Most, hogy kissé alábbhagyott a nagy kánikula, merészkedtem és a sütőt újra munkába állítottam. Nagyon finom dolgok jöttek ki belőle... Zöldségek, gombával, egyszerűen tökéletes volt.
Hozzávalók:
25 dkg vargánya gomba, megpucolva, szeletekre vágva
40 dkg burgonya (nem lisztes jellegű)
2 db kápia paprika
3 db kisebb cukkini
15 db koktélparadicsom, vagy más, apróbb formájú
4 gerezd fokhagyma
6 ágacska rozmaring
11 ek olívaolaj
1 kk nagyszemű tengeri só
só, bors
A megmosott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Eközben a paprikát, cukkinit és paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük. A paprikát négybe vágjuk, a szárát, magházát eltávolítjuk és kb. 2 cm széles darabokra vágjuk. A cukkinit először hosszába négyfelé, aztán ezt is 2 cm-es részekre vágjuk. A fokhagyma gerezdeket meghámozzuk és negyedeljük. A rozmaring ágakat megmossuk és lecsipkedjük a leveleket. A sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó/felső sütő).
Egy serpenyőben a tengeri sót 1 ek olivaolajon kissé felforrósítjuk és a vékony szelet vargányákat rövid ideig elősütjük benne (a gombaszeletek ne fedjék egymást!).
A megfőtt burgonyát, aki akarja meghámozza (én a héját rajtahagyom) és ízlés szerint, nagyobb, vagy kisebb darabokra vágjuk. Az előkészített zöldségeket (kivéve a paradicsomot) egy edényben 6 ek olívaolajjal, a rozmaring levelekkel, fokhagymával, sóval és borssal összekeverjük. Tűzálló tálba simítjuk. Betoljuk a sütő középső sínére és 20 percig sütjük. Ekkor hozzátesszük a gomba szeleteket, a félbe (négybe) vágott paradicsom darabokat, a maradék 4 ek olívaolajjal meglocsoljuk és további 10 percig sütjük.
Baguette szeletekkel tálaljuk.
Zutaten für 4 Personen:
250 g Steinpilze, geputzt, in feine Scheiben geschnitten
400 g festkochende Erdäpfel
2 rote Paprika
3 kleine Zucchini
15 Cocktailtomaten an der Rispe
4 Knoblauchzehen
6 Rosmarinzweige
11 EL Olivenöl
Salz, Pfeffer
1 TL grobes Meersalz
Erdäpfel waschen und in Salzwasser weich kochen. Währenddessen Paprika, Zucchini und Tomaten waschen und trocken tupfen. Paprika vierteln, Stiele, Kerne entfernen und in ca. 2 cm breite Stücke schneiden. Zucchini der Länge nach vierteln und in ca. 2 cm breite Stücke schneiden. Knoblauchzehen schälen und vierteln. Rosmarinzweige waschen und klein zupfen. Backrohr auf 200 Grad Ober/Unterhitze vorheizen.
Erdäpfel abgießen, nach Belieben schälen und je nach Größe vierteln oder halbieren.
Das vorbereitete Gemüse - außer die Tomaten - in eine Schüssel geben, 6 EL Olivenöl und den Rosmarin zufügen, alles mit Salz und Pfeffer würzen und vermischen. Das Gemüse in eine ofenfeste Form geben und im Backrohr auf mittlerer Schiene 20 Minuten backen.
In einer Pfanne Meersalz mit Olivenöl (1 EL) etwas erhitzen, die dünn geschnittenen Steinpilze darin knusprig anbraten (Steinpilze sollen nicht übereinander liegen).
Tomaten halbieren und mit den Pilzen auf dem Gemüse verteilen. Das restliche Olivenöl (4 EL) darüber verteilen. Das Ganze weitere 10 Minuten backen.
Mit Baguette servieren.
Quelle: Frisch Gekocht Juli/2011