hétfő, szeptember 01, 2025

Fűszeres paradicsomos bab

Nagy kedvenc lett az utóbbi időben... (Nem is tudom, eddig miért maradt le a menütáblánkról.) Persze, nem igazán a nyári nagy melegben kívánkozik rá az ember, de valahogy mostanában egyre inkább a paradicsomra fókuszálok és ez is beesett a sorba. Szerintem igazán finom lett és ami nagy előnyére vált,  hogy mindenki szerette...
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg fehér, paszulybab
2 babérlevél
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 szál szárazkolbász
1-2 kanál zsiradék/olaj (nálam mangalicazsír)
3 db karcsú sárgarépa, megpucolva, karikákra vágva
40 dkg passzírozott paradicsom (nálam üveges)
1/2 l húsleves alaplé
só, bors, cukor
piros paprika, csipet cayenne bors
majoránna, kakukkfű
vmennyi aprított petrezselyem
A babot előző este alaposan, többször átmosom, majd beáztatom jóval több vízben, mint amennyi ellepi.
Másnap a leszűrt babot felöntöm kb. 1l vízzel, hozzádobom a babérlevelet és lassú tűzön,  puhára főzöm. (A főzési idő a bab nagyságától, minőségétől függő. Ha kevés a víz, lehet utána önteni.)
A hagyma-, fokhagyma héját eltávolítom, az előzőt felaprítom, az utóbbit vékonyan felszeletelem. A kolbászt felkarikázom és szükség szerint még megfelezem.
Egy serpenyőben a zsiradékot felforrósítom és megpárolom benne először a hagymát, majd röviden a fokhagymát. Rászórom a kolbászt is, és hagyom, hogy a benne levő zsiradék kezdjen kiolvadni. Megszórom 1 kk pirospaprikával.
Hozzáadom a répakarikákat, pár percig együtt pirítom.
A megfőtt és leszűrt babot felöntöm a húslevessel, a passzírozott paradicsommal, belekanalazom a hagymás kolbászt. Ízesítem sóval, borssal, cukorral, cayenne borssal (vigyázat, csípős!). Fűszerezem majoránnával, kakukkfűvel, petrezselyemmel. 
Néhány percig, nem nagy lángon, főzöm.
Ha túl folyós lenne a végeredmény kukoricakeményítővel sűríteni lehet. (1 ek keményítő, kevéske hideg vízzel elkeverve. Ez megy a babba és kicsit összefőzzük.)
Bayor virslivel kínáltam, amit nagyon szeretünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése