szombat, szeptember 11, 2010

Zöldparadicsom-lekvár/Grüne Tomaten-Marmelade


(Rezept unten auch auf Deutsch)
Hát ez a lekvár színére nézve ugyan nagyban eltér a megszokott-tól, de állítom, írtó finom. A család elöször igencsak húzódozott töle, hogy mi ez, meg milyen a színe, de az elsö kóstolás után rögtön rákattantak.
Mint minden évben, az idén is, (így nyárutó derekán) rengeteg zöldparadicsom marad azon a pár tövön, amit a teraszon nevelek. Sajna, nincs már a napnak ereje, hogy beérlelje a szemeket. Eddig mindig savanyúságként landoltak az üvegekben, de idén valami mást szerettem volna velük kezdeni. Így jött az ötlet a lekvárhoz, amit jó ismerösöm rendszeresen készít, ám most én leptem meg vele a baráti kört.
Hozzávalók:
1 kg zöldparadicsom
1/2 kg cukor
2-3 szekfüszeg
1-2 citrom
csipet só
1 darab fahéj
A megmosott paradicsomokat viszonylag apróra összevágom, majd a cukorral és a sóval alaposan összekeverem. Néhány órára hüvösebb helyen állni hagyom, miközben idönként keverek rajta egyet. Ezután egy nagyobb fazékban, gyenge tüzön, gyakran kevergetve, sürüre fözöm (kb. 2-2,5 óra). Az utolsó negyedórában adom hozzá a citrom lereszelt héját, levét, a szekfüszeget és a fahéjat. Üvegekbe adagolom és szárazdunsztba teszem. Aztán lehet a barátokkal találgattatni, milyen gyümölcsöt kóstoltak. Senki nem jön rá...



1 kg grüne Tomaten
1/2 kg Zucker
2-3 Nelken
1 Zitrone
eine Prise Salz
1 Stange Zimt (nach Belieben)
Zubereitung:
Die grünen Tomaten relativ klein schneiden, mit Zucker und Salz vermischen. Dann abdecken, einige Stunden kühl stellen und ziehen lassen.
Anschließend in einen Topf geben und so lange kochen, bis man die gewünschte Konsistenz hat. Eine Viertelstunde vor dem Fertigwerden Zitronensaft (evtl. auch etwas abgeriebener Schale), Zimt und Nelken dazugeben. Marmelade vom Herd nehmen und sofort in heiß ausgekochte Einmachgläser füllen. Kühl und trocken lagern. Nun alle mal raten lassen, was es für ein "Obst" ist. Kommt niemand drauf, es schmeckt klasse.

9 megjegyzés:

  1. De jó ötlet? Tele a kertem velük...
    Mihez kínálod? Sütibe? Palacsintába?
    Próbáltad már sósan is eltenni, de nem ecetesen?

    VálaszTörlés
  2. Mackómama - még nem próbáltam sósan eltenni, van valami jó recepted? Így, lekvárnak, sós(!) vajas kenyérre kenve minden mennyiségben fogy! Palacsintába? Nem rossz ötlet, kipróbálom...

    VálaszTörlés
  3. Notburga, ez maga a megváltás! Rettentő paradicsomtermésünk volt, fele a töveken maradt, éretlenül. Ez a lekvár lesz az egyik karácsonyi ajándékom. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Hú, Garffyka! Ennek írtóra örülök! Meglátjátok (ill. megízlelitek) tényleg nagyon finom. Én minden este eszek belöle egy szelet kennyérrel édesség gyanánt :-))

    VálaszTörlés
  5. Gyakorlatilag cukrot etetsz velünk ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bazil, nem kell enni és akkor nincs semmi baj ;-) De, ha tudsz lekvárt cukor nélkül (ami finom és eltartható tartósítószer nélkül hosszabb ideig), szívesen tanulok Töled, nyitott vagyok bármire... Egyébként nem írtam sehol, hogy ez diabetikus lekvár :-D

      Törlés