szombat, augusztus 06, 2011

3 hét gyógykúra az alsó-ausztriai Harbach-on

Ez a poszt most nem az evésröl-ivásról  szól (bár az is lesz benne), hanem egy jól sikerült gyógykúráról, amit itt Ausztriában, az osztrák Betegbiztosító tesz lehetövé azoknak, akik rászorulnak egy kis testi-lelki "helyrepofozásra".
Július közepétöl sikerült beutalót kapnom 3 hétre Ausztria egyik legismertebb iszapgyógyfürdöjébe, a harbach-i Egészség- és Rehabilitációs Centrumba. A hatalmas komplexum az azonos nevü falucska mellett, a Waldviertel régió festői szépségü dimbes-dombos vidékén, idillikus természeti környezetben található, távol a hektikus mindennapok stresszes világától. A legfontosabb kezelési alapanyaguk a helyi iszap, ami bizonyos átalakítás után kerül gyógyászati felhasználásra.A gyógycentrum elsösorban gerinc- és mozgásszervi betegségekben szenvedöknek nyújt gyógyulást.
Kilátás a balkonomról
Elözetes megbeszélés eredményeként kétágyas szobában helyeztek el, egyedül(!), így párom hétvégeken meglátogathatott és ö is élvezhette a kitünö konyhát, úszomedencét, szaunát stb... (természetesen ezt már saját zsebböl).
A teljes ellátás mellett, napi kezelések és orvosi vizsgálatok is járnak a betegnek, s mindezért igen szolíd árat számítanak fel önköltségként, hiszen a kezelések legnagyobb részét a betegbiztosító állja. (Megjegyzem, mindez idö alatt betegállomány jár...)
Fedett medence
Az érkezés utáni napon kaptam kézhez a 3 hetes, napi "programot", vagyis, hogy mikor, melyik kezelést, hol kapom. Percre pontosan illett megjelenni, késés esetén már nem foglalkoztak a beteggel. A terápiát igyekeznek úgy összeállítani, hogy a "keményebb" kezelések után több pihenési idö álljon a szegény páciens rendelkezésére. Én igyekeztem minden nap délelött és délután is 1-1 órát úszni, ami nagyon jót tett. Sokszor teljesen egyedül voltam a medencében! Sajnos az idö nem nagyon kedvezett, így a kinti nyitott medencét és napozóágyakat "csak" ritkán vehettem igénybe... :-(
Nyitott úszómedence napozóágyakkal
A személyzet (mindegy, hogy hol - éttermi, egészségügyi, takarítói stb) egyaránt a helyzet magaslatán állt. Készségesen segítettek a leglehetetlenebb kívánságoknál is.
A szobákat minden nap takarították, de úgy, hogy sehol egy folt a szönyegen, sehol egy piszok a falakon, sehol egy kis penész a fürdöben... Eszméletlen volt tényleg...
Az egész hasonlít inkább egy ***** -os wellnessholtelre, mint gyógykúra központra.
A másnapi vacsora?
A napi 3x-i étkezés volt a nap egyik csúcspontja. A reggeli ugyan a szokások büféböl állt, de még ez is olyan volt, mint a mesében. A környezö termelök szállítják a konyhára a BIO (!!!) alapanyagokat, amiböl aztán valami fenséges ebédeket és vacsorákat "dobnak össze" a szakácsok. Minden reggel a következö napra lehetett a 3 menüböl (diétás,- kímélö ételek ill. hagyományos) a saját ebédet és vacsorát összeállítani.

 Ízelítöül:

Ebéd                                                                        Vacsora
Menü 1                                                                    Menü1
Vital 1                                                                      Vital 1

Inyenc zöldségleves zellerrel                                   Inyenc zöldségleves zöld spárgával
(rengeteg bio zöldségböl fözték,                              (u.a. csak a zöld spárga lett a levesbetét)
leszürték és a tiszta lébe betétként
került a roppanósra fözött zeller)
             ***                                                                        ***
Pikáns kölesfelfújt                                                   Szezámos céklagombóc
spenótkrémen                                                         friss füszerszósszal és salátával
             ***                                                                        ***
gyümölcs

Menü 2                                                                 Menü 2
Vital 2                                                                    Vital 2

Inyenc zöldségleves zellerrel                                    Inyenc zöldségleves zöld spárgával
              ***                                                                               ***
Borjúbecsinált vegyes zöldséggel                             Harbach-i sonka alma-zellersalátával
hozzá teljesértékü gabona tészta                              joghurtdresszinggel és magos kiflivel
              ***                                                                               ***
Aludtejzselé málnával

Menü 3                                                                     Menü 3
Teljeskoszt

Waldvierteli kenyérleves                                          Borjúkrémleves
          ***                                                                        ***
Töpörtyüs gombóc                                                   Krumpligulyás kolbásszal
savanyúkáposztán                                                     hozzá grahamzsömle

Ezen kívül, aki akart, hetente 2-szer tarthatott un. méregtelenítö napot, ekkor csak párolt zöldség volt a tányéron. (Egyszer kipróbáltam...)
Az étterem
Szóval a konyhával sem volt baj...
Szabad idöben, (ami kevés volt, többnyire délután) lehetett nagyobb sétákat tenni a körbe-karikába vezetö túrista utakon, esetleg a környezö városokat látogatni, illetve szervezett elöadásokat hallgatni (pl Equadorról, a Galapagos szigetekröl, máskor a Waldviertel történéröl, valamint egy nagyon érdekes diavetítéssel egybekötött útibeszámoló Marokkóról). Volt aki esténkét (kúra ide, kúra oda) a közeli tánclokálokat látogatta (!). Este 10-re mindenkinek újra a szállásán kellett lennie, hiszen ekkor zárták a bejáratot. Igaz, éjszakai portás is volt, de ennek felébresztése, gondolom, nem járt jóponttal.
Sörfesztivál Weitrán

Gmünd fötere
A hétvégeken teljesen szabad a szombat délutánok és a vasárnapok voltak. Ilyenkor valami környezö városkát vettünk a lábunk alá. Jártunk Weitrán (itt kétszer is, Nicollal és Lacival, akik szintén meglátogattak), Gmündben és persze nagyokat kirándultunk (mikor éppen nem zuhogott egész nap).
Summa summarum, kipihenten, három kilót fogyva, derék,- és gerincfájdalmaktól mentesen, feldobva az egészséges élettöl (igyekszem itthon is folytatni...) kezdtem csütörtökön itthon a napi verklit újra...

4 megjegyzés:

 1. Azta! De jó lenne itthon ilyen! Igaz, csak a harmincas éveim közepén járok, de simán bevállalnék ilyet! Még a méregtelenítést is kipróbálnám, na jó nem most, kicsit később :-))! Biztos jól feltöltődtél!

  VálaszTörlés
 2. Tényleg eszméletlen jó! Én mindenkinek "felírnám"... tényleg. Nem lenne ennyi harag, veszekedés, háború... itt a természetben a lélek is meggyógyul, a testi-lelki harmónia hosszú idöre eröt ad... Az ember máshogy áll a problémákhoz. Persze, ehhez nem kell kúra, csak hosszabb idöre kivonni magunkat a napi örületböl és a természet adta nyugalmat magunkba szívni.

  VálaszTörlés
 3. Abszolút egyetértek! Gyógykúrát mindenkinek!!!!

  VálaszTörlés
 4. Hát ez csodálatos!Én személy szerint nagy rajongója vagyok Ausztriának,a táj mese szép.Fél családom Szentgotthárd mellett él,gyakran jártunk ,járunk át .Therme Loipersdorfi fürdőbe.Csodás környezetben van az is.És ami elszomorit ,hát miért beteg a magyar ember?mert nagyon sok minden jó ,nem jár neki!!alapból.Csak fizetik a járulékokat,de nem adnak érte semmit.

  VálaszTörlés