemüse putzen und fein würfeln, vom Thymian die Blättchen zupfen, Zitronengras fein schneiden und in ein Gewürzsackerl geben. In einem Topf mit etwas Butter die Zwiebel andünsten, Knoblauch zugeben und mit Wasser auffüllen und einmal aufkochen lassen. Dann Weisswein, Kartoffeln, Sellerie und Fenchel zugeben und ca. 15 Minuten leicht köcheln lassen. Thymian, Zitronengras, Curry und Lauch zugeben und nochmals 15 Minuten köcheln lassen.
Die Suppe fein mixen und mit dem Rahm verfeinern. Mit Pfeffer und Salz abschmecken.

1 megjegyzés:

  1. Különleges lehetett ez a krémleves, szívesen megkóstolnám!

    Szeretnélek egy játékra meghívni, ha van kedved hozzá!

    VálaszTörlés