A kovászos uborka adva volt a hétvégére, így már csak a hozzávalót kellett kitalálnom. Valami gyors, "fájdalommentes" megoldást kerestem. Miután a mélyhűtőben volt még pár darab csirkecomb és a sonka (házi! kiskőrösi barátném ajándéka) is adva volt, így nem kellet soká törnöm a fejem. Az adaggal kissé még gondba vagyunk, (lévén, ketten valánk, és a combok nagyobb társaságnak voltak lefagyasztva), de azt hiszem, az elkövetkező napok megoldják a kérdést...
Hozzávalók 4 személyre:
8 darab alsó (felső) csirke comb, bőrrel együtt
1 fej hagyma
1 ek + a sütőtál kikenéséhez valamennyi kacsazsír
3 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér
2 vastag szelet füstölt sonka (kb 10-15 dkg)
1 csomag petrezselyem
1 tojás
tej a toast szeletek beáztatásához
só, bors
kevéske száraz fehér bor
A tejbe beáztatom a toast szeleteket, közben kacsazsíron megdinsztelem a megtisztított és apróra vágott hagymát. A sonkát ledarálom, vagy késes aprítóban összeaprítom (sicc!). Egy tálban összekeverem a ledarált sonkát, az alaposan kinyomkodott kenyeret, az apróra összevágott petrezselymet, a hagymát, tojást. Sózom, borsozom. A combokat enyhén besózom és a bőrük alá nyomkodom a tölteléket. Egy tűzálló tál alját vékonyan kikenek kacsazsírral, belefektetem a combokat, egy lötty fehér borral "megitatom", fóliával lefedem és betolom a 190 fokos sütőbe, ahol kb. 45-50 percig sütöm. Mielőtt kész lenne teljesen, leveszem róla a fóliát és felső grillező funkcióra kapcsolom a sütőt, így további 5 perc alatt ropogósra sütöm. Kovászos uborkával tálalom. (Aki akar, kaphat hozzá spenótos-burgonya felfújtat is, de ez majd a következő bejegyzésben lesz olvasható...)
Oldalak
- Főoldal
- Leves/Suppe
- Desszert/Dessert
- Sütemény/Kuchen
- Sós sütemények
- Sütőben/im Backrohr
- Marhahús/Rindfleisch
- Kencék, krémek/Aufstriche
- Zöldség/Gemüse
- Szárnyas/Geflügel
- Sertéshús/Schweinefleisch
- Hal/Fisch
- Vegetáriánus/Vegetarisch
- Egytálétel/Eintopf
- Fözelék/Eintopf
- Saláta/Salat
- Unokák kedvence
- Adatvédelmi tájékoztató
szerda, május 29, 2013
vasárnap, május 26, 2013
Epres joghurt-bodza krémszelet/Joghurt-Holunderschnitte mit Erdbeeren
Rezept unten auch auf Deutsch
Bodza szezonban mit is csinál az ember lánya? Természetesen bodzaszirupot, -szörpöt és még ki tudja mi mindent a virágjából, később a bogyójából. Azon kívül, hogy naponta több pohárral isszuk ez az üdítő nedűt, szívesen csempészem süteményekbe, krémekbe. Mint most is, ebbe a savanykás joghurtos csodába. Mélyhűtőbe téve, jégkrémmé dermesztve sem megvetendő...
Hozzávalók egy őzgerincformához (kb 1,5 l-es):
12 szem eper
6 lap zselatin (kb 10 g), ezzel a mennyiséggel nem dermed meg teljesen, kissé krémes marad. Ha valaki keményebbre szereté, 8 lapot használjon
350 ml tejszín
350 ml joghurt (3,5% zsírtartalom)
50 g porcukor
130 ml bodzavirágszirup
12 darab babapiskóta
Az epret megpucolom, megmosom, 3 szemet félreteszek díszítésnek, a többit nem túl apróra összevágom. A zselatint hideg vízbe beáztatom. A tejszínt csipet sóval krémesre felverem és hidegre teszem. A joghurtot, cukrot és szirupot habverővel összekeverem. Egy nagyobb edényben 3-4 evőkanállal felmelegítek belőle, hozzáadom a kinyomkodott zselatint, amit állandó keverés mellett felolvasztok benne. A maradék joghurtmasszát is hozzákeverem . Az eperdarabokat és a tejszínkrém felét is beledolgozom, majd a maradék tejszín is hozzájön. A masszát egy folpackkal kibélelt őzgerincformába simítom, babapiskótákkal befedem a tetejét és egy darab folpackkal befedem. 3-4 órára a hütöbe teszem. Ha jól megdermedt lehúzom a tetejéről a folpackot, kiborítom, folpackot itt is eltávolítom. Vékonyan felszeletelt eperdarabokkal díszítem.
Bodza szezonban mit is csinál az ember lánya? Természetesen bodzaszirupot, -szörpöt és még ki tudja mi mindent a virágjából, később a bogyójából. Azon kívül, hogy naponta több pohárral isszuk ez az üdítő nedűt, szívesen csempészem süteményekbe, krémekbe. Mint most is, ebbe a savanykás joghurtos csodába. Mélyhűtőbe téve, jégkrémmé dermesztve sem megvetendő...
Hozzávalók egy őzgerincformához (kb 1,5 l-es):
12 szem eper
6 lap zselatin (kb 10 g), ezzel a mennyiséggel nem dermed meg teljesen, kissé krémes marad. Ha valaki keményebbre szereté, 8 lapot használjon
350 ml tejszín
350 ml joghurt (3,5% zsírtartalom)
50 g porcukor
130 ml bodzavirágszirup
12 darab babapiskóta
Az epret megpucolom, megmosom, 3 szemet félreteszek díszítésnek, a többit nem túl apróra összevágom. A zselatint hideg vízbe beáztatom. A tejszínt csipet sóval krémesre felverem és hidegre teszem. A joghurtot, cukrot és szirupot habverővel összekeverem. Egy nagyobb edényben 3-4 evőkanállal felmelegítek belőle, hozzáadom a kinyomkodott zselatint, amit állandó keverés mellett felolvasztok benne. A maradék joghurtmasszát is hozzákeverem . Az eperdarabokat és a tejszínkrém felét is beledolgozom, majd a maradék tejszín is hozzájön. A masszát egy folpackkal kibélelt őzgerincformába simítom, babapiskótákkal befedem a tetejét és egy darab folpackkal befedem. 3-4 órára a hütöbe teszem. Ha jól megdermedt lehúzom a tetejéről a folpackot, kiborítom, folpackot itt is eltávolítom. Vékonyan felszeletelt eperdarabokkal díszítem.
Zutaten für eine Rehrückenform (Inhalt ca. 1,5 l):
12 Erdbeeren
6 Blätter Gelatine (10 g), mit dieser Menge bleibt die Creme weich, wenn man härter will, muß 8 Blätter verwenden
350 ml Schlagobers
350 g Joghurt
50 g Staubzucker
130 ml Holunderblütensirup
12 Stk. Biskotten
350 ml Schlagobers
350 g Joghurt
50 g Staubzucker
130 ml Holunderblütensirup
12 Stk. Biskotten
Rehrückenform mit Frischhaltefolie auslegen. Erdbeeren putzen, 9 davon Stücke schneiden. Gelatine in kaltem Wasser einweichen. Obers dickcremig aufschlagen und kühl stellen. Joghurt, Zucker und Sirup mit einem Schneebesen verrühren, 2 EL davon über Dampf erwärmen. Gelatine gut ausdrücken und darin auflösen, restliche Joghurtmasse zügig einrühren. Erdbeerstücke und die Hälfte vom Obers unterrühren, übriges Obers unterheben. Masse gleichmäßig in der Form verstreichen, mit den Biskotten belegen und mit Frischhaltefolie zudecken. Schnitte zum Festwerden für ca. 3-4 Stunden kühl stellen. Für die Garnitur übrige Erdbeeren in Scheiben schneiden. Schnitte aus der Form stürzen, Folie entfernen. Schnitte mit den Erdbeerscheiben garnieren.
Quelle: Gusto
szombat, május 25, 2013
Csíksomlyói Búcsú 2013 - zarándokút látnivalókkal
Most kivételesen nem recept következik, hanem, mint már az előzőekben is elő-előfordult, egy gyönyörű erdélyi kirándulásról szeretnék néhány fotót, rövid beszámolót közzétenni.
Az idei Csíksomlyói Búcsút (zarándoklatot) a tavalyihoz hasonlóan egy kis erdélyi körutazással kötöttük egybe, amit ismét ragyogó társasággal sikerült megjárnunk.
A korai indulás sem szegte kedvünket, hiszen tudtuk, ez ezzel jár, ha időben célhoz akarunk érni. Buszunk viszonylag jól bírta a kissé hadivert utakat, mi pedig igyekeztünk a rázkódásokat jóféle pálinkával enyhíteni.
A Királyhágón idén is megálltunk, és örömmel láttuk, hogy a teraszra kis fatetővel ellátott padokat és asztalokat állítottak, ami a kürtöskalács elfogyasztásánál nagy előnyt jelentett.
A tordai sóbányát most szerencsésen sikerült megnéznünk, nem úgy mint tavaly, amikor 5 perccel azután érkeztünk, hogy a legutolsó csoportot beengedték és a szigorú pénztárosnál nem volt apelláta, így lógó orrral szállhattunk vissza a buszra.
Főhadiszállásunk most Szovátán volt, a Teleki központban, ahol
kényelmes, komfortos 2-3 ágyas szobákban helyeztek el minket. A reggeli és vacsora bőséges és ízletes volt, különösen nagy barátságba a levesekkel keveredtem. A csorba párját ritkította, többszöri repeta után sem tudtunk betelni vele. (Recept után kuncsorogva, sikerült egy valóban finomnak tűnőhöz jutnom, úgyhogy meglátjuk, hogy az enyémnek lesz-e olyan sikere...) És persze nagyszerű zakuszkával is megkínáltak barátaink ismerősei, akik idevalósik. Most megtudtam, amit eddig nem...
Második nap Gyergyószentmiklóssal ismerkedtünk, majd a római katolikus templomban, ami a város legrégebbi műemléke, János atya és István atya, szentmisét mondott.
Innen a Békás-szoros felé vettük az irányt, ami másodszorra is lélegzetelállító látványt nyújtott számomra, ahogy sétáltunk a sziklái alatt. Mellettünk a patak hömpölygött, néha kisebb vízesésekkel megtörve. A Gyilkos-tó vidékét megkoronázó szoros igazán vadregényes tájat mutat az ide eljutó turistának.
A Gyilkos-tó 1837 nyarán keletkezett, amikor is a Gyilkos-kő oldalában található agyagos törmelék a nagy esőzések hatására megcsúszott és elzárta öt patak útját. Egyes feltételezések szerint az 1838 januári földrengés utáni csuszamlások hozták létre.
A monda szerint a lecsúszó hegyoldal maga alá temetett egy egész nyájat,
pásztorostól és kutyástól és hosszú ideig véres volt a tó vize. A
Gyilkos-tó jellegzetessége a vízből kilógó fák, a vasoxidos, meszes víz
konzerválta a fák csonkjait, ezért tudtak ilyen sokáig megmaradni.
Másnap borzasztó, rettentő korán keltünk, hiszen időben szerettünk volna a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, a búcsú helyszínére érni. Az úton végeláthatatlan sorokban hömpölyögtek az autók, buszok, motorok, kerékpárok Csíksomlyó felé. Mint megtudtuk, a székelyföldi kis falvakból már napokkal előbb elindulnak a gyalogos zarándokok is.
Mi már a buszban lélekben és gondolatban elkezdtünk ráhangolódni az ünnepre. Gyönyörű időt kaptunk, szinte meg sem érdemeltük... Csíkszeredán több tucat rendőr irányította a forgalmat, igyekeztek, hogy minden jármű találjon parkolóhelyet. (A hegyre, a kegytemplom felé már csak gyalogosan mehet mindenki.) Mi, sajnos az idén, viszonylag messze kaptunk parkolóhelyet, így jó pár kilométer állt előttünk, míg a nagy szabadtéri oltár elé felértünk. A kegytemplomig az út mellett árusok kínálták a kürtös kalácsot, lacipecsenyét és kegytárgyakat. A szalmakalaptól az összecsukható kisszékig volt itt minden, amire egy zarándoknak szüksége lehet(?).
És elkezdődött a hangyasorok szép, rendben araszolása fel a hegyre. Fiatalok, idősebbek, zászlókkal, csengőkkel, helységjelző táblákkal, ki lelkipásztoruk vezetésével, ki barátokkal, családdal, ki csak úgy magában, énekelve, vagy előimádkozva, esetleg hallgatásba burkolózva.
