szerda, július 06, 2022

Ropogós, sajtos karfiol-fasírt

Ebben a melegben nem vágyunk nagyon másra, csak valami zöldséges "izére", ami megtölti a hasunkat. Így esett a választás az otthonról hozott karfiolból kreált zöldséges lepénykére, ami ragyogóan megállta a helyét. Sajtnak eredeti, svájci ementálit raktam bele, nem sajnáltam... Gondolom, persze, egy más karakteresebb fajta is viszi az aznapi pálmát. Nagyon finom, igazi nyári étek a friss salátával és a fokhagymás tejföllel. Persze, egy pohárka hűvös fehérbor (sicc!) is dukálhat mellé...
Hozzávalók kb. 4 személyre:
egy nagyobb karfiol (az enyém 80 dkg volt)
20 dkg ementáli sajt
20 dkg zsemlemorzsa
2-3 tojás
metélőhagyma
petrezselyem
só, bors, szerecsendió (frissen reszelve)
olívaolaj
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük. Hűlni hagyjuk, majd vagy összeaprítjuk, vagy egy villával összenyomkodjuk.
A sajtot szintén ledaráljuk és a karfiollal, zsemlemorzsával, tojásokkal, összeaprított zöldfűszerekkel, sóval, borssal, szerecsendióval összedolgozzuk. Szükség esetén lehet további zsemlemorzsát hozzáadni, hogy összeálljon a massza.
Golyókat formálunk belőle, kissé ellapítjuk és közepesen forró, kevés olajban ropogósra sütjük.
Fokhagymás tejföllel és friss zöldsalátával kínáljuk.

kedd, július 05, 2022

Cevapcici amerikai káposztasalátával és hagymás mustárral

Mert a sütőt most jó darabig mellőzni igyekszem a meleg miatt, próbálok azért valami olyan mindkettőnk kedvére valót készíteni, amit még másnap is ehetünk. Nosztalgiából is, meg mert szeretjük, a napokban a cevapcici (csevapcsicsa) mellett döntöttem. A nálam gyakran előforduló amerikai káposztasaláta remek választás volt mellé. Mintha csak az Adria partján eszegettünk volna...
Hozzávalók 4-5 személyre:
25 dkg csúcsos káposzta (persze, lehet a hagyományos fehér káposztából is)
1 tk őrölt köménymag
2 szál sárgarépa
1 csomag újhagyma
1/2 citrom
60 ml olívaolaj
60 ml aludttej (esetleg joghurt)
só, bors
csipet cukor
8 dkg tárkonyos mustár
5 dkg dijoni mustár
1 tk római kömény
4-5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
60 dkg vegyes darált hús (én egy osztrák különlegességet használtam, amiben még darált gomba is volt)
2 tk őrölt pirospaprika
1,5 ek étkezési olaj (a fasírthoz kell)
1,5 ek aprított petrezselyem
3 tk sütőpor (!) - vagy zsemlemorzsa
75 ml szénsavas ásványvíz
repce-, vagy napraforgóolaj a sütéshez
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, négyfelé vágjuk, a torzsáját kivágjuk és egy éles késsel vékonyan felcsíkozzuk. (Én a kenyérszeletelő gépet használtam. Ragyogóan működött!) Egy nagy tálba szórjuk, enyhén besózzuk, megszórjuk a köménnyel és kb. 10 percig állni hagyjuk.
2 gerezd fokhagymát megpucolunk és vékonyan felszeletelünk. A megpucolt répát durvára reszeljük, vagy csíkozzuk. Az újhagyma felét megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk és a citrom levét kifacsarjuk.
Az olívaolajat az aludttejjel, fokhagymával, sóval, csipet cukorral és a citrom levét egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, répát és újhagymát és jól összeforgatjuk. Hidegre tesszük.
Elkészítjük a hagymás mustárt. Ehhez a maradék újhagymát megpucoljuk, feldaraboljuk, majd a kétféle mustárral és  római köménnyel összekeverjük.
A maradék fokhagymát, vöröshagymát megpucoljuk, és nagyon finomra összeaprítjuk.  A darált húshoz adjuk, majd a pirospaprikát, sót, borst, olajat, petrezselymet, sütőport (zsemlemorzsát) és szénsavas ásványvizet is hozzákeverjük. Alaposan összedolgozzuk (ha nem áll össze, lehet további zsemlemorzsát hozzáadni) és legalább 1/2 órára tegyük a hűtőbe pihenni.
Lehetőleg egyforma hengereket formázunk a húsmasszából és kevés forró olajban (1-2 ek), tapadásmentes serpenyőben, folyamatosan forgatva minden oldalukat kisütjük. (Még jobb, ha a formázás után egy éjszakát a hűtőben pihen a kiformázott cevapcici, de ez legtöbbször kivihetetlen.)
Akkor jó, ha a külseje szép sötétbarnára pirul.
A kész cevapcicit a káposztasalátával és hagymás mustárral kínáljuk.
Fantasztikusan finom, általunk nagyon kedvelt étel, ami az Adria hangulatát hozza magával...

kedd, június 07, 2022

Mézes-mustáros lazac spárgaágyon

Sajnos, vége felé jár a spárgaszezon, ezért aztán még egy utolsó nekifutásként megfejeltem egy kis lazaccal, amihez a mézes-mustáros öntettel fantasztikus ízhatást értem el. Kár, hogy nem a spárgaidény kezdetekor jöttem erre rá. Most aztán várhatunk további egy évet...
Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet bőr nélküli vadlazac (kb. 25 dkg)
1/2 kg fehér spárga
3 gerezd fokhagyma
2 fej kisebb, vagy 1 fej nagyobb vöröshagyma
50 ml olívaolaj
2 ek mézes dijoni mustár (persze lehet más is, de ezzel a legjobb)
1 bio citrom
4 ek méz
1/2 csokor petrezselyem
só, bors
2 ek parmezán
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A lazacszeleteket kiolvasztottam, folyóvíz alatt lemostam, konyhai papírtörlővel leszárítottam, sóval, borssal beszórtam.
A spárgát, hagymát fokhagymát megtisztítottam. Az öntethez a fokhagymát, hagymát, petrezselymet egy aprítóban  összeaprítottam, hozzáadagoltam 25 ml olívaolajat, a mustárt, fél citrom levét és 2 ek mézet. Ezt alaposan kikevertem, sóztam, borssal megszórtam.
A spárgát enyhén cukros vízben roppanósra megpároltam, hideg vízzel leöblítettem. (Ha zöld spárgánk van, nem kell párolni.) Egy serpenyőben a maradék  olajon (25 ml) a spárgát megkapattam, 2 ek mézet rácsorgattam, kissé karamellizáltam és egy tűzálló formába leraktam. Ráhelyeztem a lazacszeleteket és az öntetet rálocsoltam. a citrom másik felét felszeleteltem és a lazacra fektettem. A sütőbe toltam és 10-15 perc alatt készre sütöttem. A sütési idő lejárta előtt pár perccel még megszórtam lereszelt parmezánnal és ráolvasztottam.


hétfő, május 30, 2022

Cicvarekszelet skandináv krumplisalátával

Ősrégi recept, különleges elnevezéssel egy megsárgult 1992-es újságkivágásból, amit még mamám őrizgetett. A furcsa, szokatlan titulus ragadta meg először a figyelmemet, aztán, hogy végigolvastam, oly egyszerűnek tűnt, hogy muszáj volt kisebb változtatással, azonnal elkészítenem. Szemünk-szánk tátva maradt (!) olyan finom porhanyós, szaftos, puha lett. Napjaink szokatlan krumplisalátája csak emelt az ázsióján. Remek vendégváró, vagy csak úgy magunknak...
Hozzávalók a cicvarekszelethez, szűk 4 személyre:
60 dkg sertés szűzpecsenye (az eredeti recept marhafelsállal volt)
zsemlemorzsa (lehet kicsit durvább szemcsés)
2 tojás
1 dl repce-, vagy napraforgóolaj a sütéshez
1/2 üveg sör (illetve annyi, amennyi ellepi a húst)
só, bors
A húst vékony szeletekre vágtam, besóztam, borssal megszórtam. Húsverővel úgy vertem ki, hogy közben rászórtam a zsemlemorzsát, így a morzsát beledolgoztam. A tojást kissé megsóztam, simára kevertem, az olajat egy serpenyőben felforrósítottam.  A hússzeleteket egyenként a tojásba forgattam és mindkét oldalukat világosra sütöttem. A kisütött szeleteket egy tűzálló tálba fektettem. A sörrel felöntöttem a serpenyőben maradt olajat és rálocsoltam a hússzeletekre. (Fontos, hogy ellepje a húst.) A tálat alufóliával lefedtem és 200 fokos előmelegített sütőben 45 percig sütöttem, pároltam. (Akkor jó, ha az összes folyadékot a hús magába szívja. A sütési idő ennek függvényében változhat.)
Skandináv krumplisaláta:
1/2 kg idei krumpli, lehetőleg aprósze
vegyes zöldsaláta

6-8 retek, vékonyan felszeletelve
2 szál újhagyma
1 ek kapribogyó
Dresszinghez:
75 ml olívaolaj

1-2 marék petrezselyem
2 gerezd fokhagyma, megpucolva
1 ek szójaszósz
1 ek citromlé
só, bors, cukor
A salátaöntethez az összes hozzávalót egy turmixgépbe dobtam és selymes állagúvá kevertem. Sóztam, borssal, citromlével ízesítettem és mikor úgy kívántam, egy kevéske cukrot is szórtam rá. A burgonyát héjában megfőztem, megpucoltam, felszeleteltem. A salátát összetépkedtem, az újhagymát felkarikáztam. A salátát egy nagy tálba tettem. A krumpliszeleteket a dresszing 3/4 részével leöntöttem, összekevertem és elosztottam a salátán. A retekszeleteket, hagymát és kapribogyót is rászórtam, végül a maradék salátaöntettel meglocsoltam. (Szükség szerint sóval, borssal, cukorral tovább ízesíthető.)

csütörtök, május 19, 2022

Úritökös-túrós lepény leveles tésztából

Végre itt a spárgatök, úri-tök, f
őzőtök (ki, hogy hívja) családunk nagy kedvence. Amint megjelenik a piacon, legtöbbször gyorsan a kosaramba kerül, hogy valami nagyon tavaszi készüljön belőle. Jelen esetben egy édes lepény (valójában egy quiche-szerűség), nyitott tetejű pite kerekedett ki, amit  zöldség tartalma ellenére, mindenki nagyon a kedvére valónak talált. (Igaz, a tavaszhoz csak a töknek volt köze...). Még az is újra kért belőle, akiről köztudott, hogy nem szereti a kaprot/tököt/cukkinit. Valószínűleg a családban ez az idei nyár egyik igen népszerű tésztája lesz.
Hozzávalók 4 személynek:
1 csomag (270 g) friss vajas leveles tészta (Tante Fanny) - persze, lehet másfajta is, de ezzel nagyon finom!
1 közepes, zsenge tök (kb. 1/2 kg), legyalulva (cukkinivel is működik!!!)
25 dkg félzsíros tehéntúró
2 dl tejföl
10 dkg cukor
2 nagy tojás
1/2 csokor kapor, felaprítva
1 kk só
A süt
őt 180 fokra előmelegítjük.
A legyalult tököt (cukkinit) enyhén besózzuk és kb. 10 percig állni hagyjuk.
Egy piteformát (az enyém 26 cm átmérőjű, széltől-szélig) kibélelünk sütőpapírral, vagy vékonyan kikenünk vajjal. Belesimítjuk a levelestésztát, a lelógó végeket levágjuk. (Ez lesz majd a tetején a csíkozás.) Villával megszurkáljuk és hidegre tesszük.
A töltelékhez a túrót egy villával kissé összenyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, tojást, cukrot és alaposan kikeverjük. (Én ezt egy elektromos habverővel oldom meg pillanatok alatt.)
A besózott tököt (cukkinit) folyóvízben kissé kimossuk, kézzel kinyomkodjuk és a kaporral együtt a keverékhez adjuk. Alaposan összekeverjük, rásimítjuk a leveles tésztánkra, a levágott tésztából csíkokat, vagy más mintát vágunk, ráfektetjük a töltelékre és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a pitét. (A teteje kissé itt-ott megbarnul, de ez nem ront az ízén ;-)
Tálaláskor porcukrot szórhatunk rá. Nagyon, de nagyon finom, főleg langymelegen!

csütörtök, május 05, 2022

Zöldborsós csirkehús gombával bolondítva

Tegnapi gyors ebédre készült, mivel a gomba már nagyon akaródzott kifelé a hűtőből. Viszonylag gyors, egyszerű, de nagyon finom egyveleget képzett a kicsontozott csirkecombbal és a mélyhűtött zöldborsóval. Persze, az olívaolajban sült héjas krumpli is hozta a formáját. Nagyon sikeres ebéd volt...
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg kicsontozott csirke fels
őcomb, vagy -mellfilé
1 ek szójaszósz
2 ek rizsliszt, vagy étkezési keményít
ő
15 dkg csiperkegomba
1 csomag újhagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek napraforgó-, vagy repceolaj
20 dkg zöldborsó (mélyh
űtött)
10 dkg húsos szalonna
1 kk szárított borsikaf
ű
só, bors
A húst öblístsük le, töröljük szárazra és vágjuk csíkokra. Sóval, borssal szórjuk meg és locsoljuk rá a szójaszószt. Keverjük alaposan össze és tegyük a h
űtőszekrénybe legalább 1 órára.
Közben pucoljuk meg a gombát, újhagymát, fokhagymát, vágjuk apróra a húsos szalonnát. A gombát, újhagymát szeleteljük tetszés szerint, a fokhagymát aprózzuk fel és kés lapjával nyomjuk össze.
A pácolt húscsíkokat szórjuk meg a rizsliszttel és keverjük alaposan össze.
Az olajat egy serpeny
őben forrósítsuk fel és a húst folyamatos kevergetés mellett süssük meg benne. Szűrőlapáttal emeljük ki a zsiradékból és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékon süssük ki a szalonnát, majd fonnyasszuk meg a hagymát. Dobjuk rá az összenyomkodott fokhagymát, gombát és pirítsuk át. Adjuk hozzá a zöldborsót (ha friss, ezt el
őtte meg lehet kissé párolni). Szórjuk meg a borsikafűvel és fedő alatt, saját levében dinszteljük puhára. Csak ekkor sózzuk, borsozzuk.
Adjuk hozzá a megpirított húscsíkokat, rottyantsunk rajta egyet és tálalhatjuk is kedvenc körítésünkkel.
(Én most apró, héjas krumplit sós-borsos olívaolajjal kevertem össze és 220 fokos süt
őben 20 perc alatt ropogósra sütöttem.)

péntek, április 29, 2022

Csülkös bableves

Csülköt nem igen tudok venni, mert, ahol élek, sajnos ritkán kapható olyan igazi, "hazai"-féle. Szerencsére Húsvét előtt megleptek két szép darabbal, így nem volt kétséges, mi lesz az egyikből. A mangalica kolbász fele is belement, így aztán nem lehetett senkinek szava, hogy valami is kimaradt belőle.
Elkészítése talán nem a szokásos, ugyanis a csülköt külön főztem, aztán ennek a főzővízében készült véglegesen a leves. Ezt a rászánni való időbe bele kell kalkulálni, nem egy "hipp-hopp kész" valami...
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 jókora füstölt sertéscsülök (kb. 1 kg)
1 fej vöröshagyma
5 gerez fokhagyma
3 babérlevél
10-15 szem bors
30 dkg tarkabab (egy éjszakán át áztatott, de min. 6 órán keresztül)
3-4 sárgarépa
1-2 sárga szín
ű répa, fehérrépa, esetleg paszternák
10 dkg füstölt kolbász (ha valaki szereti, lehet többet is)
1 ek liszt
2 tk f
űszerpaprika
3 dl tejföl
A megmosott csülköt helyezzük egy nagyobb fazékba, engedjünk rá annyi vízet, hogy jól ellepje. Tegyük hozzá a megpucolt vöröshagymát (egészben), 3 gerezd fokhagymát, babérlevelet és a szemes borsot (teatojásban). F
őzzük teljes puhulásig (kb. 2-3 óra). Hagyjuk a főzővízben kihűlni. Ekkor vegyük ki a vízből, csontozzuk ki és a húst aprózzuk fel. A levet szűrjük le. (Én ezt egy egész éjszakára hidegre teszem, hogy másnap könnyen zsírtalanítani tudjam. De persze, ez ízlés dolga...)
A lesz
űrt lébe tegyük a beáztatott, átmosott babot és főzzük félpuhára. (Ez az idő attól függ, milyen öreg a bab, kb. 1/2-1 óra.)
Közben pucoljuk meg a répaféléket, karikázzuk fel, adjuk a félig megf
őtt bableveshez és főzzük készre, míg minden puha lesz.
A maradék (
2 db) megpucolt fokhagymát daraboljuk apróra és egy kés lapjával törjük össze.
A karikára vágott kolbászt egy kisebb fazékban pirítsuk le, míg zsírt enged. Szedjük ki és tegyük félre. A kis
ült zsírt szórjuk meg a liszttel, folyamatosan kevergetve rövid ideig pirítsuk. Keverjük hozzá a fokhagymát, majd mikor jellegzetes illatát érezni kezdjük húzzuk, le a tűzről. Szórjuk meg a paprikával, adjunk hozzá a leves levéből néhány kanállal. Keverjük simára és csorgassuk a levesbe.
Sóval, borssal ízlés szerint ízesítsük.
Adjuk hozzá az 1-2 ev
őkanál levessel elkevert tejfölt, a felaprózott csülökhúst és a megpirított kolbászkarikákat. Rottyantsunk rajta egyet-kettőt és máris tálalhatjuk friss kenyér társaságában.

kedd, április 19, 2022

Répatorta

Ha Húsvét, akkor természetesen répatorta is kerül az ünnepi asztalra, persze a sült túrótorta mellé. Több próbálkozásom is volt ez ügyben már, de ez lett az etalon. Annyira finom, levegős, könnyű, hogy az ember csak eszi és eszi... Aki szereti a répás süteményeket, az most igazán jó helyen jár.  Nagyon érdemes elkészíteni...
Hozzávalók egy 26 cm átmér
őjű kapcsos tortaformához:
tészta:
50 dkg sárgarépa
csipet só
1 bio narancs lereszelt héja és leve
20 dkg darált mandula (esetleg 10-10 dkg darált mandula és dió vegyesen)
20 dkg búza finom liszt
2 tk süt
őpor
4 tojás
25 dkg cukor
1 dl napraforgóolaj
krém:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 ek porcukor
1 bio narancs lereszelt héja és leve
csipet tonkabab (elhagyható)
A süt
őt 180 fokra előmelegítem (alsó-felső sütés). A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. A sárgarépát megpucolom és finomra reszelem, csipe sóval megszórom. A lisztet a mandulával, narancshéjjal és a sütőporral összekeverem, majd a kissé kinyomkodott répát beledolgozom.
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verem és félreteszem.
A tojássárgát a cukorral, olajjal és narancslével kikeverem, a répa-liszt masszát hozzáadom és lazán összedolgozom.
Vigyázva beleforgatom a felvert tojáshabot is. A masszát a formába öntöm és a süt
ő középső rácsára tolva, kb. 50-55 perc alatt készre sütöm (tűpróba!). A formában langyosra hagyom hűlni, majd egy tálra csúsztatom és teljesen kihűtöm.
A krémhez a mascarponét kikeverem a cukorral, (tonkababbal), narancs reszelt héjával és levével. A tejszínt keményre felverem és beleforgatom a krémbe, ezzel kenem meg a már kih
űlt tortát. Színes cukorkával díszítem. Tálalásig hűtőbe tartom. 12 szeletet ad ki.