csütörtök, május 19, 2022

Úritökös-túrós lepény leveles tésztából

Végre itt a spárgatök, úri-tök, f
őzőtök (ki, hogy hívja) családunk nagy kedvence. Amint megjelenik a piacon, legtöbbször gyorsan a kosaramba kerül, hogy valami nagyon tavaszi készüljön belőle. Jelen esetben egy édes lepény (valójában egy quiche-szerűség), nyitott tetejű pite kerekedett ki, amit  zöldség tartalma ellenére, mindenki nagyon a kedvére valónak talált. (Igaz, a tavaszhoz csak a töknek volt köze...). Még az is újra kért belőle, akiről köztudott, hogy nem szereti a kaprot/tököt/cukkinit. Valószínűleg a családban ez az idei nyár egyik igen népszerű tésztája lesz.
Hozzávalók 4 személynek:
1 csomag (270 g) friss vajas leveles tészta (Tante Fanny) - persze, lehet másfajta is, de ezzel nagyon finom!
1 közepes, zsenge tök (kb. 1/2 kg), legyalulva (cukkinivel is működik!!!)
25 dkg félzsíros tehéntúró
2 dl tejföl
10 dkg cukor
2 nagy tojás
1/2 csokor kapor, felaprítva
1 kk só
A süt
őt 180 fokra előmelegítjük.
A legyalult tököt (cukkinit) enyhén besózzuk és kb. 10 percig állni hagyjuk.
Egy piteformát (az enyém 26 cm átmérőjű, széltől-szélig) kibélelünk sütőpapírral, vagy vékonyan kikenünk vajjal. Belesimítjuk a levelestésztát, a lelógó végeket levágjuk. (Ez lesz majd a tetején a csíkozás.) Villával megszurkáljuk és hidegre tesszük.
A töltelékhez a túrót egy villával kissé összenyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, tojást, cukrot és alaposan kikeverjük. (Én ezt egy elektromos habverővel oldom meg pillanatok alatt.)
A besózott tököt (cukkinit) folyóvízben kissé kimossuk, kézzel kinyomkodjuk és a kaporral együtt a keverékhez adjuk. Alaposan összekeverjük, rásimítjuk a leveles tésztánkra, a levágott tésztából csíkokat, vagy más mintát vágunk, ráfektetjük a töltelékre és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a pitét. (A teteje kissé itt-ott megbarnul, de ez nem ront az ízén ;-)
Tálaláskor porcukrot szórhatunk rá. Nagyon, de nagyon finom, főleg langymelegen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése