kedd, március 16, 2010

Mogyorós-csokoládés-tarte/Haselnuss-Schokolade-Tarte

A parkettázás és csempézés már mögöttünk van. Lassan-lassan kiheverjük ezek "megpróbáltatásait" is és én újra süthetek-fözhetek. Ennek persze nem csak én örülök. Családom tagjai egyre-másra adják a jobbnál-jobb ötleteket, mi kerüljön a fazékba, tepsibe. Én pedig minden erömmel azon vagyok, hogy a kéréseknek eleget tegyek.
Ezt a süteményt még a felfordulás elött "müveltem". Igaz kissé macerás volt, de muszáj másokkal is megosztanom, hiszen olyan finomra sikeredett, hogy úgy hiszem, érdemes legalább egyszer kipróbálni.

Hozzávalók 8 személyre:
mogyoróstészta
100 g puha vaj
100 g porcukor
1 csipet só
2 tojás

230 g liszt
60 g finomra darált mogyoró

karamell
250 g mogyoró
450 g erdei- és virágméz
120 ml tejszín
70 g vaj
1 ek olaj

csokoládé ganache (párizsi krém)
160 ml tejszín
40 ml tej
200 g csoki (70 % kakaó), finomra tördelve

A tésztához a vajat, a porcukrot és a sót mixerrel 5 percig habosra keverem, hozzáadom a tojásokat és tovább mixelem, amíg az egész egynemü masszává nem válik. Ezután beleteszem a lisztet és a mogyorót és keverem, keverem... A tésztát egy belisztezett deszkára helyezem, ahol cipóvá formázom, fóliába csomagolom és 2 órára hűtőbe teszem. Ezután 3 mm vastagságúra kinyújtom és egy tarte-formába (26 cm ø) helyezem, úgy, hogy a forma falára is kerüljön belöle. Ismét 30 percre a hütöbe rakom. A sütöt 180 °C elömelegítem. A tésztára sütöpapírt helyezek és ezt kiöntöm rizzsel vagy babbal. Erre azért van szükség, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tészta és a tölteléket könnyen bele tudjam önteni. A sütöben 15 percig sütöm, a sütöpapírt a babbal eltávolítom, majd ismét a sütöbe teszem, hogy a tészta szép aranybarnára, ropogósra süljön.
A karamellhez a mogyorót egy tepsire helyezem és kb 5 percig a sütöbe tolom, ahol megpirítom. Még melegen egy konyharuhába rakom és ebben dörzsölgetve megpróbálom a mogyorót a héjától megszabadítani. (Elég vacakolós, ezért jobb, ha mindjárt héjatlan mogyorót veszünk és ezt pirítjuk meg.) Ezután durvára vágom.
Egy edényben 250 g mézet kb 5 percig melegítek, míg karamellizálódik. A tejszínt és a vajat hozzáadom és simára keverem. Kb 3 percig forralom, míg besürüsödik. 175 g mogyorót hozzáadok (ami héjatlan). A masszát a tarte-alapba simítom és kb 2 órára a hütöbe teszem.
Közben a maradék mézet (200 g) egy másik edényben 4-5 percig közepes lángon melegítem, míg sötét színüvé karamellízálódik. A többi mogyorót (75 g) hozzáteszem. Ezt a masszát egy megolajozott deszkára öntöm, hülni hagyom, hogy kemény legyen. Ekkor durva darabokra töröm. (Ha nem szilárdul meg teljesen, az sem baj, akkor is nagyon finom és mütatós, legfeljebb nem töröm darabokra!)
A csokoládé ganache-hoz a tejszínt és a tejet egy kisebb lábasban felforralom. A csokoládét hozzáadom, leveszem a tüzröl és addig keverem, míg felolvad. Ekkor a tarte-ra öntöm és kb. 45 percre ismét a hütöbe landol a már majdnem kész finomság. A darabokra tördelt mogyorót rászórom (vagy rácsorgatom, ha nem sikerült megszilárdulnia) és forró vízbe mártott késsel (hogy ne ragadjon) már szeletelhetem is.

Zutaten für 8 Personen:
Haselnussteig
100 g Butter, weich
100 g Staubzucker
1 Prise Salz
2 Eier
230 g Mehl
60 g Haselnüsse, fein gemahlen

Karamell
250 g Haselnüsse
450 g Wald- und Blütenhonig
120 ml Schlagobers
70 g Butter
1 EL Öl

Schokolade-Ganache
160 ml Schlagobers
40 ml Milch
200 g dunkle Schokolade (70 %-os Kakao), fein zerkleinert

Für den Haselnussteig Butter, Staubzucker und eine Prise Salz mit dem Mixer 5 Minuten mixen, Eier dazugeben und weiter mixen, bis alles gut vermengt ist. Danach Mehl und Haselnüsse beigeben und nochmals mixen, bis alles grob vermengt ist. Den Teig auf eine leicht bemehlte Arbeitsfläche geben, daraus eine Scheibe formen. In Frischhaltefolie wickeln und für 2 Stunden in den Kühlschrank geben, bis der Teig fest ist. Den Teig ausrollen, bis er ca. 3 mm dick ist. In eine Tarteform (26 cm ø) geben und den Rand zurechtschneiden. Nochmals für 30 Minuten in den Kühlschrank stellen. Das Backrohr auf 180 °C vorheizen. Den Teig in der Tarteform mit Backpapier abdecken und darauf Reis oder Bohnen geben, bis die Oberfläche völlig bedeckt ist. Für 15 Minuten backen. Backpapier und Reis bzw. Bohnen entfernen und nochmals ins Rohr geben, bis der Teig knusprig und goldbraun ist. Für den Karamell die Haselnüsse auf ein Backblech legen und ca. 5 Minuten im Backrohr rösten. Anschließend auf ein Geschirrtuch geben und mit dem Geschirrtuch reiben, um die Haut der Haselnüsse zu entfernen. Danach grob hacken und zur Seite stellen. In einem Topf 250 g Honig ca. 5 Minuten erhitzen, bis er karamellisiert. Schlagobers und Butter zugeben und verrühren, bis alles vermengt ist. Ca. 3 Minuten kochen, bis die Masse eingedickt ist und eine Karamellfarbe angenommen hat. 175 g der Haselnüsse zugeben. Die Masse auf dem Tarteboden verteilen und für ca. 2 Stunden in den Kühlschrank stellen. In der Zwischenzeit den restlichen Honig (200 g) in einem Topf 4-5 Minuten über mittlerer Hitze erhitzen, bis er dunkel karamellisiert, die restlichen Haselnüsse (75 g) beigeben und vermengen. Die Masse auf eine leicht eingeölte Arbeitsfläche leeren, abkühlen lassen, bis sie hart ist. Dann grob zerteilen und zur Seite stellen. Für die Schokolade-Ganache Schlagobers und Milch in einem kleinen Topf bei mittlerer Hitze erhitzen. Schokolade dazugeben, vom Herd nehmen und rühren, bis sie weich ist. Dann über die Tarte geben und für ca. 45 Minuten in den Kühlschrank stellen. Den beiseitegestellten Haselnuss-Karamell auf die Tarte geben. Die Tarte mit einem heißen Messer (so bleibt der Teig nicht kleben) in Stücke schneiden und servieren.

2 megjegyzés: