vasárnap, január 17, 2010

Fokhagymakrémleves/Knoblauchcremesuppe

(Rezept unten auch auf Deutsch)

A fokhagyma, mint tudjuk, nem csak ízesítő, fűszer és a pirítós kenyér kiegészítője (nyami...), hanem egészségmegörző csodaszer is. Mindannyian szívesen fogyasztjuk, persze nem egy színházi előadás előtt. Állítólag méregtelenítő hatása útján megakadályozza a narancsbőr kialakulását. (Sajna, ez nálam hatástalan maradt :-( ) Szóval, főzőcskézéseim alkalmával én sűrűn felhasználom. A mai gyors ebéd eredménye volt ez a finom, krémes leves.

Hozzávalók:
6-7 db fokhagyma gerezd
1 fej vöröshagyma
500 ml tejszín
500 ml zöldség alaplé
vaj - szükség szerint
só, bors
4 szelet barna kenyér
A meghámozott hagymát és fokhagymát finomra vágom és vajon megfonnyasztom. A zöldséglével felöntöm és röviden felforralom. A tejszínt is hozzáöntöm és kb. 30 percig gyenge lángon főzöm (fedő nélkül!). Közben a barna kenyeret kockákra szeletelem és kevés vajon egy serpenyőben megpirítom. A kész levest sózom, borsózom, ízlés szerint petrezselyemmel megszórom és a ropogós kenyér kockákkal tálalom. Bátran lehet enni, így már nincs maradandó fokhagyma illata.

Zutaten:
6-7 Stk. Knoblauchzehen
1 Stk. Zwiebeln
500 ml Schlagobers
500 ml Gemüsebrühe
Etwas Butter
Salz, Pfeffer
3-4 Schwarzbrotscheiben

Knoblauchzehen und Zwiebel schälen, fein hacken und mit der Butter mittelstark anschwitzen. Anschließend mit der Gemüsebrühe ablöschen und kurz aufschäumen lassen. Dann den Schlagobers zugeben und za. 30 Minuten schwach köcheln lassen. Inzwischen das Brot in Stücken schneiden, in einer kleinen Pfanne mit etwas Butter anrösten. Die Suppe mit Salz und Pfeffer abschmecken und etwas frischer, fein gehackter Petersilie und den knusprigen Brotwürfeln servieren.

1 megjegyzés: