szerda, december 12, 2018

Frankföldi borleves fahéjas kenyérkockákkal

Nagy örömömre sikerült egy olyan regionális borlevest találnom, ami nagyban eltér a hazai megszokottól, nem édes, nem dől ki az ember az alkohol tartalma miatt és rettentő finom! Természetesen a karácsonyi menübe is beépíthető. Különlegessége a fahéjas levesbevaló pirított kenyérkocka! Igaz szívvel ajánlom, nagyon eteti magát...
Hozzávalók kb 4-5 személyre:
1 csomag leveszöldség
1 kisebb vöröshagyma
3 dkg vaj
4 dkg liszt
1/4 l tejszín
1/2 l  száraz  fehérbor
1/2 l szárnyas alaplé
2 babérlevél
10 db egész fekete bors

őrölt szerecsendió
csipet cukor
Levesbetét:
4-5 szelet fehér kenyér előző napról, vagyis kissé száraz
2 ek vajzsír, vagy olaj (repce)
1 tk őrölt fahéj
1 csomag petrezselyem
A zöldséget és a hagymát megpucoljuk, apróra felkockázzuk. A vajat egy fazékban felforrósítjuk és hagymát megdinszteljük benne. Hozzákeverjük a zöldséget is és pár percig együtt pároljuk őket. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd ráöntjük a tejszínt, bort és az alaplevet. A babérlevelet és a teatojásba zárt borst is hozzáadjuk. Közepes hőmérsékleten, félig lefedve 20-25 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk és a levest pürésítjük (aki akarja, csak a fele zöldséggel, a másik felét kimerjük és a már kész leveshez egyben tálalhatjuk).
Sózzuk, szerecsendióval és cukorral finomítunk az ízén.
A kenyérszeleteket ízlés szerint felkockázzuk (ki mekkorára szereti a leveshez) és a forró zsiradékban aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk a fahéjjal.
A forró levest a fahéjas kenyérkockákkal és az összeaprított petrezselyemzölddel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése