hétfő, június 27, 2011

Vörös lencse-curry leves/Rote linsen-curry suppe


Rezept auch in Deutsch...

A lencse nálunk nagy népszerüségnek örvend... bármikor, bármilyen formában. Az utóbbi idöben szívesen fözök a vörös lencsével, hiszen nem kell beáztatni, jóval puhább a hagyományos barna lencsénél. Fözési ideje is lényegesen rövidebb, körülbelül 10-20 perc, amely alatt pürés állagú lesz. Az elmúlt napok hüvös, esös idöjárása egy kis lélekmelegítö, füszeres levesre sarkallt...

Hozzávalók:
15 dkg vörös lencse
600 ml zöldséglé
1 ek olivaolaj
1 gerezd fokhagyma, aprítva
5 dkg friss gyömbér, aprítva
2 db salottahagyma, apróra szeletelve
2 ek gyenge currypor
1 csipet örölt római kömény
100 ml yakult (el is maradhat)
szerecsendió
só, bors
sáfrányszálak
A fokhagymát, gyömbért és salottát olivaolajon rövid ideig párolom. Belekeverem a curry-t és a római köményt, majd a vörös lencsét is hozzáadom. Felöntöm a zöldséglével és kb 15 percig fözöm, míg a lencse puha lesz, de nem fö szét. Végül sózom, borsózom, hozzákeverem a yakult-ot (ez elmaradhat), frissen reszelt szerecsendióval füszerezem és sáfrányszálakkal díszítem.
***
Zutaten:
150 g rote Linsen
600 ml Gemüsebrühe
1 EL Olivenöl
1 Knoblauchzehe, gehackt
50 g Ingwer, gehackt
2 Stk. Schalotten, klein gehackt
2 EL mildes Currypulver
1 Pr. Kreuzkümmel
100 ml Yakult
Muskatnuss, salz, Pfeffer, Safranfäden
Knoblauch, Ingwer und Schalotten in Olivenöl anrösten. Currypulver und kreuzkümmel einrühren. Die Linsen beigeben, mit Gemüsesuppe aufgiesen und ca. 15 Min köcheln lassen., bis die Linsen weich sind. Anschließend salzen, pfeffern, Yakult unterrühren, mit frisch geriebener Muskatnuss abschmecken und mit Safranfäden anrichten.
(Quelle: Kims Win Win Küche)

2 megjegyzés: