csütörtök, február 21, 2019

Poffertjes, a holland minipalacsinta rozmaringos meggykompóttal

Kiadós gulyáslevesünk mellé kutattam valami édes után, ez lett belőle. Fantasztikus finom. Kívül ropogós, belül légiesen puha. Talán csak a sütőforma okozhat gondot, de, ha valakinek van tarkedli sütője, az is tökéletesen megfelel. Esetleg nagy lyukú habzsákból is lehet egyforma köröket nyomni, aztán ellapítani egy palacsinta sütőbe.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1/4 kg liszt
1,5 tk sütőpor
1 ek porcukor
1/2 csomag vaníliás cukor
csipet só
3 dl tej
2 tojás
valamint:
olvasztott vaj
porcukor
Meggykompót:
1 üveg kimagozott meggy
1 tk felaprított, friss rozmaring
2 ek kristálycukor
1 ek étkezési keményítő
A lisztet, sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot, sót egy keverőtálban összevegyítjük. Kézi habverő segítségével porcióként hozzáöntjük a tejet, beledolgozzuk a tojásokat és csomómentesre elkeverjük. (A mi hagyományos palacsintatésztánknál sűrűbb állagú masszát kapunk.)
20 percre félretesszük, pihentetjük. Közben elkészítjük a meggykompótot.
A  meggyet leszűrjük, közben a levét egy edényben felfogjuk. A kristálycukrot egy lábasban aranysárgára karamelizálunk (ne kavargassuk), felöntjük a leszűrt meggylével (vigyázat, spriccel!). Melegítjük, amíg a karamel felolvad, hozzáadjuk a rozmaringot és felforraljuk. A keményítőt 2 ek hideg vízzel csomómentesre keverjük és a forró szafthoz öntjük. Habverővel sűrűsödésig keverjük, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a meggyet. Fóliával letakarjuk és hűlni hagyjuk.
A serpenyőnket felforrósítjuk és a mélyedéseit vajjal kikenjük, majd mindegyiket megtöltjük a tésztamasszából. Kb. 1 percig sütjük, majd két villa, vagy pálcika segítségével megfordítjuk és ezt az oldalát is készre sütjük. Minden adag tészta előtt a mélyedéseket újra kell vajazni.
Melegen megszórjuk porcukorral és kistányérban kínáljuk a meggykompótot hozzá. Édesszájúak kaphatnak hozzá tejszínhabot is... 

csütörtök, február 14, 2019

Selymes zöldborsókrémleves mogyoróval bolondítva

Nálunk a zöldborsó igazi favorit. Akárki főzi, elrontva nem lehet. Ennek bizonyítéka a sűrű kanalazás és máris üres a tányér. Lehet ez leves, főzelék, vagy köret... 
Persze, a tavaszi zsenge az igazán kapós (olyankor duplán kell vennem, a fejtéskor a fele valahogy eltűnik). Ilyenkor télen természetesen a fagyasztott formája kerül elö, ami egész évben beszerezhető.
Ez a mostani, nem igazán hagyományos leves, különlegesen finomra sikerült, aminek egyik titka valószínűleg a passzírozás. Ettől fantasztikusan selymes állagú lett. A mogyoró, kókusztej, gyömbér, menta, zöldborsó tökéletesen harmonizáltak egymással. Igazi telitalálatnak mondanám...
Ünnepi alkalomra szívemből ajánlom!
Hozzávalók 4-5 személyre:
2 ek kókuszolaj (vagy más növényi olaj)
1 fej vöröshagyma (pucolva, felaprítva)
1 gerezd fokhagyma (pucolva, felaprítva)
70 dkg zöldborsó (friss esetén kifejtett, mélyhűtött formában felengedett)
1 tk nádcukor
3 tk gyömbérlé, vagy 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér lereszelve
1-2 ek citromlé
2 dl cukrozatlan kókusztej
7 dl zöldség alaplé
1 jó marék tisztított mogyoró
2 ágacska menta
só, bors
A kókuszolajat egy fazékban felforrósítjuk és üvegesre pároljuk benne a hagymát, fokhagymát. A zöldborsót hozzákeverjük, és 2-3 percig együtt pároljuk. Beleadjuk a gyömbérlevet (reszelt gyömbért), cukrot, 1 ek citromlevet. Felöntjük a  kókusztejjel, zöldséglével és kb. 15 percig főzzük.
Közben a mogyorót durvára aprítjuk és szárazon megpirítjuk. A mentát megmossuk, lerázzuk róla nedvességet és a leveleit apróra összevágjuk.
A megfőtt levest pürésítjük és egy finom szűrön átpasszírozzuk. (Ez az egész levesfőzésben a legmacerásabb...)
Ízlés szerint sózzuk, borssal megszórjuk.
A kész levest tálkákba merjük, mogyoróval és menta levéllel megszórjuk, majd azon mód tálaljuk.

csütörtök, január 24, 2019

Vörös curry süllővel

A halfogyasztás elég megosztó, általában valaki vagy szereti a halat, vagy nem.  A többség gyerekkorában a halászlével és a rántott ponttyal találkozott, ám azzal is csak Karácsonykor. 
Sajnos, még mindig igencsak hátul kullogunk a nemzetek egy főre jutó évi halfogyasztását összegző listákon.
A változatos, egészséges étrendbe mindenképpen beletartozik a rendszeres halfogyasztás is.
Én most ennek jegyében készítettem ezt a finomságot, ami igazán sikeres fogásnak bizonyult, úgyhogy felkerült a kedvencek listájára.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg fogas (süllő), filézett, darabokra vágva
1-2 ek olívaolaj a hal sütéséhez
1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
1/2 hüvelykujjnyi gyömbér, tisztítva, vékonyra felaprítva
1 kalifornia piros paprika, feldarabolva
1 kisebb banán
2 tk currypor
1/8 l ananászlé
1/4 l paradicsomlé
1/4 l zöldség alaplé
só, bors, koriander
 2 ek földimogyoró-, vagy szezámolaj
15 dkg zöldbab (blansírozott)
1-2 szálzeller
A curry-hez a hagymát és a gyömbért a forró olajban üvegesre pároljuk. Megszórjuk a curry-porral és alacsony hőfokon kissé összepirítjuk. A paprika darabokat és a felkarikázott banánt hozzákeverjük, pár percig együtt főzzük, majd felöntjük az ananász-, paradicsomlével és a zöldség alaplével. Felforraljuk, sózzuk, borssal, korianderrel megszórjuk. 
Kézi mixerrel pürésítjük és egy szűrön átpasszírozzuk (szükség esetén lehet még további banánnal sűríteni).
A szárzellert vékonyan, hosszában felszeleteljük, enyhén sós vízben roppanósra előfőzzük. Nagyon hideg vízzel leöblítjük, vagy jégbe dobjuk (ez megakadályozza a túlpuhulást, megőrzi az élénk színt).
A földimogyoró-, vagy szezámolajban kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, néhányszor átkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük.
A haldarabok mindkét oldalát közepes hőmérsékletű olívaolajon megsütjük. (Ne túl sokáig. Jó, ha a filészeletek közepéből a nedvesség nem távozik teljesen el és kissé "üveges" marad.)
A megsült halszeleteket előmelegített tányérra szedjük.
Leöntjük a curry-vel, hozzászedünk a zelleres zöldbabból és azonmód tálaljuk.
Friss korianderlevéllel megszórhatjuk.

csütörtök, január 17, 2019

Ököruszályleves

Tudom-tudom, ezt már minden valamirevaló háziasszony elkészítette legalább egyszer, de én eddig még nem raktam fel, ezért aztán most posztolom, hogy a család jövő generációjának itt is meglegyen, ne csak a nagyi kockás füzetében...
A napokban hozzájutottam egy jó adag marha(ökör)farokhoz, nem volt kérdés, mi legyen vele. Mivel ragut gyakrabban főzök belőle és a római figurát inkább ünnepekre tartogatom, az oxtail soup, vagyis az ököruszályleves mellett döntöttem, ha már úgyis volt időm. Így a leszűrt zöldséggel és kifőzött házi lúdgége tésztával kiadós ebédre volt kilátás.
Egy nappal a fogyasztás előtt készítettem el, hogy tökéletesen zsírtalanítani tudjam. (Éjjel a teraszon dermedezett a hidegben.) Nem is kellett utána más csak egy kis tejben sült rétes és tökéletes ebédnek néztünk elébe.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg ökörfarok (hentessel felszeleteltetve)
30 dkg vegyes zöldség (sárga,- és fehérrépa, zeller...)
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
2 l csontleves, vagy víz
1/2 dl konyak
8-10 szem egész, fekete bors
darabka gyömbér (én fél hüvelykujjnyit tettem bele)
csipet őrölt szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
2 ek zsiradék
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát negyedeljük, a pórét ujjnyi darabokra vágjuk. Egy tepsit kikenünk a zsiradékkal, belehelyezzük a húst, a zöldségeket a hagymákkal. Megkeverjük, hogy mindenhol legyen rajtuk zsiradék. Kissé sózzuk, ráreszelünk a szerecsendióból és pirulásig sütjük (ez kb. 1/2 óra).
Ezután egy nagyobb fazékba átszedjük a tepsi egész tartalmát és  felöntjük vízzel (csontlevessel). Egy teatojásba vagy teás-zacskóba beletesszük a borst, megtisztított fokhagymát, gyömbért és belelógatjuk a levesbe.
Felforraljuk (közben leszedjük egy kanállal a közben keletkező habot), majd mérsékeljük a hőmérsékletet és lassú gyöngyöztetéssel hosszú órákon keresztül puhára főzzük. (Nekem 4 óra kellett...)
A húsdarabokat óvatosan kiemeljük, melegen tartjuk. A levest sűrű szűrőn leszűrjük (a zöldséget, aki szereti, eheti a leves mellé, külön tálkába rakjuk). A teatojást eltávolítjuk. A húst visszarakjuk a levesbe, majd éjjelre hidegre tesszük, hogy a zsiradék kimerevedjen rajta. Így másnap egy szűrőkanállal könnyűszerrel leszedhetjük. (Ha valaki nem akar másnapig várni a zsírtalanítással, akkor nagy részét kanállal lemeri, a maradékot pedig papírtörlővel felitatja.)
A levest a zsírtalanítás után felforrósítjuk, belelöttyintjük a konyakot, szükség szerint sózzuk és a zöldséggel, illetve a vízben kifőtt tésztával tálaljuk. Nagyon különleges, igazi ínyencség!

csütörtök, január 10, 2019

Rétes sütőtökkel és gesztenyével töltve

Igazi különleges fogás, esetleg egy könnyű krémleves után, vagy csak úgy, vacsorára. Lehet, hogy kissé időigényes, de igazán megéri! Nem lehet elrontani, ezért szeretettel ajánlom minden kezdő, sütő-főző olvasómnak is. Ezzel biztos a siker és az elismerés!
Hozzávalók egy rúd réteshez:
1/2 kg sütőtök
só, bors
1 tk szárított rozmaring
5 ek repceolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
5 dkg reszelt sajt (finom a pamezán, Grana Padano, vagy valami erősebb ízű keménysajt)
1 szár póréhagyma
10 dkg főtt gesztenye (előfőzött, vákumozott is jó)
kb. 10 dkg vaj
csipet őrölt fahéj
1 csomag réteslap (2-3 lap, de lehet több is)
1-2 ek tej
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (keveréses 160 fok).  A tököt meghámozzuk, a magokat kikaparjuk és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk.
3 ek olajat sóval, borssal és rozmaringgal fűszerezünk és a tökre önjük, amit aztán alaposan elkeverünk.
Egy sütőlapot sütőpapírral kibélelünk és elosztjuk rajta az olajos tökszeleteket, majd a sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt puhára sütjük. (Letakarhatjuk alufóliával, akkor gyorsabban megy.)
A hagymát, fokhagymát lepucoljuk, finomra vágjuk és a maradék olajon (2 ek) üvegesre pároljuk.
A megsült tököt krumplinyomóval összenyomjuk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, 2 tojást, reszelt sajtot és alaposan kikeverjük. (Ha túl folyós lenne kevés zsemlemorzsával sűríthetjük.)
A pórét megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk, kevés forró vajon megfuttatjuk, sózzuk, borssal megszórjuk. 
A gesztenyét megpucoljuk, durvára összevágjuk, majd egy serpenyőben 2 ek vajat felforrósítunk és ebben röviden megpirítjuk. Megszórjuk egy csipet fahéjjal és félretesszük.
A réteslapot nedves konyharuhára terítjük, a lapokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal, majd egy másik, liszttel meghintett konyharuhán egymásra helyezzük.
A kihűlt tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, úgy, hogy a szélétől egy darabon üresen hagyjuk (kb. 1 cm). Ezután először a gesztenyét, majd a póréhagymát is rászórjuk.
A tojássárgát összekeverjük a tejjel és a széleket megkenjük.
A tészta jobb és bal szélét kissé felhajtjuk (kb. 1-2 cm), majd a rétest alulról, a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük.

Óvatosan a tepsire helyezzük, megkenjük a tetejét a maradék tejes tojássárgával és a vajjal.
Sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kissé hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük. Nagyon passzol hozzá a friss zöld saláta.  

csütörtök, január 03, 2019

Narancsos sárgarépa-krémleves

Leves, ami mindenkit kellemesen felmelegít!
Karácsonyra került az asztalra ezt a többszörösen sikeres leves. Először is semmi fakszni, teljesen komlikációmentes. Pikk-pakk és kész, mert hiszen ki akar órákat a konyhában tölteni ilyenkor? Továbbá, igazi kulináris élvezet, amit a sárgarépa legnagyobb ellenlábasai is örömmel kanalaznak majd.
Biztosan helyet lehet szorítani ennek a nagyszerű új fogásnak bármelyik ünnepi menűsorban. Tessék kipróbálni!
Hozzávalók 7-8 személyre:
20 dkg lisztes krumpli
40 dkg sárgarépa
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor kakukkfű
2 bio narancs
3 ek olívaolaj
1,5 l zöldség alaplé
só, bors
csipet őrölt szerecsendió
2 ek cukor
2,5 dl tejszín
Legjobb egy nappal a feltálalás előtt elkészíteni, így az ízek alaposabban összeérnek.
A krumplit és a sárgarépát megpucoljuk, feldaraboljuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, a kakukkfüvet csokorba kötjük konyhai zsineggel. 
Egy narancsot forró víz alatt alaposan lemosunk, szárazra töröljük és a héját lereszeljük, majd mind a két narancs levét kinyomjuk.
Egy fazékban felforrósítjuk az olajat és a hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzádobjuk a répa- és krumpli darabokat, a kakukkfű csokrot és felöntjük a narancs- és zöldséglével. Forralásig hevítjük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 percig főzzük.
Kissé hűlni hagyjuk, a kakukkfüvet eltávolítjuk. Pürésítjük (ha túl sűrű, hígítsuk még zöldséglével, vagy vízzel), sózzuk, borssal, szerecsendióval megszórjuk. Belekeverjük a lereszelt narancshéjat és a cukrot.
Közvetlen a tálalás előtt felforrósítjuk, belekeverjük a tejszínt és kívánságra további kakukkfűlevelekkel megszórhatjuk. Frissen pirított toastkenyér dukál hozzá.

péntek, december 21, 2018

Ostyás kókuszcsók

Még egy karácsonyi "gyorsmenet", ha belefér. Érdemes kis időt áldozni rá, főleg, ha maradt a korábbi sütésből tojásfehérjénk. Nagyon egyszerű, gyors, elronthatatlan.
Hozzávalók kb 60-65 darabhoz:
20 dkg kókuszreszelék
1 rúd vanília
15 dkg finomszemcséjű kristálycukor
4 tojásfehérje
kb. 60 db sütőostya (40 mm átmérőjű, ha nagyobb, akkor kevesebb kell)
A kókuszreszeléket egy serpenyőben zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk, közben kevergetjük. Félrehúzzuk, kihűtjük.
A sütőt 140 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütő). Egy (vagy két) tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját késsel kikaparjuk és hozzákeverjük a cukorhoz.
A tojásfehérjét keményre felverjük, közben a vaníliás cukrot hozzá-hozzá szórjuk, majd a kihűlt kókuszreszeléket is belekeverjük.
Az ostyákat a tepsikbe helyezzük, a kókuszosmasszából két kiskanál segítségével kisebb adagokat halmozunk rájuk. (Nagy türelem kell hozzá, mert az ostyák el-el csúszkálnak.)
A sütő középső sínén kb. 17-20 perc alatt világos barnára sütjük.
A kókuszcsókokat a sütőből kivéve sütőrácson hűlni hagyjuk. Tetszőlegesen díszíthetjük őket...

péntek, december 14, 2018

Mandulás tallér

Tipikusan Karácsonyra való, borzasztóan egyszerű keksz. Igaz, nagyon kell vigyázni vele, nehogy még az ünnep előtt felegye a család... Én eldugtam, de nem tudom, jó-e, hiszen én tudom a helyét :-D
Hozzávalók kb 80 darabhoz:
35 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
12,5 dkg darált mandula
1 tojás sárgája
jégcukor (esetleg barna cukor)
A vajat a porcukorral és a kristálycukorral alaposan kikeverjük. A lisztbe beleszórjuk a mandulát és a vajas-cukros keverékkel sima tésztává gyúrjuk, amiből 8 db kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk. 
A jégcukrot egy lapos tányérra szórjuk. A tojás sárgáját kissé felverjük és a tésztarudakat bekenjük vele, majd óvatosan meghengergetjük őket a jégcukorban. Tálcára téve egy éjszakára hidegre tesszük.
Másnap a sütőt 190 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütés). 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hengereket 5-6 mm vastagon felszeleteljük, majd a tepsibe fektetjük.
A tallérokat 10-15 perc alatt készre sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk. Nagyon finom, fémdobozban sokáig eltartható.