csütörtök, április 01, 2010

Április

Márai Sándor: Négy évszak
Április

"... Április a retek és fiatal hagyma hónapja, ahogy július a rózsák s december az irodalmi felolvasások hónapja. A reteknek is van költészete és ünnepe. Ez a néhány nap, április elején, ez az övé. A retekkel, a hagymával, a friss salátával érékeztem a világra, kényesen, mint afféle „primeur”. Születésem napján nemzeti ünnep volt, a törvények szentesítésének ünnepe. Ezen a napon soha nem mentünk iskolába, s valamennyire természetesnek éreztem, hogy a világ is ünnepli létezésemet. Ez az iskolai szünnap okozta, hogy - sokáig - ünnepnek éreztem a személyes létezést, az életet. Áprilisban még mindig fölfigyelek, szaglászok. Úgy érzem, kezdődik valami.
Ibolyaszíne van, opálos, tulipános változatokkal. A föld megtelik e hetekben érlelt hagymákkal és gumókkal. A melegvizes források körül hajnalban elkeseredett gyomorbajosok állanak, pohárral és üvegcsővel kezükben, s keserűen néznek a tavaszba. A gyógyfürdők vizei ilyenkor adják ki pezsgő indulatukat, rohannak a mélyben, a kövek között, forró sistergéssel, tele üde, rejtélyes erővel. A nők nem szeretik ezt a hónapot. Ez a rövid kabátkák, a pattanások, a tavaszi szédülések, az oktalan izgalmak hónapja..."

5 megjegyzés:

 1. De jó volt ez a részlet! :) Rólam is írt Márai, mert én is ilyenkor jöttem világra. Sőt, még akár a nyuszika is hozhatott, mert anno Nagyszombat volt azon a napon. :)
  Egyben viszont téved: én imádom az áprilist. Az általa említettek miatt is és csak amúgy is: ugyanolyan, mint én: szeszélyes, kiszámíthatatlan, de rengeteg melegséget, tud ársztani.:)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szeretem Márai írásait. A nagyobbik lányom született áprilisban. Akkor ez a nap pont Húsvét hétföre esett :-)

  VálaszTörlés
 3. Békés, áldott húsvétot Neked és a szeretteidnek!

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm Szepyke, kívánok Nektek àldàsos, boldog, békés Hùsvétot a feltàmadàs örömében és lelkületében.

  VálaszTörlés
 5. Én is boldog húsvéti ünnepeket kívánok...

  VálaszTörlés