szombat, március 06, 2010

Bali csirke/Bali Huhn

Csirke szójaszószban fokhagymával és mézzel/Huhn in Sojasoße mit Knoblauch und Honig

A családból mindannyian lelkes hívei vagyunk az egzotikus, ázsiai ízeknek. Szívesen használom azokat a fűszereket, amelyek az európai konyhában nem annyira megszokottak. Ezek az erőteljes ízesítők egészen más világot nyitnak meg számunkra. Persze időnként nem egyszerű, hogy hozzájussunk egy éppen keresetthez, ezért én egyszerre több fűszert is megveszek, ha olyan boltot fedezek fel, ahol ezek kaphatók. Ez a recept nem kíván semmi extrát, ezért szerintem minden különösebb nehézség nélkül elkészíthető.


Hozzávalók:
6 csirkecomb
50 ml szójaszósz, édes
40 ml szójaszósz
100g méz
1/2 fej(!) fokhagyma
1 ek Tabasco (csípős paprikaszósz)
1/2 ek ánizs
1 ek fahéj
20 g gyömbér, friss
100 ml paradicsom, paszírozott
1 ek currypor vagy paszta (lehetőleg zöld)
3 ek ecet (a legjobb a rízsborecet, egyébként Balsamico)
1 ek paprika, édesnemes


A fokhagymát nagyobb darabokra, a gyömbért finomra vágom. Egy edénybe rakom a szójaszószt, a paszírozott paradicsomot, mézet, ecetet és a fűszereket. Hozzákeverem a fokhagymát és a gyömbért is és hagyom egy kicsit összeérni az ízeket. A combokat megmosom, a zsírosabb bőrrészeket levágom. 2 részre vágom (alsó,- felsőcomb). A csirke darabokat egy tepsibe, vagy tűzálló tálba helyezem. A szószt a combokra öntöm és egy kenőtoll segítségével a bőrt mindenhol bekenem vele.
Fontos: a csirke daraboknak a harmada kell, hogy a szószban ússzon, mivel alul puhára kell, hogy főjön, felül pedig szép pirosra piruljon.
A tepsit egy előre melegített sütőbe tolom, és 170 C fokon 1-1 1/2 óráig sütöm. ( Az első 1/2 órára fóliával be lehet takarni, hogy hamarabb puhuljon.) Időről-időre a kenőtollal végigkenegetem a combokat. Vigyázva arra, hogy nehogy túl megégjenek.
Rizs vagy Fladenbrot (lapos török kenyér) illik hozzá. Ragyogóan lehet tunkolni a szószt!

Zutaten:
6 Hänchenschenkel
50 ml Sojasauce, süß
40 ml Sojasauce
100 g Honig
1/2 Knoblauch - Knolle
1 EL Tabasco
1/2 EL Anis
1 EL Zimt
20 g Ingwer, frisch
100 ml Tomate(n), passiert
1 EL Currypulver (möglichst grüner)
3 EL Essig (am besten Reisweinessig vom Asiaten), ansonsten Balsamico
1 EL Paprikapulver, edelsüß


Knoblauch grob, Ingwer fein würfeln. Sojasaucen, passierte Tomaten, Honig, Essig und alle Gewürze in einer Schüssel mit dem Knoblauch und dem Ingwer verrühren und etwas ziehen lassen. Hühnerbeine waschen und den fettigen Hautlappen innen entfernen. Dann jewels in 2 Teile zerlegen. Die Hühnerstücke in eine geegnete Auflaufform legen. Die Sauce komplett über die Hühnerstücke gießen. Dann mit einem Pinsel die Haut mit der sauce bestreichen. Wichtig: Die Hühnerstücke sollten nurzu einem Drittel in der Sauce schwimmen, damit sie von unten gekocht und von oben gegrillt werden.
Die Form in einen vorgeheizten Backofen bei 170 Grad 1- 1 1/2 Stunden überbacken. Von Zeit zu Zeit Backofen öffnen und mit einem Pinsel die Haut noch mal mit der Sauce überpinsel. Darauf achten, dass die haut nicht zu dunkel wird.
Dazu isst man reis oder Fladenbrot. Das kann man herrlich in die Sauce tunken.

2 megjegyzés:

  1. nagyon jól hangzik és a kép alapján is nagyon megnyert! épp itt rágódom, mit fözzek holnapra, nagyon jól jött az ötlet!

    VálaszTörlés
  2. Viszonylag hamar megy, nem túl vacakolós :-)

    VálaszTörlés