kedd, június 07, 2022

Mézes-mustáros lazac spárgaágyon

Sajnos, vége felé jár a spárgaszezon, ezért aztán még egy utolsó nekifutásként megfejeltem egy kis lazaccal, amihez a mézes-mustáros öntettel fantasztikus ízhatást értem el. Kár, hogy nem a spárgaidény kezdetekor jöttem erre rá. Most aztán várhatunk további egy évet...
Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet bőr nélküli vadlazac (kb. 25 dkg)
1/2 kg fehér spárga
3 gerezd fokhagyma
2 fej kisebb, vagy 1 fej nagyobb vöröshagyma
50 ml olívaolaj
2 ek mézes dijoni mustár (persze lehet más is, de ezzel a legjobb)
1 bio citrom
4 ek méz
1/2 csokor petrezselyem
só, bors
2 ek parmezán
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A lazacszeleteket kiolvasztottam, folyóvíz alatt lemostam, konyhai papírtörlővel leszárítottam, sóval, borssal beszórtam.
A spárgát, hagymát fokhagymát megtisztítottam. Az öntethez a fokhagymát, hagymát, petrezselymet egy aprítóban  összeaprítottam, hozzáadagoltam 25 ml olívaolajat, a mustárt, fél citrom levét és 2 ek mézet. Ezt alaposan kikevertem, sóztam, borssal megszórtam.
A spárgát enyhén cukros vízben roppanósra megpároltam, hideg vízzel leöblítettem. (Ha zöld spárgánk van, nem kell párolni.) Egy serpenyőben a maradék  olajon (25 ml) a spárgát megkapattam, 2 ek mézet rácsorgattam, kissé karamellizáltam és egy tűzálló formába leraktam. Ráhelyeztem a lazacszeleteket és az öntetet rálocsoltam. a citrom másik felét felszeleteltem és a lazacra fektettem. A sütőbe toltam és 10-15 perc alatt készre sütöttem. A sütési idő lejárta előtt pár perccel még megszórtam lereszelt parmezánnal és ráolvasztottam.


hétfő, május 30, 2022

Cicvarekszelet skandináv krumplisalátával

Ősrégi recept, különleges elnevezéssel egy megsárgult 1992-es újságkivágásból, amit még mamám őrizgetett. A furcsa, szokatlan titulus ragadta meg először a figyelmemet, aztán, hogy végigolvastam, oly egyszerűnek tűnt, hogy muszáj volt kisebb változtatással, azonnal elkészítenem. Szemünk-szánk tátva maradt (!) olyan finom porhanyós, szaftos, puha lett. Napjaink szokatlan krumplisalátája csak emelt az ázsióján. Remek vendégváró, vagy csak úgy magunknak...
Hozzávalók a cicvarekszelethez, szűk 4 személyre:
60 dkg sertés szűzpecsenye (az eredeti recept marhafelsállal volt)
zsemlemorzsa (lehet kicsit durvább szemcsés)
2 tojás
1 dl repce-, vagy napraforgóolaj a sütéshez
1/2 üveg sör (illetve annyi, amennyi ellepi a húst)
só, bors
A húst vékony szeletekre vágtam, besóztam, borssal megszórtam. Húsverővel úgy vertem ki, hogy közben rászórtam a zsemlemorzsát, így a morzsát beledolgoztam. A tojást kissé megsóztam, simára kevertem, az olajat egy serpenyőben felforrósítottam.  A hússzeleteket egyenként a tojásba forgattam és mindkét oldalukat világosra sütöttem. A kisütött szeleteket egy tűzálló tálba fektettem. A sörrel felöntöttem a serpenyőben maradt olajat és rálocsoltam a hússzeletekre. (Fontos, hogy ellepje a húst.) A tálat alufóliával lefedtem és 200 fokos előmelegített sütőben 45 percig sütöttem, pároltam. (Akkor jó, ha az összes folyadékot a hús magába szívja. A sütési idő ennek függvényében változhat.)
Skandináv krumplisaláta:
1/2 kg idei krumpli, lehetőleg aprósze
vegyes zöldsaláta

6-8 retek, vékonyan felszeletelve
2 szál újhagyma
1 ek kapribogyó
Dresszinghez:
75 ml olívaolaj

1-2 marék petrezselyem
2 gerezd fokhagyma, megpucolva
1 ek szójaszósz
1 ek citromlé
só, bors, cukor
A salátaöntethez az összes hozzávalót egy turmixgépbe dobtam és selymes állagúvá kevertem. Sóztam, borssal, citromlével ízesítettem és mikor úgy kívántam, egy kevéske cukrot is szórtam rá. A burgonyát héjában megfőztem, megpucoltam, felszeleteltem. A salátát összetépkedtem, az újhagymát felkarikáztam. A salátát egy nagy tálba tettem. A krumpliszeleteket a dresszing 3/4 részével leöntöttem, összekevertem és elosztottam a salátán. A retekszeleteket, hagymát és kapribogyót is rászórtam, végül a maradék salátaöntettel meglocsoltam. (Szükség szerint sóval, borssal, cukorral tovább ízesíthető.)

csütörtök, május 19, 2022

Úritökös-túrós lepény leveles tésztából

Végre itt a spárgatök, úri-tök, f
őzőtök (ki, hogy hívja) családunk nagy kedvence. Amint megjelenik a piacon, legtöbbször gyorsan a kosaramba kerül, hogy valami nagyon tavaszi készüljön belőle. Jelen esetben egy édes lepény (valójában egy quiche-szerűség), nyitott tetejű pite kerekedett ki, amit  zöldség tartalma ellenére, mindenki nagyon a kedvére valónak talált. (Igaz, a tavaszhoz csak a töknek volt köze...). Még az is újra kért belőle, akiről köztudott, hogy nem szereti a kaprot/tököt/cukkinit. Valószínűleg a családban ez az idei nyár egyik igen népszerű tésztája lesz.
Hozzávalók 4 személynek:
1 csomag (270 g) friss vajas leveles tészta (Tante Fanny) - persze, lehet másfajta is, de ezzel nagyon finom!
1 közepes, zsenge tök (kb. 1/2 kg), legyalulva (cukkinivel is működik!!!)
25 dkg félzsíros tehéntúró
2 dl tejföl
10 dkg cukor
2 nagy tojás
1/2 csokor kapor, felaprítva
1 kk só
A süt
őt 180 fokra előmelegítjük.
A legyalult tököt (cukkinit) enyhén besózzuk és kb. 10 percig állni hagyjuk.
Egy piteformát (az enyém 26 cm átmérőjű, széltől-szélig) kibélelünk sütőpapírral, vagy vékonyan kikenünk vajjal. Belesimítjuk a levelestésztát, a lelógó végeket levágjuk. (Ez lesz majd a tetején a csíkozás.) Villával megszurkáljuk és hidegre tesszük.
A töltelékhez a túrót egy villával kissé összenyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, tojást, cukrot és alaposan kikeverjük. (Én ezt egy elektromos habverővel oldom meg pillanatok alatt.)
A besózott tököt (cukkinit) folyóvízben kissé kimossuk, kézzel kinyomkodjuk és a kaporral együtt a keverékhez adjuk. Alaposan összekeverjük, rásimítjuk a leveles tésztánkra, a levágott tésztából csíkokat, vagy más mintát vágunk, ráfektetjük a töltelékre és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a pitét. (A teteje kissé itt-ott megbarnul, de ez nem ront az ízén ;-)
Tálaláskor porcukrot szórhatunk rá. Nagyon, de nagyon finom, főleg langymelegen!

csütörtök, május 05, 2022

Zöldborsós csirkehús gombával bolondítva

Tegnapi gyors ebédre készült, mivel a gomba már nagyon akaródzott kifelé a hűtőből. Viszonylag gyors, egyszerű, de nagyon finom egyveleget képzett a kicsontozott csirkecombbal és a mélyhűtött zöldborsóval. Persze, az olívaolajban sült héjas krumpli is hozta a formáját. Nagyon sikeres ebéd volt...
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg kicsontozott csirke fels
őcomb, vagy -mellfilé
1 ek szójaszósz
2 ek rizsliszt, vagy étkezési keményít
ő
15 dkg csiperkegomba
1 csomag újhagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek napraforgó-, vagy repceolaj
20 dkg zöldborsó (mélyh
űtött)
10 dkg húsos szalonna
1 kk szárított borsikaf
ű
só, bors
A húst öblístsük le, töröljük szárazra és vágjuk csíkokra. Sóval, borssal szórjuk meg és locsoljuk rá a szójaszószt. Keverjük alaposan össze és tegyük a h
űtőszekrénybe legalább 1 órára.
Közben pucoljuk meg a gombát, újhagymát, fokhagymát, vágjuk apróra a húsos szalonnát. A gombát, újhagymát szeleteljük tetszés szerint, a fokhagymát aprózzuk fel és kés lapjával nyomjuk össze.
A pácolt húscsíkokat szórjuk meg a rizsliszttel és keverjük alaposan össze.
Az olajat egy serpeny
őben forrósítsuk fel és a húst folyamatos kevergetés mellett süssük meg benne. Szűrőlapáttal emeljük ki a zsiradékból és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékon süssük ki a szalonnát, majd fonnyasszuk meg a hagymát. Dobjuk rá az összenyomkodott fokhagymát, gombát és pirítsuk át. Adjuk hozzá a zöldborsót (ha friss, ezt el
őtte meg lehet kissé párolni). Szórjuk meg a borsikafűvel és fedő alatt, saját levében dinszteljük puhára. Csak ekkor sózzuk, borsozzuk.
Adjuk hozzá a megpirított húscsíkokat, rottyantsunk rajta egyet és tálalhatjuk is kedvenc körítésünkkel.
(Én most apró, héjas krumplit sós-borsos olívaolajjal kevertem össze és 220 fokos süt
őben 20 perc alatt ropogósra sütöttem.)

péntek, április 29, 2022

Csülkös bableves

Csülköt nem igen tudok venni, mert, ahol élek, sajnos ritkán kapható olyan igazi, "hazai"-féle. Szerencsére Húsvét előtt megleptek két szép darabbal, így nem volt kétséges, mi lesz az egyikből. A mangalica kolbász fele is belement, így aztán nem lehetett senkinek szava, hogy valami is kimaradt belőle.
Elkészítése talán nem a szokásos, ugyanis a csülköt külön főztem, aztán ennek a főzővízében készült véglegesen a leves. Ezt a rászánni való időbe bele kell kalkulálni, nem egy "hipp-hopp kész" valami...
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 jókora füstölt sertéscsülök (kb. 1 kg)
1 fej vöröshagyma
5 gerez fokhagyma
3 babérlevél
10-15 szem bors
30 dkg tarkabab (egy éjszakán át áztatott, de min. 6 órán keresztül)
3-4 sárgarépa
1-2 sárga szín
ű répa, fehérrépa, esetleg paszternák
10 dkg füstölt kolbász (ha valaki szereti, lehet többet is)
1 ek liszt
2 tk f
űszerpaprika
3 dl tejföl
A megmosott csülköt helyezzük egy nagyobb fazékba, engedjünk rá annyi vízet, hogy jól ellepje. Tegyük hozzá a megpucolt vöröshagymát (egészben), 3 gerezd fokhagymát, babérlevelet és a szemes borsot (teatojásban). F
őzzük teljes puhulásig (kb. 2-3 óra). Hagyjuk a főzővízben kihűlni. Ekkor vegyük ki a vízből, csontozzuk ki és a húst aprózzuk fel. A levet szűrjük le. (Én ezt egy egész éjszakára hidegre teszem, hogy másnap könnyen zsírtalanítani tudjam. De persze, ez ízlés dolga...)
A lesz
űrt lébe tegyük a beáztatott, átmosott babot és főzzük félpuhára. (Ez az idő attól függ, milyen öreg a bab, kb. 1/2-1 óra.)
Közben pucoljuk meg a répaféléket, karikázzuk fel, adjuk a félig megf
őtt bableveshez és főzzük készre, míg minden puha lesz.
A maradék (
2 db) megpucolt fokhagymát daraboljuk apróra és egy kés lapjával törjük össze.
A karikára vágott kolbászt egy kisebb fazékban pirítsuk le, míg zsírt enged. Szedjük ki és tegyük félre. A kis
ült zsírt szórjuk meg a liszttel, folyamatosan kevergetve rövid ideig pirítsuk. Keverjük hozzá a fokhagymát, majd mikor jellegzetes illatát érezni kezdjük húzzuk, le a tűzről. Szórjuk meg a paprikával, adjunk hozzá a leves levéből néhány kanállal. Keverjük simára és csorgassuk a levesbe.
Sóval, borssal ízlés szerint ízesítsük.
Adjuk hozzá az 1-2 ev
őkanál levessel elkevert tejfölt, a felaprózott csülökhúst és a megpirított kolbászkarikákat. Rottyantsunk rajta egyet-kettőt és máris tálalhatjuk friss kenyér társaságában.

kedd, április 19, 2022

Répatorta

Ha Húsvét, akkor természetesen répatorta is kerül az ünnepi asztalra, persze a sült túrótorta mellé. Több próbálkozásom is volt ez ügyben már, de ez lett az etalon. Annyira finom, levegős, könnyű, hogy az ember csak eszi és eszi... Aki szereti a répás süteményeket, az most igazán jó helyen jár.  Nagyon érdemes elkészíteni...
Hozzávalók egy 26 cm átmér
őjű kapcsos tortaformához:
tészta:
50 dkg sárgarépa
csipet só
1 bio narancs lereszelt héja és leve
20 dkg darált mandula (esetleg 10-10 dkg darált mandula és dió vegyesen)
20 dkg búza finom liszt
2 tk süt
őpor
4 tojás
25 dkg cukor
1 dl napraforgóolaj
krém:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 ek porcukor
1 bio narancs lereszelt héja és leve
csipet tonkabab (elhagyható)
A süt
őt 180 fokra előmelegítem (alsó-felső sütés). A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. A sárgarépát megpucolom és finomra reszelem, csipe sóval megszórom. A lisztet a mandulával, narancshéjjal és a sütőporral összekeverem, majd a kissé kinyomkodott répát beledolgozom.
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verem és félreteszem.
A tojássárgát a cukorral, olajjal és narancslével kikeverem, a répa-liszt masszát hozzáadom és lazán összedolgozom.
Vigyázva beleforgatom a felvert tojáshabot is. A masszát a formába öntöm és a süt
ő középső rácsára tolva, kb. 50-55 perc alatt készre sütöm (tűpróba!). A formában langyosra hagyom hűlni, majd egy tálra csúsztatom és teljesen kihűtöm.
A krémhez a mascarponét kikeverem a cukorral, (tonkababbal), narancs reszelt héjával és levével. A tejszínt keményre felverem és beleforgatom a krémbe, ezzel kenem meg a már kih
űlt tortát. Színes cukorkával díszítem. Tálalásig hűtőbe tartom. 12 szeletet ad ki.

hétfő, április 11, 2022

Medvehagymás sajtos ropogós

Végre nálunk is itt a medvehagyma szezon. Persze, ilyenkor minden formában igyekszem bevinni a napi menünkbe, olykor-olykor egy, már régebbi receptem módosítása árán is. Ezt történt most a tekert sajtosommal is, amibe belevittem 2 marék felaprított medvehagymát, ezzel egészem más ízt adva az eddig kedvelt rágcsánknak.
Hozzávalók 2 tepsihez:
tészta:
250 g sima liszt
125 g vaj
1 tojás
1 kk só
1 tk süt
őpor
1 ek tej
töltelék:
125 g vaj
50 g emetáli sajt (lereszelve)
50 g füstölt sajt (lereszelve)
2 marék medvehagyma

1 tojás sárgája
A lisztbe elkeverem a sót, süt
őport, majd beledolgozom a vajat. Ezután hozzáadom a  tejet és a tojást. Mikor a tészta szép egynemű, 3 részre osztom, fóliába csomagolom és legalább 3 órára a hűtőbe rakom.
A töltelékhez a megmosott és leszárított medvehagymát aprítóban, vagy botmixerrel finommá aprítom. A vajat alaposan kikeverem a sajtokkal, sózom és elkeverem a medvehagymával.
A tésztákat téglalap formájúvá nyújtom, megkenem a krémmel és a hosszabbik oldalánál kezdve, szorosan feltekerem
őket. Fóliába csomagolom és pár órára a hűtőbe teszem. (Akár egy éjszakát is ott maradhat.)
A rudakat éles késsel vékonyan felszeletelem (3-4 mm), süt
őpapírral kibélelt tepsibe fektetem, tojássárgával megkenem és előmelegített, forró sütőben (200 fok, alsó-felső sütés) készre megsütöm.

szerda, április 06, 2022

Pirított zöldséges-ananászos wok főtt kacsahússal

Mert az ázsiai konyha nagy kedvelői vagyunk, nagy szeretettel igyekszem magam is próbálkozni vele. Ez a recept, őszintén mondom, fantasztikus. A húst előtte levesnek sok-sok zöldséggel megfőztem és csak azután került bele a wokba. A főtt kacsahús a zöldségekkel, szószokkal szenzációs együttest alkotott, ugyanakkor lett belőle egy jó kis levesem is. (Miután nem igen passzolnak össze, a levest természetesen más napokon fogyasztottuk.)
Az egész  procedúrának csak egy apró hátulütője van. Mégpedig az, hogy minden hozzávalót külön kell sütni, mert csak így érjük el, hogy a zöldségek egyformán roppanósak maradjanak. De esküszöm, megéri...
Hozzávalók 4-5 személyre:
1-2 ek földimogyoró olaj
1-2 ek szezámolaj

2 kisebb fej vöröshagyma
1/2 póréhagyma
10 dkg kisebb csiperkegomba (megtisztítva, kb. 4-5 mm vastagon felszeletelve)
15 dkg sárgarépa
1 kisebb blokkoli (kb. 20 dkg)
2 gerezd fokhagyma
húslevesben f
őtt kacsa színhús (nálam 1 nagy mellfilé, 5-6 mm vastagra szeletelve)
3 gerezd fokhagyma
(tisztítva, vékonyan felkarikázva)
15 g friss gyömbér (tisztítva, vékonyan felkarikázva)
1 friss chili paprika (
aki nem szeretné túl csípősre, először vágja hosszában félbe, távolítsa el az erejét, és ezt követően vágja csak össze)
3 ek szójaszósz
1 ek hoisin szósz (el is maradhat)
1 ek barna nádcukor
2 marék pucolt, sótlan földimogyoró
35 dkg ananász, feldarabolva (ha konzerv, akkor cukrozatlan)
A hagymát, póréhagymát megtisztítom, cikkekre vágom és egy nagy wokban a kétféle forró olajon üvegesre pirítom. Kiveszem egy külön tálra és félreteszem. A maradék olajon a gombát pár percig pirítom. Mikor már kissé megpuhult, de roppanós, melléteszem a félretett hagymákhoz.
A wokba beleszórom a megpucolt, felkarikázott répát (szükség esetén további olajat öntök még alá) és fed
ő alatt roppanósra párolom. Ezt is kiszedem a wokból, tányérra teszem és a megmosott, rózsáira szedett brokkolit szintén fedő alatt, megpirítom. Kiveszem egy tálra és a visszamaradt olajon a fokhagymát, gyömbért, a felaprózott chilit is megpirítom. Gyors mozdulatokkal kavargatom, nehogy odaégjen. Hozzákeverem a félretett, kész zöldségeket és a kacsahús szeleteket. Megöntözöm a szója,- és hoisinszósszal (ha van itthon, teszek hozzá 2 tk Tao Tao édes-pikáns chilimártást is), megszórom a cukorral és hozzáadom a földimogyorót, ananászt. Óvatosan átforgatom, átpirítom és jázmin rizzsel tálalom.