kedd, január 19, 2010

Almás sütemény/Apfelkuchen

Rezept unten auch auf Deutsch

Mondhatom, családom az almás süteményekért rajongók táborát erősíti. Főleg télen igyekszem különleges recepteket előbányászni, hogy majd tavaszra elfogyjon végre az a sok alma, amit minden évben a vidéki rokonoktól kapunk. (Had erősödjön a finom, egészséges gyümölcstől az a városi puhány.) A prímet, az almás sütemények között, eddig még a mamám világbajnoki almása viszi. Próbálok ugyan a nyomába maradni, de ez sokszor nagyon nehéz. Neki ott van a nagyikám kézzel írott, kódex vastagságú receptkönyve, míg én főleg barátok szájhagyomány útján terjedő receptjeire vagyok utalva. (Persze, ez sem rossz!) Hát ez a recept is ilyen...

A linzertészta hozzávalói:
200 g liszt
60 g porcukor
csipet só
1 tojás
90 g hideg vaj
2 ek darált mogyoró
valamint:
5-6 alma
2 tojás
100g porcukor
125 ml tejföl
1 tk fahéj
50 g vágott mandula
Először omlós tésztát készítek.
Az átszitált lisztet hideg kézzel összemorzsolom a kisebb darabokra vágott vajjal s csak ezt követően teszem bele a tojást, a cukrot és a sót. A lényeg, hogy a vajnak nem szabad megolvadnia. Amikor a masszát már sima tésztává gyúrtam, cipóvá formálom, s a hűtőszekrénybe teszem, ahol egy-két órát pihentetem.
Miután kivettem a hűtőből, két folpack között kinyújtom, kicsit nagyobb méretűre, mint a gyümölcstorta formám, hogy a falára is kerüljön belőle. (Egyébként, ha nem használok folpack-ot, a nyújtáskor még lisztet kell hozzáadni, hogy ne ragadjon. Ha mégsem sikerül kinyújtani, akkor "összeállítom", illetve a tésztadarabokat a formában egymás mellé "gyúrom". )
Ezután belehelyezem a formába ( ez nekem kerámia, ezért nem kell semmivel megkennem), hogy a forma falára is kerüljön belőle és a darált mogyoróval megszórom.
Az almákat meghámozom, a magházukat eltávolítom és szeletekre vágom, majd a tésztára helyezem őket. A tojásokat a cukorral habosra verem, hozzákeverem a tejfölt és a fahéjat, majd a mandulát. Ezt a masszát az almákra kenem.
200 fokos (keverőtárcsás- 175 fok) előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm. Utána még 10 percig a lekapcsolt sütőben hagyom. Tejszínhabbal szervírozom a délutáni kávé mellé.


***
200 g Mehl
60 g Zucker
1 Prise Salz
1 Ei
90 g kalte Butter
2 EL geriebene Haselnüsse 

5-6 Äpfel
2 Eier
100 g Zucker
125 ml Sauerrahm
1 TL Zimt
50 g gehackte Mandel
Backrohr vorheizen. Die Butter sollte zwischen Zimmertemperatur und Kühlschranktemperatur haben, also weder ganz weich, noch ganz hart sein. Die Butter wird in kleine Stücke geschnitten und mit Zucker und Mehl mit der Hand zerbröselt. Diese Bröseln werden dann mit wenigen Knetbewegungen mit der Hand sehr rasch zu einem geschmeidigen Teig zusammengeknetet. Es ist gut, wenn man ihn danach 1-2 Stunden im Kalten rasten lässt, bevor man ihn ausrollt.
In der Zwischenzeit Äpfel schälen, in Spalten schneiden. Den Teig ausrollen, auf ein gefettetes Blech oder in eine Form legen, mit dem Restteig einen Rand bilden. Den Teig mit geriebenen Haselnüssen bestreuen.
Dia Äpfel fächeerförmig auf dem Teig anordnen.. Die Eier mit dem Zucker schaumig rühren, den Sauerrahm und den Zimt einrühren und die gehackten Mandeln hinzufügen.Die Masse über die Äpfel streichen. Im Rohr bei 200 Grad (Umluft 175 Grad) ca. 50 Min. backen. Noch 10 Minuten im ausgeschalteten Rohr stehen lassen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése