vasárnap, szeptember 20, 2009

Kanadai tökkrémleves

Bár az igazi szezonja még nincs itt, a bécsi élelmiszerboltokban már dömpingben állnak a tökök. Mi nagyon szeretjük minden formában elkészítve, ma rögtön egy levessel idítottam. Ez az a leves, ami nem a megszokott, itteni ízlés szerint készül, hanem a lányom egy barátjának mamájától "örököltük". Kicsit eltér a szokásos krémlevesek kissé sablonos ízétöl, izgalmasan különleges tud lenni a szokatlan ízesítéstöl.

Hozzávalók 6 személyre:

6 kicsi Hokaido tök, vagy más narancssárga színü tök
2 sárgarépa (kb 120 g)
10 dkg halványító zeller
10 dkg póréhagyma
125 ml olivaolaj
1 l csirkehúsleves
2 fokhagymagerezd
2 chili paprika
100 ml kókusztej (nem édesített)
100 ml tejszín

A tökök tetejét levágom, a magokat kikaparom és a húsát, miután a héját levágtam (jó nehéz, mert nagyon kemény ez a fajta tök) kockákra vágom a megtisztított sárgarépával együtt. A zellert és a pórét lehámozom ill megtisztítom és kis darabokra szeletelem. Az apróra szeletelt hagymát az olajom megpárolom és hozzáadom a zöldségeket. Pár percig dinsztelem és felöntöm a levessel, majd puhára fözöm (kb 20 perc). Az apróra vágott fokhagymát és az ereittöl megszabadított és szintén összevágott chilit hozzáadom. Kókusztejjel és a tejszínnel felöntöm. A levest sóval és borssal ízesítem és még kb 10 percig fözöm. Miután kész, turmixgépben vagy kézi mixerrel krémesítem és tökmaggal illetve tökmagolajjal forrón tálalom.

4 megjegyzés:

  1. Igazán tetszik, valószínűleg ki fogom próbálni, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy találtál a "fogadra" valót. :-)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy rátaláltam erre a finom tortára. Egy kis változtatást csináltam a krémmel. Tettem bele 25dkg krémsajtot! Nagyon finom volt.Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabimami, nagyon örülök, hogy kedvetekre való volt a torta. Gondolom, a George Hamilton tortához akartál írni, csak a "Kanadai tökkrémleves"-hez posztolál. :-D Köszi

      Törlés