Hal az nálunk mindig jöhet, bármilyen formában. Sajnos, szerintem nem elégszer kerül az asztalra, ezért aztán igyekszem kitenni magamért, hogy hamar ne feledjük a vele való találkozást...
Hát, ez a mostani igazán kedvünkre való volt, valószínűleg még hosszú ideig megőrződik az emlékezetünkben!
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg tisztított mogyoró (törökmogyoró)
1 marék petrezselyemlevél
2 ek friss kakukkfűlevél (vagy 1 tk szárított)
10 dkg reszelt ementáli sajt
10 dkg vaj
5 dkg zsemlemorzsa2 gerezd fokhagyma
4 szelet édesvízi halfilé (pl. pangasius)
4 tk csípős mustár
25 dkg rizs
15 dkg mélyhűtött zöldborsó
20 dkg friss spenót (vagy felolvasztott spenótlevél)
csipet szerecsendió
só, bors
A sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A mogyorót és a zöldfűszereket felaprózzuk és a sajttal, 8 dkg puha vajjal, morzsával és kevés borssal egy tálba rakjuk. A megpucolt fokhagymát összenyomva hozzáadjuk és alaposan kikeverjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A mogyorót és a zöldfűszereket felaprózzuk és a sajttal, 8 dkg puha vajjal, morzsával és kevés borssal egy tálba rakjuk. A megpucolt fokhagymát összenyomva hozzáadjuk és alaposan kikeverjük.
A halfiléket hideg vízzel leöblítjük és papírtörlővel
leszárítjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a halszeleteket
belehelyezzük és a tetejüket mustárral bekenjük. Sózzuk, borssal
megszórjuk és a morzsakeverékkel befedjük. A tálat a sütő középső sínére
toljuk és 15-20 percig sütjük, amíg a hal puha lesz és a teteje
megpirul.
Közben a rizst sós
vízben, a csomagoláson levő leírás szerint megfőzzük. A zöldborsót
szintén. A spenótot megmossuk, vagy kinyomkodjuk és finomra összevágjuk.
A leszűrt rizst a maradék vajon a zöldborsóval, spenóttal állandó
kevergetés mellett 2-3 percig melegítjük. Sóval, borssal,
szerecsendióval fűszerezzük.
A kész halat a rizzsel együtt azonnal tálaljuk.