csütörtök, január 17, 2019

Ököruszályleves

Tudom-tudom, ezt már minden valamirevaló háziasszony elkészítette legalább egyszer, de én eddig még nem raktam fel, ezért aztán most posztolom, hogy a család jövő generációjának itt is meglegyen, ne csak a nagyi kockás füzetében...
A napokban hozzájutottam egy jó adag marha(ökör)farokhoz, nem volt kérdés, mi legyen vele. Mivel ragut gyakrabban főzök belőle és a római figurát inkább ünnepekre tartogatom, az oxtail soup, vagyis az ököruszályleves mellett döntöttem, ha már úgyis volt időm. Így a leszűrt zöldséggel és kifőzött házi lúdgége tésztával kiadós ebédre volt kilátás.
Egy nappal a fogyasztás előtt készítettem el, hogy tökéletesen zsírtalanítani tudjam. (Éjjel a teraszon dermedezett a hidegben.) Nem is kellett utána más csak egy kis tejben sült rétes és tökéletes ebédnek néztünk elébe.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg ökörfarok (hentessel felszeleteltetve)
30 dkg vegyes zöldség (sárga,- és fehérrépa, zeller...)
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
2 l csontleves, vagy víz
1/2 dl konyak
8-10 szem egész, fekete bors
darabka gyömbér (én fél hüvelykujjnyit tettem bele)
csipet őrölt szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
2 ek zsiradék
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát negyedeljük, a pórét ujjnyi darabokra vágjuk. Egy tepsit kikenünk a zsiradékkal, belehelyezzük a húst, a zöldségeket a hagymákkal. Megkeverjük, hogy mindenhol legyen rajtuk zsiradék. Kissé sózzuk, ráreszelünk a szerecsendióból és pirulásig sütjük (ez kb. 1/2 óra).
Ezután egy nagyobb fazékba átszedjük a tepsi egész tartalmát és  felöntjük vízzel (csontlevessel). Egy teatojásba vagy teás-zacskóba beletesszük a borst, megtisztított fokhagymát, gyömbért és belelógatjuk a levesbe.
Felforraljuk (közben leszedjük egy kanállal a közben keletkező habot), majd mérsékeljük a hőmérsékletet és lassú gyöngyöztetéssel hosszú órákon keresztül puhára főzzük. (Nekem 4 óra kellett...)
A húsdarabokat óvatosan kiemeljük, melegen tartjuk. A levest sűrű szűrőn leszűrjük (a zöldséget, aki szereti, eheti a leves mellé, külön tálkába rakjuk). A teatojást eltávolítjuk. A húst visszarakjuk a levesbe, majd éjjelre hidegre tesszük, hogy a zsiradék kimerevedjen rajta. Így másnap egy szűrőkanállal könnyűszerrel leszedhetjük. (Ha valaki nem akar másnapig várni a zsírtalanítással, akkor nagy részét kanállal lemeri, a maradékot pedig papírtörlővel felitatja.)
A levest a zsírtalanítás után felforrósítjuk, belelöttyintjük a konyakot, szükség szerint sózzuk és a zöldséggel, illetve a vízben kifőtt tésztával tálaljuk. Nagyon különleges, igazi ínyencség!

csütörtök, január 10, 2019

Rétes sütőtökkel és gesztenyével töltve

Igazi különleges fogás, esetleg egy könnyű krémleves után, vagy csak úgy, vacsorára. Lehet, hogy kissé időigényes, de igazán megéri! Nem lehet elrontani, ezért szeretettel ajánlom minden kezdő, sütő-főző olvasómnak is. Ezzel biztos a siker és az elismerés!
Hozzávalók egy rúd réteshez:
1/2 kg sütőtök
só, bors
1 tk szárított rozmaring
5 ek repceolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
5 dkg reszelt sajt (finom a pamezán, Grana Padano, vagy valami erősebb ízű keménysajt)
1 szár póréhagyma
10 dkg főtt gesztenye (előfőzött, vákumozott is jó)
kb. 10 dkg vaj
csipet őrölt fahéj
1 csomag réteslap (2-3 lap, de lehet több is)
1-2 ek tej
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (keveréses 160 fok).  A tököt meghámozzuk, a magokat kikaparjuk és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk.
3 ek olajat sóval, borssal és rozmaringgal fűszerezünk és a tökre önjük, amit aztán alaposan elkeverünk.
Egy sütőlapot sütőpapírral kibélelünk és elosztjuk rajta az olajos tökszeleteket, majd a sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt puhára sütjük. (Letakarhatjuk alufóliával, akkor gyorsabban megy.)
A hagymát, fokhagymát lepucoljuk, finomra vágjuk és a maradék olajon (2 ek) üvegesre pároljuk.
A megsült tököt krumplinyomóval összenyomjuk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, 2 tojást, reszelt sajtot és alaposan kikeverjük. (Ha túl folyós lenne kevés zsemlemorzsával sűríthetjük.)
A pórét megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk, kevés forró vajon megfuttatjuk, sózzuk, borssal megszórjuk. 
A gesztenyét megpucoljuk, durvára összevágjuk, majd egy serpenyőben 2 ek vajat felforrósítunk és ebben röviden megpirítjuk. Megszórjuk egy csipet fahéjjal és félretesszük.
A réteslapot nedves konyharuhára terítjük, a lapokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal, majd egy másik, liszttel meghintett konyharuhán egymásra helyezzük.
A kihűlt tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, úgy, hogy a szélétől egy darabon üresen hagyjuk (kb. 1 cm). Ezután először a gesztenyét, majd a póréhagymát is rászórjuk.
A tojássárgát összekeverjük a tejjel és a széleket megkenjük.
A tészta jobb és bal szélét kissé felhajtjuk (kb. 1-2 cm), majd a rétest alulról, a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük.

Óvatosan a tepsire helyezzük, megkenjük a tetejét a maradék tejes tojássárgával és a vajjal.
Sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kissé hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük. Nagyon passzol hozzá a friss zöld saláta.  

csütörtök, január 03, 2019

Narancsos sárgarépa-krémleves

Leves, ami mindenkit kellemesen felmelegít!
Karácsonyra került az asztalra ezt a többszörösen sikeres leves. Először is semmi fakszni, teljesen komlikációmentes. Pikk-pakk és kész, mert hiszen ki akar órákat a konyhában tölteni ilyenkor? Továbbá, igazi kulináris élvezet, amit a sárgarépa legnagyobb ellenlábasai is örömmel kanalaznak majd.
Biztosan helyet lehet szorítani ennek a nagyszerű új fogásnak bármelyik ünnepi menűsorban. Tessék kipróbálni!
Hozzávalók 7-8 személyre:
20 dkg lisztes krumpli
40 dkg sárgarépa
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor kakukkfű
2 bio narancs
3 ek olívaolaj
1,5 l zöldség alaplé
só, bors
csipet őrölt szerecsendió
2 ek cukor
2,5 dl tejszín
Legjobb egy nappal a feltálalás előtt elkészíteni, így az ízek alaposabban összeérnek.
A krumplit és a sárgarépát megpucoljuk, feldaraboljuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, a kakukkfüvet csokorba kötjük konyhai zsineggel. 
Egy narancsot forró víz alatt alaposan lemosunk, szárazra töröljük és a héját lereszeljük, majd mind a két narancs levét kinyomjuk.
Egy fazékban felforrósítjuk az olajat és a hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzádobjuk a répa- és krumpli darabokat, a kakukkfű csokrot és felöntjük a narancs- és zöldséglével. Forralásig hevítjük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 percig főzzük.
Kissé hűlni hagyjuk, a kakukkfüvet eltávolítjuk. Pürésítjük (ha túl sűrű, hígítsuk még zöldséglével, vagy vízzel), sózzuk, borssal, szerecsendióval megszórjuk. Belekeverjük a lereszelt narancshéjat és a cukrot.
Közvetlen a tálalás előtt felforrósítjuk, belekeverjük a tejszínt és kívánságra további kakukkfűlevelekkel megszórhatjuk. Frissen pirított toastkenyér dukál hozzá.

péntek, december 21, 2018

Ostyás kókuszcsók

Még egy karácsonyi "gyorsmenet", ha belefér. Érdemes kis időt áldozni rá, főleg, ha maradt a korábbi sütésből tojásfehérjénk. Nagyon egyszerű, gyors, elronthatatlan.
Hozzávalók kb 60-65 darabhoz:
20 dkg kókuszreszelék
1 rúd vanília
15 dkg finomszemcséjű kristálycukor
4 tojásfehérje
kb. 60 db sütőostya (40 mm átmérőjű, ha nagyobb, akkor kevesebb kell)
A kókuszreszeléket egy serpenyőben zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk, közben kevergetjük. Félrehúzzuk, kihűtjük.
A sütőt 140 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütő). Egy (vagy két) tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját késsel kikaparjuk és hozzákeverjük a cukorhoz.
A tojásfehérjét keményre felverjük, közben a vaníliás cukrot hozzá-hozzá szórjuk, majd a kihűlt kókuszreszeléket is belekeverjük.
Az ostyákat a tepsikbe helyezzük, a kókuszosmasszából két kiskanál segítségével kisebb adagokat halmozunk rájuk. (Nagy türelem kell hozzá, mert az ostyák el-el csúszkálnak.)
A sütő középső sínén kb. 17-20 perc alatt világos barnára sütjük.
A kókuszcsókokat a sütőből kivéve sütőrácson hűlni hagyjuk. Tetszőlegesen díszíthetjük őket...

péntek, december 14, 2018

Mandulás tallér

Tipikusan Karácsonyra való, borzasztóan egyszerű keksz. Igaz, nagyon kell vigyázni vele, nehogy még az ünnep előtt felegye a család... Én eldugtam, de nem tudom, jó-e, hiszen én tudom a helyét :-D
Hozzávalók kb 80 darabhoz:
35 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
12,5 dkg darált mandula
1 tojás sárgája
jégcukor (esetleg barna cukor)
A vajat a porcukorral és a kristálycukorral alaposan kikeverjük. A lisztbe beleszórjuk a mandulát és a vajas-cukros keverékkel sima tésztává gyúrjuk, amiből 8 db kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk. 
A jégcukrot egy lapos tányérra szórjuk. A tojás sárgáját kissé felverjük és a tésztarudakat bekenjük vele, majd óvatosan meghengergetjük őket a jégcukorban. Tálcára téve egy éjszakára hidegre tesszük.
Másnap a sütőt 190 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütés). 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hengereket 5-6 mm vastagon felszeleteljük, majd a tepsibe fektetjük.
A tallérokat 10-15 perc alatt készre sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk. Nagyon finom, fémdobozban sokáig eltartható.

szerda, december 12, 2018

Frankföldi borleves fahéjas kenyérkockákkal

Nagy örömömre sikerült egy olyan regionális borlevest találnom, ami nagyban eltér a hazai megszokottól, nem édes, nem dől ki az ember az alkohol tartalma miatt és rettentő finom! Természetesen a karácsonyi menübe is beépíthető. Különlegessége a fahéjas levesbevaló pirított kenyérkocka! Igaz szívvel ajánlom, nagyon eteti magát...
Hozzávalók kb 4-5 személyre:
1 csomag leveszöldség
1 kisebb vöröshagyma
3 dkg vaj
4 dkg liszt
1/4 l tejszín
1/2 l  száraz  fehérbor
1/2 l szárnyas alaplé
2 babérlevél
10 db egész fekete bors

őrölt szerecsendió
csipet cukor
Levesbetét:
4-5 szelet fehér kenyér előző napról, vagyis kissé száraz
2 ek vajzsír, vagy olaj (repce)
1 tk őrölt fahéj
1 csomag petrezselyem
A zöldséget és a hagymát megpucoljuk, apróra felkockázzuk. A vajat egy fazékban felforrósítjuk és hagymát megdinszteljük benne. Hozzákeverjük a zöldséget is és pár percig együtt pároljuk őket. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd ráöntjük a tejszínt, bort és az alaplevet. A babérlevelet és a teatojásba zárt borst is hozzáadjuk. Közepes hőmérsékleten, félig lefedve 20-25 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk és a levest pürésítjük (aki akarja, csak a fele zöldséggel, a másik felét kimerjük és a már kész leveshez egyben tálalhatjuk).
Sózzuk, szerecsendióval és cukorral finomítunk az ízén.
A kenyérszeleteket ízlés szerint felkockázzuk (ki mekkorára szereti a leveshez) és a forró zsiradékban aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk a fahéjjal.
A forró levest a fahéjas kenyérkockákkal és az összeaprított petrezselyemzölddel tálaljuk.

csütörtök, december 06, 2018

Cseresznyés pite Karácsonyra hangolva

Sikerült a nyári cseresznyés pitét átültetni télire, mégpedig karácsonyi hangulatra, illetve ízvilágra. Csupán egy kis mézeskalács-fűszerkeverék és kakaó kellett hozzá. Nagyon finom lett, szerintem még nyáron, a friss cseresznyével, meggyel is megsütöm...

Hozzávalók egy tepsihez, kb. 20 szelet: 
1 üveg cseresznyebefőtt (mag nélkül)
25 dkg puha vaj
4 tojás
20 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek mézeskalács-fűszerkeverék
2 ek kakaópor
csipet só
30 dkg liszt
2 tk sütőpor
porcukor
A cseresznyét lecsepegtetjük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A vajat a tojással, cukorral, vaníliás cukorral kb. 1 perc alatt alaposan kikeverjük. A sütőporral összekevert lisztet, kakaót, mézeskalács-fűszerkeveréket és sót is hozzáadjuk. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, rászórjuk a cseresznyét és 15 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, kockákra vágjuk, majd kínáljuk a már türelmetlenül toporgó éhes-szájúaknak. (Aki édesebb szájú, megszórhatja porcukorral.)

péntek, november 02, 2018

Zelleres sütőtök-krémleves


Ha ősz/tél, akkor sütőtök, legalábbis nálunk elég gyakran. A klasszikus sült tök mellett a levesek, főételek, köretek, édességek is nagyon népszerűek a család- és barátaink minden tagjánál. 
A belőle készült krémleveseket igyekszem többféle módon,  mindig valami más, hozzá passzoló kiegészítőkkel, ízesítéssel variálni. Ez a mostani jócskán eltér az általam eddig főzöttektől, ám íz hatásában az elsők között landolt.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sütőtök (nálam vegyesen, 70 dkg sonkatök és 30 dkg Hokkaido)
10 dkg gumózeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
3 ek olívaolaj
1 ek curry
5 dkg friss gyömbér
1 dl száraz vermut
6 dl zöldség alaplé
2 dl tejszín
cayannebors
csipet őrölt szerecsendió
1 bio limette
2 ek tökmagolaj
4 ek (őrölt) tökmag
A zeller és a sonkatököt meghámozzuk (a Hokkaidot nem kell, annak a héja is ehető, de mossuk le), kimagozzuk a tököket, és a zellerre együtt felkockázzuk. A gyömbért meghámozzuk és apróra összevágjuk, vagy lereszeljük.
A hagymát és a fokhagymát szintén meghámozzuk, apróra feldaraboljuk majd a vajon és az olívaolajon a gyömbérrel együtt pár percig pároljuk.
A zeller- és tökdarabokat hozzáadjuk, curry-vel meghintjük. A vermuttal, zöldséglével és tejszínnel felöntjük. Közepes hőmérsékleten felfőzzük. Sózzuk, cayanneborssal, szerecsendióval, lereszelt limette héjjal és kifacsart levével ízesítjük.
Kb. 10 percig főzzük, amíg a tök és zeller puha lesz.
A levest pürésítjük és egy szűrön átpasszírozzuk. 
Tálaláskor meghintjük tökmagolajjal, illetve szárazon pirított tökmaggal, esetleg (mint én is) őrölt tökmaggal.
Igazán gyors, különleges, pikáns ízű test- és lélekmelengető finomság a hűvösebb idő beköszöntésekor.