Kérdések kavarogtak bennem. Vajon kinek miért fontos Csíksomlyó? Miért van ekkora tömeg? Hogy együtt legyünk itt, magyarként? Hogy megmutassuk, még össze tudunk fogni? Hogy imádkozzunk? Hogy Istennel kapcsolatba lépjünk? Kinek, mit jelent ez a mai nap? Szinte biztos, nem mindenki jön ugyanazzal a céllal...
Ternyák Csaba egri érsek a szentbeszédében a boldogság és a hit összefüggéséről beszélt. Igen megkapó volt számomra. Most, a több százezres tömegben imádkozva több ízben is megtapasztaltam az összetartozás felemelő érzését.
A mise végén aztán ugyanúgy, mint felfelé, de most lefelé, rendben, nyugodtan megindult a tömeg. Félúton sikerült egy zsúfolt bisztróban asztalhoz ülnünk, ahol aztán végre mindenki megihatta megérdemelt sörét.
Negyedik napi programunk első színhelye (a Pünkösd vasárnapi mise után) a parajdi sóbánya volt. A bánya zöld buszával utaztunk néhány száz métert befelé a hegy gyomrába. Látogatásunk helyszínén már nem végeznek só fejtést, a hatalmas barlangrendszert átadták a gyógyászatnak, illetve a turizmusnak. A látogatható terület pihenőpadokkal, játszóterekkel, pingpongasztalokkal, büfékkel, kiállításokkal volt berendezve, sőt még egy templomot is kialakítottak benne.
Parajdról Szovátára buszoztunk, régi gyönyörű épületek, szállodák sora között értük el a Medve tavat. Nevét onnan kapta, hogy a magasból állítólag egy kiterített medvebőrre hasonlít az alakja.
Este kellemes hangulatban, vidáman nótázva, finom bort kortyolgatva búcsúztunk Erdélytől, megköszönve a felejthetetlen élményeket, érzéseket, amelyekkel újra megajándékozott minket.
Az idei Csíksomlyói Búcsút (zarándoklatot) a tavalyihoz hasonlóan egy kis erdélyi körutazással kötöttük egybe, amit ismét ragyogó társasággal sikerült megjárnunk.
A korai indulás sem szegte kedvünket, hiszen tudtuk, ez ezzel jár, ha időben célhoz akarunk érni. Buszunk viszonylag jól bírta a kissé hadivert utakat, mi pedig igyekeztünk a rázkódásokat jóféle pálinkával enyhíteni.
Kilátás a Királyhágóról |
A tordai sóbányát most szerencsésen sikerült megnéznünk, nem úgy mint tavaly, amikor 5 perccel azután érkeztünk, hogy a legutolsó csoportot beengedték és a szigorú pénztárosnál nem volt apelláta, így lógó orrral szállhattunk vissza a buszra.
Teleki Panzió |
kényelmes, komfortos 2-3 ágyas szobákban helyeztek el minket. A reggeli és vacsora bőséges és ízletes volt, különösen nagy barátságba a levesekkel keveredtem. A csorba párját ritkította, többszöri repeta után sem tudtunk betelni vele. (Recept után kuncsorogva, sikerült egy valóban finomnak tűnőhöz jutnom, úgyhogy meglátjuk, hogy az enyémnek lesz-e olyan sikere...) És persze nagyszerű zakuszkával is megkínáltak barátaink ismerősei, akik idevalósik. Most megtudtam, amit eddig nem...
Második nap Gyergyószentmiklóssal ismerkedtünk, majd a római katolikus templomban, ami a város legrégebbi műemléke, János atya és István atya, szentmisét mondott.
Pokol Tornya |
A Gyilkos-tó 1837 nyarán keletkezett, amikor is a Gyilkos-kő oldalában található agyagos törmelék a nagy esőzések hatására megcsúszott és elzárta öt patak útját. Egyes feltételezések szerint az 1838 januári földrengés utáni csuszamlások hozták létre.
Gyilkos-tó |
Másnap borzasztó, rettentő korán keltünk, hiszen időben szerettünk volna a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, a búcsú helyszínére érni. Az úton végeláthatatlan sorokban hömpölyögtek az autók, buszok, motorok, kerékpárok Csíksomlyó felé. Mint megtudtuk, a székelyföldi kis falvakból már napokkal előbb elindulnak a gyalogos zarándokok is.
Mi már a buszban lélekben és gondolatban elkezdtünk ráhangolódni az ünnepre. Gyönyörű időt kaptunk, szinte meg sem érdemeltük... Csíkszeredán több tucat rendőr irányította a forgalmat, igyekeztek, hogy minden jármű találjon parkolóhelyet. (A hegyre, a kegytemplom felé már csak gyalogosan mehet mindenki.) Mi, sajnos az idén, viszonylag messze kaptunk parkolóhelyet, így jó pár kilométer állt előttünk, míg a nagy szabadtéri oltár elé felértünk. A kegytemplomig az út mellett árusok kínálták a kürtös kalácsot, lacipecsenyét és kegytárgyakat. A szalmakalaptól az összecsukható kisszékig volt itt minden, amire egy zarándoknak szüksége lehet(?).
Végeláthatatlan sorokban özönlik a nép minden irányból a felső völgybe az ünnepi istentisztelethez |
Kérdések kavarogtak bennem. Vajon kinek miért fontos Csíksomlyó? Miért van ekkora tömeg? Hogy együtt legyünk itt, magyarként? Hogy megmutassuk, még össze tudunk fogni? Hogy imádkozzunk? Hogy Istennel kapcsolatba lépjünk? Kinek, mit jelent ez a mai nap? Szinte biztos, nem mindenki jön ugyanazzal a céllal...
Ternyák Csaba egri érsek a szentbeszédében a boldogság és a hit összefüggéséről beszélt. Igen megkapó volt számomra. Most, a több százezres tömegben imádkozva több ízben is megtapasztaltam az összetartozás felemelő érzését.
A mise végén aztán ugyanúgy, mint felfelé, de most lefelé, rendben, nyugodtan megindult a tömeg. Félúton sikerült egy zsúfolt bisztróban asztalhoz ülnünk, ahol aztán végre mindenki megihatta megérdemelt sörét.
Negyedik napi programunk első színhelye (a Pünkösd vasárnapi mise után) a parajdi sóbánya volt. A bánya zöld buszával utaztunk néhány száz métert befelé a hegy gyomrába. Látogatásunk helyszínén már nem végeznek só fejtést, a hatalmas barlangrendszert átadták a gyógyászatnak, illetve a turizmusnak. A látogatható terület pihenőpadokkal, játszóterekkel, pingpongasztalokkal, büfékkel, kiállításokkal volt berendezve, sőt még egy templomot is kialakítottak benne.
Parajdról Szovátára buszoztunk, régi gyönyörű épületek, szállodák sora között értük el a Medve tavat. Nevét onnan kapta, hogy a magasból állítólag egy kiterített medvebőrre hasonlít az alakja.
Este kellemes hangulatban, vidáman nótázva, finom bort kortyolgatva búcsúztunk Erdélytől, megköszönve a felejthetetlen élményeket, érzéseket, amelyekkel újra megajándékozott minket.
kedd, május 14, 2013
Dalken rebarbara és eper szósszal
Nagymamám öröksége még egy olyan sütőforma, ami hasonló a palacsinta sütőhöz, csak 4 kerek mélyedése van a sima sütőlap helyett. Ezekben ragyogóan lehet egyforma tésztácskákat, tükörtojást stb, sütni. Még soha nem használtam, ezért jó alkalomnak bizonyult ez a mostani premier. Nagyon bejött.
Hozzávalók 16 darabhoz:
1 tojás
5 g élesztő
120 ml meleg tej
csipet porcukor
1/2 csomag vaníliás cukor
1 biocitrom lereszelt héja
100 g liszt (sima)
10 g puha vaj
10 g nádcukor
2 ek repceolaj
Szósz:
250 g rebarbara
200 g eper
100 g nádcukor
50 ml víz
A tojás szétválasztom és a sárgáját a vaníliás cukorral, vajjal, csipet sóval és a citromhéjjal egy edényben összekeverem. Az élesztőt belemorzsolom a meleg tejbe, amibe előzőleg kevéske porcukrot szórtam, felfuttatom, majd liszttel együtt a tojásos masszába keverem. A tojásfehérjét a cukorral felverem, először a negyedét, aztán a maradékot hozzákeverem a masszához. Egy nedves konyharuhával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom.
Közben a szószhoz a rebarbarát és az epret megtisztítom és apróra vágom. A vízbe beleteszem a cukrot, felolvasztom. Hozzáadom a gyümölcsöket és kavargatva sűrű szósszá főzöm.
A megkelt tésztát egy tükörtojás sütő serpenyőben kisütöm. A kiolajozott mélyedésekbe nagyobb kanálnyit teszek. Viszonylag gyorsan odakap, főleg a közepe, ezért csak alacsony hőfokon, rövid ideig szabad sütni. Ha az egyik oldal kész, két villa segítségével megfordítom és azt is készre sütöm. (Lehet palacsinta sütöben is sütni. Ilyenkor nem lesz a korong olyan szabályos, de ez az ízén nem változtat. ;-)
Ha kész, a korongokat megkenhetjük tejföllel és egymásba tornyozhatjuk. Én ezt kihagyom, egyszerűen megszórom porcukorral és a langyos szósszal kínálom.
Hozzávalók 16 darabhoz:
1 tojás
5 g élesztő
120 ml meleg tej
csipet porcukor
1/2 csomag vaníliás cukor
1 biocitrom lereszelt héja
100 g liszt (sima)
10 g puha vaj
10 g nádcukor
2 ek repceolaj
Szósz:
250 g rebarbara
200 g eper
100 g nádcukor
50 ml víz
A tojás szétválasztom és a sárgáját a vaníliás cukorral, vajjal, csipet sóval és a citromhéjjal egy edényben összekeverem. Az élesztőt belemorzsolom a meleg tejbe, amibe előzőleg kevéske porcukrot szórtam, felfuttatom, majd liszttel együtt a tojásos masszába keverem. A tojásfehérjét a cukorral felverem, először a negyedét, aztán a maradékot hozzákeverem a masszához. Egy nedves konyharuhával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom.
Közben a szószhoz a rebarbarát és az epret megtisztítom és apróra vágom. A vízbe beleteszem a cukrot, felolvasztom. Hozzáadom a gyümölcsöket és kavargatva sűrű szósszá főzöm.
A megkelt tésztát egy tükörtojás sütő serpenyőben kisütöm. A kiolajozott mélyedésekbe nagyobb kanálnyit teszek. Viszonylag gyorsan odakap, főleg a közepe, ezért csak alacsony hőfokon, rövid ideig szabad sütni. Ha az egyik oldal kész, két villa segítségével megfordítom és azt is készre sütöm. (Lehet palacsinta sütöben is sütni. Ilyenkor nem lesz a korong olyan szabályos, de ez az ízén nem változtat. ;-)
Ha kész, a korongokat megkenhetjük tejföllel és egymásba tornyozhatjuk. Én ezt kihagyom, egyszerűen megszórom porcukorral és a langyos szósszal kínálom.
vasárnap, május 12, 2013
Palócgulyás
Lehet akár egyszerűen, csak palóclevesnek is nevezni. Miután azonban az alap egy hétköznapi gulyás, hát én inkább palócgulyásnak nevezném. Az ötlet Banditól (aki nem is Bandi ;-) származik, így kisebb módosításokkal az ő receptjét főztem meg. Nagyon passzolt bele a kapor, bár eleinte féltem tőle... Mint leves és mint főétel is megállta a helyét, az utána következő dalken már csak "hab volt a tortán".
Hozzávalók 4 személyre:
1 ek napraforgó olaj
2 kk piros paprika
40 dkg borjúhús (comb ha lehet)
1 nagyobb paradicsom
3 db nagyobb, nem lisztes burgonya
20 dkg zöldbab (üveges, mirelit vagy friss)
1 nagy fej hagyma
2 db sárgarépa
darabka zeller
só, bors, babérlevél, friss kapor
2 dl tejföl
2 ek liszt
A szokásos módon elkészítem a gulyásalapot. A olajon üvegesre dinsztelem a megtisztított és apróra vágott hagymát, lehúzom a tűzről és megszórom a piros paprikával, hozzáadom a megmosott, kockára vágott húst és erős tűzön, állandó kevergetés mellett, pár percig pirítom. A paradicsomot héjától megszabadítom (forró vízbe mártom, így utána könnyen lehúzható) és felkockázom. A hőmérsékletet visszaveszem, a húshoz adom a paradicsomot és fedő alatt, saját levében, 10 percig majdnem puhára párolom. Felöntöm 1 l vízzel, hozzáadom a megtisztított és felszeletelt zöldséget, burgonyát (ha friss a zöldbab, azt is, egyébként csak a végén adom hozzá), babérlevelet. Sózom, borsózom, addig főzöm, amíg a zöldségek is megpuhulnak. A végén megszórom a kaporral.
Ha kész, a tejfölt összekeverem a liszttel és behabarom vele a levest. Jól összeforralom és lehet is tálalni.
Hozzávalók 4 személyre:
1 ek napraforgó olaj
2 kk piros paprika
40 dkg borjúhús (comb ha lehet)
1 nagyobb paradicsom
3 db nagyobb, nem lisztes burgonya
20 dkg zöldbab (üveges, mirelit vagy friss)
1 nagy fej hagyma
2 db sárgarépa
darabka zeller
só, bors, babérlevél, friss kapor
2 dl tejföl
2 ek liszt
A szokásos módon elkészítem a gulyásalapot. A olajon üvegesre dinsztelem a megtisztított és apróra vágott hagymát, lehúzom a tűzről és megszórom a piros paprikával, hozzáadom a megmosott, kockára vágott húst és erős tűzön, állandó kevergetés mellett, pár percig pirítom. A paradicsomot héjától megszabadítom (forró vízbe mártom, így utána könnyen lehúzható) és felkockázom. A hőmérsékletet visszaveszem, a húshoz adom a paradicsomot és fedő alatt, saját levében, 10 percig majdnem puhára párolom. Felöntöm 1 l vízzel, hozzáadom a megtisztított és felszeletelt zöldséget, burgonyát (ha friss a zöldbab, azt is, egyébként csak a végén adom hozzá), babérlevelet. Sózom, borsózom, addig főzöm, amíg a zöldségek is megpuhulnak. A végén megszórom a kaporral.
Ha kész, a tejfölt összekeverem a liszttel és behabarom vele a levest. Jól összeforralom és lehet is tálalni.
csütörtök, május 09, 2013
Sztrapacska (juhtúrós galuska)
Én így készítem:
1/2 kg krumplit meghámozok, majd durvára lereszelek. Hideg vízben jól kiáztatom, leszűröm és kissé kinyomkodom. 3 tojást ráütök, sózom, kevés borssal megszórom, majd apránként annyi lisztet keverek hozzá, amennyit felvesz és sűrű állagú lesz. Nokedliszaggatóval forrásban levő sós vízbe kiszaggatom és kb. 8 perc alatt megfőzöm. Akkor jó, ha mindegyik feljön a víz tetejére. Leszűröm. Tálaláskor rámorzsolom a juhtúrót, kissé összekeverem, meglocsolom tejföllel, végül sült szalonna kockákkal megszórom.
kedd, május 07, 2013
Sült spárga zöldfűszeres palacsintába tekerve
És újra spárga... Nagy kedvencünk ez a fogyasztó, szinte semmi kalóriát nem tartalmazó,
ízletes növény. Tehát ameddig lehet, esszük mindenféle formában.
A hivatalos spárgaszezon itt júnus 24.-ig tart, "tudományos" magyarázata, hogy így a spárgának még elég ideje marad, hogy utánanőjön az első fagyokig és a következő évre "erőt gyűjtsön".
Jelen esetben egy un. Flädle-be (palacsintaszerű tészta) tekertem a sós vízben pár percig főzött zöld spárgát, kivajazott tűzálló tálba fektettem a tekercseket és beterítettem vékonyra szelt, erős, határozott ízű sajttal (Bergkäse). 190 fokos sütőben pár perc alatt készre sütöttem, éppen hogy a sajt kissé megolvadt rajta.
A zöldfűszeres palacsintát így készítem:
15 dkg lisztet 3 dl tejjel, 4 tojással, 3 evőkanál cukorral, kevéske ásványvízzel, 1 evőkanál repceolajjal, sóval, borssal alaposan összekeverem (kézi mixelő). Ezután olyan friss, zöldfűszerből, ami éppen otthon van (én most petrezselymet, snidlinget és kaprot tettem bele) 1-2 maroknyit alaposan összevágok és hozzákeverem a masszához. Kb. 1 órát pihenni hagyom, majd a szokásos módon vékony palacsintát sütök belőle. Kissé édesebb, mint a szokásos palacsinta, de valami nagyon finom, magában és a spárgával is.
A hivatalos spárgaszezon itt júnus 24.-ig tart, "tudományos" magyarázata, hogy így a spárgának még elég ideje marad, hogy utánanőjön az első fagyokig és a következő évre "erőt gyűjtsön".
Jelen esetben egy un. Flädle-be (palacsintaszerű tészta) tekertem a sós vízben pár percig főzött zöld spárgát, kivajazott tűzálló tálba fektettem a tekercseket és beterítettem vékonyra szelt, erős, határozott ízű sajttal (Bergkäse). 190 fokos sütőben pár perc alatt készre sütöttem, éppen hogy a sajt kissé megolvadt rajta.
A zöldfűszeres palacsintát így készítem:
15 dkg lisztet 3 dl tejjel, 4 tojással, 3 evőkanál cukorral, kevéske ásványvízzel, 1 evőkanál repceolajjal, sóval, borssal alaposan összekeverem (kézi mixelő). Ezután olyan friss, zöldfűszerből, ami éppen otthon van (én most petrezselymet, snidlinget és kaprot tettem bele) 1-2 maroknyit alaposan összevágok és hozzákeverem a masszához. Kb. 1 órát pihenni hagyom, majd a szokásos módon vékony palacsintát sütök belőle. Kissé édesebb, mint a szokásos palacsinta, de valami nagyon finom, magában és a spárgával is.
hétfő, május 06, 2013
Karamellás kuglóf/Karamell-Gugelhupf
Anyák napjára megleptem magunkat, biztonságból, hátha a lányok nem hoznak édességet...
Hozzávalók 4 db 150 ml-es kuglófformához:
40 g liszt
80 g darált mandula
70 g karamellás tábla-csokoládé
50 g vaj
3 tojás
50 g kristálycukor
glazúr:
50 g porcukor
2 ek friss citromlé
kevés víz
A kuglófformákat vékonyan kikenem vajjal és megszórom liszttel, a felesleget kirázom belőlük. (Nekem szilikonos formám van, biztonságból mégis megteszem...)
A lisztet a mandulával összekeverem. A tábla csokoládét apróra tördelem és a vajjal vízgőz fölött felolvasztom. Kissé hűlni hagyom. A tojásokat szétválasztom és a sárgákat a lehűlt csokoládéhoz keverem. A fehérjét a kristálycukorral (és egy csipet sóval) krémesre verem. A hab felét és a mandula-liszt keveréket a csokoládémasszába keverem, majd a maradék hab is belekerül.A masszával megtöltöm a formákat és előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt készre sütöm. Miután kissé lehűltek a formák, tálra borítom a kuglófokat és a porcukor-citromlé(víz) keveréket (ami sűrű, de még folyékony massza) rácsorgatom.
Zutaten für 4 Stück (150 ml Gugelhupfform):
40 g Mehl
80 g Mandeln
70 g Caramel Schokolade (von Lindt)
50 g Butter
3 Eier
50 g Kristallzucker
Glasur:
50 g Staubzucker
2 EL frisch Zitronensaft
Die Gugelhupf-Förmchen (Inhalt 150 ml) mit Butter ausstreichen und mit Mehl ausstreuen. Mehl mit Mandeln vermischen. Schokolade mit Butter über Dampf schmelzen. Eier in Dotter und Klar trennen. Schokolademischung vom Dampf nehmen und ein wenig abkühlen lassen. Dotter einrühren.Eiklar mit Zucker zu cremigem Schnee schlagen. Die Hälfte vom Schnee und die Mehl-Mandelmischung in die Schokomasse rühren. Übrigen Schnee unterheben. Masse in doe Förmschen füllen und im Backrohr 180 Grad ca. 35 Minuten backen. Auskühlen lassen und aus den Förmchen stürzen.
Die dickflüssige Glasur über den Gugelhupf gießen.
Quelle: Gusto
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)