csütörtök, január 28, 2010

Füstölt lazac-mouse/Räucherlachsmousse

A receptet annak idején Erika kolléganömtöl kaptam, azzal az ajánlással, hogy szilveszterre ideális, különleges valami. Hát azóta, ha nagyon eredetivel akarok gyorsan kirukkolni, akkor ezt adom a vendégek, és persze a család, tányérjába. Aki csak kostolta, azonnal odavan érte. Viszonylag könnyü elkészíteni és hamar megvan, csak a dermesztéshez szükséges egy kis idö. Nagyon finom!

Hozzávalók:
30 dkg füstölt lazac (szeletbe vágva)
3 lap gelatin
25 dkg creme fraiche
vermut (száraz, világos)
só, bors

4 kis méretü soufflé formát vagy kávéscsészét (kb 1/8 l-es) vékonyan olajjal kikenek és folpack fóliával kibélelem. Mindegyik csészébe fektetek a lazacszeletekböl, úgy, hogy az oldalára is kerüljön.
A gelatint beáztatom hideg vízbe , közben a maradék lazacszeleteket nagyon apróra vágom és pürésítem. A creme fraiche -t (ha nincs, ajánlom Mézesmadzag házi elkészítési módját, de jó hozzá a tejföl is) belekeverem, sózom, borsózom és kevés vermutot löttyintek bele.
A gelatint kinyomkodom, adok hozzá egy kicsit a lazacmouse-ból és vízgöz fölött felolvasztom. Gyors mozdulatokkal a mouse-hoz keverem. Az egészet elosztom a lazacszeletekkel kibélelt tálkákba és fóliával lefedem. Legalább 3 órát a hütöben dermesztem. A formákból kiborítom a kész mouse-t, lehúzom róla a fóliát. Madársalátábal és friss, ropogós baguette-al tálalom.

Zutaten:
300 g Räucherlachs (in Scheiben geschnitten)
3 Blatt Gelatine
250 g Creme fraiche
Wermut (hell, trocken)
Salz, Pfeffer

Vier niedrige Förmchen od. Kaffeetassen (Inhalt á 1/8 l) dünn mit Öl ausstreichen, mit Klarsichtfolie auslegen und mit ca. 120 g von den Lachsscheiben auslegen. Gelatine in kaltem Wasser einweichen. Restlichen Lachs klein schneiden und in einem elektrischen Zerkleinerer fein pürieren. Die Masse mit Creme fraiche verrühren und mit Salz, Pfeffer und Wermut würzen. Gelatine gut ausdrücken, mit wenig vom Lachsmousse verrühren, über Wasserdampf schmelzen, vom Dampf nehmen und mit dem restlichen Mousse vermischen. Lachsmousse in die vorbereiteten Förmchen füllen, glatt verstreichen und mit Frischhaltefolie zudecken. Lachsmousse zum Festwerden in den Kühlschrank stellen (dauert ca. 3 Stunden). Vor dem Servieren auf Teller stürzen und die Folie abziehen.

4 megjegyzés: