vasárnap, június 30, 2013

Körtés-mogyoró-nugátos sütemény/Birnen-Nuss-Nougat Kuchen

Rezept unten auch auf Deutsch
Múltbeli, kedves kollégák látogattak meg a hétvégén, s csaptunk egy ferde napot. A jó hangulat egész estig kitartott, bejártuk a belváros egy részét, ragyogót ebédeltünk itt, és befejezésképpen ezzel a körtés süteménnyel búcsúztunk egymástól (persze pohár pezsgő kíséretében...)

Hozzávalók 12 szelethez:
3 db körte
200 ml almalé
200 g vaj
200 g cukor
4 tojás
200 g liszt
2 csapott tk sütőpor
100 g mogyoró-nugát krém
A körtéket meghámozzuk, negyedeljük, magházukat kivágjuk és felkockázzuk. Egy kisebb fazékban az almalét felforraljuk és a körte darabokat fedő alatt 5 percig dinszteljük. Kivesszük a léből és alaposan lecsepegtetjük. A sütőt 180 fokra (légkeveréses 160 fok) előmelegítjük. A vajat a cukorral habosra verjük, a tojásokat egyenként hozzákeverjük. Beleszitáljuk a sütőporral összekevert lisztet és a körtedarabokat is hozzáadjuk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk (20 cm átmérőjű). A mogyoró-nugát krém felét egy edényben felolvasztjuk, foltokba a tésztára kenjük és egy villával könnyedén belehúzzuk a belsejébe. A maradék mogyoró-nugát krémet "rápacnizzuk" a tészta tetejére és betoljuk a sütőbe, ahol 60 percig sütjük. Egy sütőrácson hagyjuk kihűlni, csak aztán szeleteljük fel. Vanília fagyi nagyon passzol hozzá...

Mit Nusscreme marmoriert, kannst du diese Stückchen großen und kleinen Naschkatzen leicht schmackhaft machen.
Zutaten für 12 Stücke:
3 Birnen
200 ml Apfelsaft
200 g Butter
200 g Zucker
4 Eier
200 g Mehl
2 gestrichene TL Backpulver
100 g Nuss-Nougat Creme
Birnen vierteln, entkernen, schälen und in Würfel schneiden. Apfelsaft in einem Topf aufkochen, Birnen zugeben und mit aufgelegtem Deckel ca. 5 Minuten dünsten. Herausnehmen und abtropfen lassen.
Ofen auf 180 Grad (Umluft 160) vorheizen. Butter mit Zucker schaumig schlagen. Eier nach und nach unterrühren. Mehl mit Backpulver mischen und auch unterrühren. Birnenstücke untermengen.
Teig in eine mit Backpapier ausgelegte Springform (Durchmesser 20 cm) füllen. Hälfte Nuss-Nougat-Creme in einem Topf schmelzen, auf den Teig geben und mit einer Gabel leicht unterziehen. Übriges Nuss-Nougat als Tupfen daraufgeben. Kuchen ca. 60 Minuten im Backofen backen, herausnehmen und auf einem Kuchengitter auskühlen lassen.

2 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki. Le is mentettem, hátha egyszer.... soha sem lehet tudni. Eleve a körte, a moyoró nugát, s én ebből mindíg kimaradok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, ez olyan "bármikor" sütemény. Beföttböl is lehet ;-)

      Törlés