kedd, július 09, 2013

Mézeskalács fagylalt vörösboros szilvapunccsal

Ki tud egy forró nyári napon egy selymesen olvadó fagylaltnak ellenállni. Hát mi nem.... Bár a többieknek egy pillanatra megállt a kanál (a nyelvük) a szájukban, mikor rájöttek, miről is van szó. Egy percre azt hitték, évszakot tévesztettem. Az íz, igen, az a fagylalt íz, nem a megszokott, csokis, vaníliás, gyümölcsös valami volt, hanem a karácsonyi asztal örökös tagja, a MÉZESKALÁCS!
Mariazell-i gyaloglásunk egyik ajándéka, egy nagy zacskó Pirker mézeskalács egy része landolt ebben a csodában. (Karácsonyfa nem volt tálalva hozzá... :-)

Hozzávalók:
5 tojás sárgája
150 g cukor
200 ml tej (3,5 %)
250 ml tejszín
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 csomag vaníliás cukor
30-40 g mézeskalács, finomra darálva
A tojássárgákat a cukorral sűrű krémmé keverem, egészen addig, míg a cukor teljesen felolvad. A tejet a tejszínnel, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a vaníliás cukorral felfőzöm, majd óvatosan, állandó keverés mellett a cukros krémbe csorgatom és közepes lángon, tovább kevergetve (ha van, szilikon tésztakeverő lapátot használjunk), felmelegítem (nem forralom!), míg sűrű krémmé áll össze és a kanalat egyenletes vastagon bevonja. Lehúzom a tűzről, belekeverem a darált mézeskalácsot, kihűtöm, majd a fagylaltgépbe kerül, hogy aztán majd mindenki kedvére nyalakodhasson belőle ;-)

Lehet hozzá kínálni vörösboros szilvaszószt (puncsot), amihez kell:
1 üveg szilva (kb. 720 ml)
7 ek vörösbor
4 ek rum
1 bio citrom lereszelt héja
1 zacskó forralt bor fűszerkeverék (pl fahéj, csillagánizs, szegfűszeg)
2 tk étkezési keményítő
3 ek víz
A szilvát leszűröm, miközben felfogom a levét. A szilvalét a borral, a fűszerkeverékkel, rummal és citromhéjjal felforralom. Az étkezési keményítőt kevés vízzel simává keverem és a szaftot besűrítem vele. A szilvát hozzáadom és az egészet kihűtöm. A mézkalács fagylalt nagyon passzoló kisérője.
Forrás:  Lecker.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése