szerda, augusztus 22, 2012

Vörös lencsével és halványító zellerrel töltött uborka, paradicsom ágyon

Meghívás jött a Nosalty szerkesztőjétől, hogy legyek a hét gasztrobloggere valami nyár végi finomsággal, amire természetesen nem tudtam nemet mondani. (Ezúton is köszönöm a lehetőséget.)
Mivel az időjárás jelenleg igencsak megvisel bennünket (hiszen tombol a hőség), ezért egy hús nélküli, különleges töltelékű, könnyű zöldség mellett döntöttem. A paradicsom ágyon tálalt, vörös lencsével és halványító zellerrel töltött uborka, az idei nyár igazi slágere volt nálunk. Nagyon finom, pikánsan fűszerezett finomság, ami a kánikulai napok különleges csemegéje lehet. A recept itt olvasható...

vasárnap, augusztus 19, 2012

Epres-túrós cupcakes/Erdbeer-Topfen Cupcakes

(Rezept unten auch auf Deutsch)
Az esküvői cupcakes címre ez is komolyan esélyes volt... Végül is a döntés nem volt könnyű. A választás végül, többszöri kóstolgatás után, mégis erre esett.
Hozzávalók:
tésztához:
15 dkg puha vaj
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
18 dkg liszt
1 tk sütőpor
8 dkg eperlekvár
krémhez:
20 dkg eperelekvár
20 dkg vaj
5 dkg creme fraiche
10 dkg túró
kevés porcukor
a díszítéshez 1 ek cukorgyöngy
A tésztához a vajat, 4 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral és a szétválasztott tojások sárgájával 3 perc alatt habossá kevertem. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá vertem. A lisztet a sütőporral egyetemben beleszitáltam a vajas masszába, majd a felvert tojás fehérjét is óvatosan hozzáadtam. Végül az eperlekvárt is beledolgoztam. A tésztát egy papírfomákkal beültetett muffin formába egyenletesen elosztottam és előmelegített sütőben (alsó/felső sütő 190 fok, légkeveréses 170 fok, középső sín) 30 percig sütöttem.
A krémhez az eperlekvárat felmelegítettem, egy sűrű szitán átpaszíroztam, majd hűlni hagytam. A vajat, a creme fraiche-t és a túrót a kihűlt eperlekvárral habosra kevertem, kevés porcukorral édesítettem. Hűtőbe tettem, hogy kissé keményebb legyen, majd egy nyomózsákon keresztül a kihűlt cupcakes-ekre nyomtam. Cukorgyönggyel megszórtam, tálásig hidegen tartottam a kész tortácskákat.

Für den Boden:
150 g Butter
80 g Staubzucker
1 Pck. Vanillezucker
3 Eier (Eigelb und Eiweiß getrennt)
180 g Mehl
1 TL Backpulver
1 Prise Salz
80 g Erdbeerkonfitüre
Für das Topping:
200 g Butter
wenig Staubzucker
50 g Créme fraiche
100 g Topfen
200 g Erdbeerkonfitüre
1 EL Zuckerperlen
Butter mit 40 g Zucker, Vanillezucker und Dotter schaumig rühren.
Mehl und Backpulver mischen und abwechselnd unter die Buttermasse mischen. Danach die mit dem restlichen Zucker aufgeschlagene Eischnee vorsichtig unterheben. Die Erdbeerkonfitüre unter den Teig heben.
Papierförmchen in eine Muffinform setzen und den Teigein füllen. Bei Mittelhitze ca 30 Min backen. Für das Frosting Erdbeerkonfitüre aufkochen, durch ein Sieb passieren, abkühlen lassen.  Zimmerwärme Butter, Créme fraiche, Erdbeerkonfitüre und Topfen schaumig schlagen, mit wenig Zucker süßen. Das Topping mit dem Spritzbeutel auf die Cakes spritzen und nach Wunsch mit Zuckerperlen dekorieren.

vasárnap, augusztus 12, 2012

Frankfurti koszorú cupcake formában/Frankfurter Kränzchen Cupcakes

(Rezept unten auch auf Deutsch)

A Nagyobbik Lány esküvőjére voltam hivatott 60 cupcake készítésére, ez egyike volt...
Hozzávalók 12 db cupcake-hez:
tészta:
150 g puha vaj
120 g cukor
1/2 csomag vaníliás cukor
3 tojás, szétválasztva sárgára és fehérjére
180 g liszt
1 tk sütőpor
50 g mogyoró krokant (grillázs mogyoróval)
60 g crème fraiche
180 g eper lekvár
krém:
250 ml tej
1 csomag vaníliás cukor
20 g vanília puding por
250 g vaj
80 g porcukor (szitált)
díszítés:
30 g mogyoró Krokant (grillázs)
A vajat, a vaníliás cukrot 60 g cukorral és a tojás sárgákkal 3 perc alatt habossá keverem kézi habverővel. A tojás fehérjét a maradék cukorral felverem jó kemény habbá. A lisztet és a sütőport a vajas masszába szitálom és a felvert tojás fehérjét, a mogyoró krokantot, a crème fraiche-t is beledolgozom. A papír formákat egy muffin-formába ültetem és háromnegyed rész magasságig beléjük kanalazom a tésztát.
180 fokos  (170 fokos, legkeverésesben), előmelegített sütőben, a  középső sínen kb. 25 percig sütöm.
Még melegen kiveszem a formából  és egy sütőrácson hűlni hagyom őket. Egy speciális kiszúróval (ha nincs, kiskanál is jó!) a közepét kivájom és eper lekvárral megtöltöm.
A krémhez készítésekor 5 ek tejet az összekevert vaníliacukorhoz és a pudingporhoz öntök és az egészet, a közben felforralt maradék tejhez adom. Habverővel simára dolgozom. 1 percig gyenge tűzön főzöm.
A forró pudingot egy külön edénybe öntöm és 80 g vajat belekeverek, míg az teljesen elolvad. Fóliával lefedem és hűlni hagyom.
A maradék vajat a porcukorral habosra keverem és a pudingot kanalanként hozzáadom. Ezt a krémet egy kinyomó zacskóba töltöm és egy szép, széles karikát nyomok belőle körbe a cupcake-ekre. A krémet megszórom a mogyoró krokanttal és a közepébe még egy kevés eper lekvárt pöttyintek, vagy színes cukordíszekkel szinesítem. Legalább 2 óra hosszára a hűtőbe teszem.

***
Zutaten für 12 cupcakes:
Teig
150 g weiche Butter
120 g Zucker
1/2 Pck. Vanillezucker
3 Eier (Kl. M)
180 g Mehl
1 TL Backpulver
50 g Haselnusskrkoant
60 g Crème fraiche
180 g Erdbeermarmelade
Creme
250 ml Milch
1 Pck. Vanillezucker
20 g Vanillepuddingpulver
250g Butter
80 g Puderzucker (gesiebt)
Verzierung
30 g Haselnusskrokant
Weiche Butter, 60 g Zucker, Vanillezucker und Eigelbe mit dem Handmixer ca. 3 Min. schaumig schlagen. Eiweiße mit dem restlichen Zucker steif schlagen. Mehl und Backpulver auf die Buttermasse sieben. Eiweiß und Haselnusskrokant und Crème fraiche mit einem Schneebesen unterheben.
Papierförmchen in eine Muffinform setzen und den Teig einfüllen. Im vorgeheizten Backofen (Ober-/Unterhitze 180 Grad/Umluft 170 Grad; mittlere Schiene) ca. 25 Min. backen.
Cupcakes noch warm aus der Form nehmen und auf einem Kuchengitter auskühlen lassen. Mit dem Teelöffel ein Loch aushöhlen und mit Erbeermarmelade füllen.
Für die Creme 5 Esslöffel Milch von der Milch abnehmen. Vanillezucker und Puddingpulver verrühren. Restliche Milch aufkochen und angerührtes Puddingpulver zugeben und 1 Min. kochen lassen. Pudding in eine Schüssel füllen, 80 g kalte Butter unter den heißen Pudding rühren, bis die Butter geschmolzen ist. Pudding mit Folie abdecken und auf Zimmertemperatur abkühlen lassen.
Restliche weiche Butter und Puderzucker schaumig schlagen. Den Pudding esslöffelweise hinzufügen. Die Creme in einen Spritzbeutel mit großer Sterntülle füllen und einen dicken Ring um die Erdbeermarmelade spritzen.
Die Creme mit Haselnusskrokant bestreuen. Evtl. in die Mitte noch etwas Erdbeermarmelade geben. Mindestens 2 Stunden in den Kühlschrank stellen.
Quelle: C. Bergmayer u S. Oestreich

csütörtök, augusztus 09, 2012

Borított salotta torta/Gestürzte Zwiebeltarte

(Rezept unten auch auf Deutsch)
A világ legegyszerübb és leggyorsabban készülő borított tortája. A belevaló a salotta vagy másnéven mogyoróhagyma, amely ízre kifinomultabb, lágyabb és komplexebb, mint a vörös hagymáé. Ajánlom bármikorra. Lehet egy gyors vacsora egy pohár rose kíséretében, vagy egy ebéd könnyű második fogása. Most, a nagy meleg ellenére is érdemes a sütőt bekapcsolni, mert a végeredmény mindenért kárpótol...
Hozzávalók:
1 ek olivaolaj
2 ek vaj
1 kg salotta hagyma, hámozva
3 ek barna nádcukor
2 ek balzsamecet
1 csomag leveles tészta
só, bors
Egy nagyobb serpenyőben az olivaolajt és vajat felforrósítom, visszaveszem a hőmérsékletet és a salottát világos barnára párolom benne. Megszórom a nádcukorral, sóval, borssal ízesítem és jól összeforgatom. Pár perc múlva felöntöm a balzsamecettel, tovább kavargatom, míg szép sötétbarna színt kapnak és kissé átlátszóvá válnak a hagyma fejek. Egy kerámia sütőformában (26 cm átméröjű) arányosan elosztom puha salottát, a sütőt 200 fokra előmelegítem.
A tésztából egy kerek formát vágok ki, ami kissé nagyobb a formánál és a kihűlt salottát befedem vele, széleit kissé benyomkodom. A tarte-t a sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöm.  Kiveszem a sütőből, ráborítok egy nagyobb tálat a formára, egy határozott mozdulattal megfordítom, hogy a tarte a tányéron landoljon. Friss zöldsalátával tálalom.

Zutaten:
1 EL Olivenöl
2 EL Butter
2 EL Butter
1 kg Schalotten, geschält
3 EL brauner Rohrzucker
2 EL Balsamico
1 Pkg. Blätterteig
Salz, Pfeffer
Olivenöl und Butter in einer Pfanne erhitzen und die Schalotten bei mittlerer Hitze darin anschwitzen, bis sie hellbraun sind. Mit Rohrzucker bestreuen, mit Salz und Pfeffer würzen und gut durchrühren. Die Schalotten nach einigen Minuten mit Balsamico ablöschen und weiterschmoren, bis sie schön dunkelbraun und durchsichtig sind. Herausnehmen und in einer Tarteform verteilen. Etwas abkühlen lassen. Den Backofen auf 200 Grad vorheizen.
Aus dem Teig einen runden Kreis ausschneiden, der etwas größer ist als die Form, und an einem kühlen Ort oder im Kühlschank ruhen lassen.Die Teigplatte auf die abgekühlten Schalotten legen und den überstehenden Rand nach innen einrollen. Die Tarte im vorgeheizten Backofen 25 Minuten backen, bis sie schön goldbraun und gut aufgegangen ist.Auf eine Platte stürzen und mit Salat servieren.
Quelle: Frisch gekocht

kedd, augusztus 07, 2012

Habcsókos szeder torta

"Frissen sült" vejem születésnapja volt az alkalom, amire ezt a mennyei ízű tortát 37 fokos melegben képes voltam megsütni. Mert ő megérdemli...

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű torta formához:
a tészta:
4 tojás
140 g puha vaj
350 g cukor
1 bio limette lereszelt héja
140 g liszt
3 tk sütőpor
80 g darált mandula
120 g tejföl
1/2 tk borkő (vagy sütőpor)
csipet só
30 g mandula lapocska
a krém:
300 g szeder
4 lap zselatin
130 g friss sajt (pld. Philadelphia)
160 g mascarpone
200 g tejszín
50 g cukor
2 ek limette szaft
2 ek fekete ribiszke likőr (elhagyható, vagy tetszés szerint helyettesíthető)
160 fokra előmelegítem a sütőt. A tésztához a tojásokat kettéválasztom. A vajat habosra verem, hozzáadok 150 g cukrot, a reszelt limette héjat és egymás után a tojások sárgáját. Jól kikeverem.
A lisztet és a sütőport egy tálba szitálom, a darált mandulát is beleadom. Ezt  a lisztes keveréket váltakozva a tejföllel  a vajas masszába dolgozom, majd elosztom két sütőpapírral kibélelt (vagy kivajazott) torta formába. (Ha nincs két torta forma, akkor egymás után, két részletbe lesznek a lapok megsütve.)
A maradék 200 g cukrot a borkővel összekeverem egy tálba.  A tojás fehérjét egy csipet sóval (sicc!) kemény habbá verem, a cukor keveréket közben hozzáadom. (A cukornak teljesen fel kell oldódnia benne és a hab legyen igazán kemény!) A tojáshabot kettéosztva egyenletesen rákenem a torta formákban levő tészták tetejére (ez egy habcsók réteget fog képezni rajtuk). Az egyik tetejét megszórom a mandula lapocskákkal.
A torta lapokat egyenként 30 percig sütöm, 160 fokon, középső sínen. Amikor készre sültek, szépen leválasztom róluk a sütőformát. A lapokat hűlni hagyom. Az egyiket előre felvágom 11-12 egyenlő részre, mert töltve már nehezebb lenne.
A krémhez a szedret, ha mélyhűtött, felolvasztom, egy szitán lecsepegtetem. A zselatint 5 percre hideg vízbe beáztatom. A friss sajtot és a mascarponét egy tálkába összekeverem. Egy másik edényben a tejszínt a cukorral kemény habbá verem.
A limette szaftot és a likőrt felmelegítem (nem főzöm!) és hozzáadom a kinyomkodott zselatint. Addig kavarom, míg teljesen feloldódik, majd az egészet a friss sajt masszához keverem. A tejszínt is óvatosan beledolgozom.
A mandula nélküli kihűlt torta lapot egy torta tálra helyezem és egy torta gyűrűt teszek rá (jó a torta forma oldalgyűrűje is). A krém felét rákenem, majd a szedret rászórom. A maradék krémet is elosztom a gyümölcs szemeken és a mandulás torta lappal (óvatosan, hiszen fel van vágva) befedem. Ezzel kész is a torta, csupán pár szem szederrel díszítem még a remekművet. Legalább 2 órár a hűtőbe teszem.

szerda, augusztus 01, 2012

Zöldségtál a sütőből/Ofengemüse


(Rezept unten auch auf Deutsch)
Nyár van és meleg. Ez ugyan nem újság, hiszen a nyárnak az a dolga, hogy meleg legyen. Ami viszont meglepö számomra, TS a höség hatására (?) átállt a könnyü, esti vacsorákra (persze, idönkét kerül hozzá egy kis szelet hús is...). Ettöl ugyan egyik szemem sír, a másik meg nevet, hiszen eddig esténként, fözés nélkül, valami hütöböl kikapott maradékkal is beérte. Most, hogy igazán el vagyunk látva mindenféle földi-kerti jóval a zöldségek és gyümölcsök terén, kénytelen vagyok összedobni egy-egy nem igazán látványos, de annál inkább ízletesebb, könnyü estebédet.
Ez a zöldségtál valóban szívemböl készült, hiszen a patiszon, ami belekerült, Erzsi barátnöm kiskörüi kertjéböl származik. Sajnos, ez a tökféleség nálunk nem igen ismert, ezért aztán dupla élvezettel kreáltam belöle ezt a kánikulai "fogravalót"...

Hozzávalók 2-3 személyre:
1 patiszon kb. 20 cm Ø
4-5 fej közepes fej hagyma
1/2 kg paradicsom (én aprószemü, tojás paradicsomot vettem)
provanszi fűszerkeverék

olivaolaj
125 ml száraz fehér bor
marék petrezselyen
A patiszont és hagymát meghámozom, a paradicsomot alaposan megmosom. Ha a patiszon annyira zsenge, hogy nincsenek magjai, ezzel nem kell bajlódni, egyszerüen kockákra vágom. Egyébként egy kanállal kikaparom.  A hagyma fejeket nyolcadolom és a hagymaleveleket szétszedegetem. A paradicsomot méretüktöl függöen, felezem, vagy negyedelem. Egy tüzálló tálba olíva olajat öntök, beleszórom a patiszon darabokat, a hagymát és a paradicsomot. Megszórom kevés tengeri sóval és ízlés szerint provánszi füszerkeverékkel, jól összekeverem öket. Kevés bort öntök alá, alufóliával lefedem és 200 fokon addig sütöm, míg a patiszon majdnem megpuhul (kb. 30 perc). Arra ügyelek, hogy ne száradjon ki. Szükség szerint még egy kis bort, vagy olíva olajat öntök alá. Sütés közben többször összekeverem. Ha majdnem kész, leveszem a fóliát és még 5 percig sütöm, hogy kissé megpiruljon. A végén petrezselyemmel megszórom. Csak magában, vagy hússzelettel, egyaránt nagyon finom.

Zutaten für 2-3 Personen:
1 Patisson ca 20 cm Ø
4-5 Zwiebeln
1/2 kg Eiertomaten
Olivenöl
Kräuter der Provence
125 ml Weißwein
Salz, Pfeffer
Petersilie
Den Patisson und Zwiebeln schälen, Tomate waschen. Patisson in Würfel schneiden, die Zwiebeln achteln, die Tomaten vierteln. Olivenöl in eine Auflaufform geben, das Gemüse darauf schichten. Salzen, pfeffern und mit Kräuter der Provence bestreuen. Mit dem Weißwein übergießen und mit Alufolie abdecken.
In den Ofen schieben und bei ca. 200° etwa 30 Min. überbacken, dabei gelegentlich umdrehen. Darauf achten, dass es genügend Saft zieht, andernfalls noch etwas Olivenöl oder Weißwein drüber geben, damit nichts anbrennt oder austrocknet. 5 Minuten vor Ende der Garzeit die Alufolie entfernen und das Gemüse noch ca 5 Minuten im Ofen braten. Petersilie bestreuen
Zart im Ofen gedämpftes Gemüse ist fettarm und Schonkost. Für dieses Vitalrezept wird das Gemüse sanft im Backrohr gedämpft. Dazu wird das Gemüse in einer Auflaufform mit wenig Wasser und mit Alufolie zugedeckt im Ofen bei nicht zu hoher Temperatur gegart.

péntek, július 20, 2012

Hideg uborkaleves/Kalte Gurkensuppe

(Rezept unten auch auf Deutsch)
Bár nálunk éppen hidegre fordult az idö, azért a családban még mindig a hideg levesek a favoritok. Egyrész gyorsan készen vannak, másrészt erre bármikor rá lehet járni, nem kell öket melegíteni sem. Ez a leves ugyan egy kevésbé diétás formája az ismert uborkaleveseknek, de mondhatom, evés közben senki sem számolgatta a kalóriákat...

Hozzávalók 4 személyre:
2 salát uborka
2 gerezd fokhagyma, tisztítva
250 ml tejszín
citrom leve
1 vörös hagyma
750 ml marhahúslé, lehet kockából is
só, bors
½ csomag kapor, összevágva
pekándió
Az uborkákat meghámozom, hosszába felezem, a magokat egy kiskanál segítségével kikanalazom. Az egyik uborka felét kb. 1 cm-es kockákra vágom (ezt később a kész levesbe szórom), félreteszem. A maradék uborkát durvára reszelem. A hagymát is megpucolom és összevágom, majd a reszelt uborkával, sóval, borssal, az összenyomkodott fokhagymával és citrom levével összekeverem. A levest és a tejszínt hozzáöntöm és kézi mixerrel finomra pürésítem. Az uborka kockákat és a kaprot belekeverem. A levest a hütöben jól lehűtöm, pekándióval tálalom.
 
Zutaten für 4 Personen:
2 Salatgurken
2 Knoblauchzehen
250 ml Schlagobers
Zitronensaft
1 Zwiebel
Pfeffer
750 ml Rindsuppe eventuell Würfel
Salz
½ Bund Dille, gehackt
Pekannuss
Gurken schälen, der Länge nach halbieren, Kerne mit einem Löffel herausschaben. Die Hälfte einer Gurke in ca. 1 cm große Würfel schneiden, restliche Gurken (evtl. mit einer Küchenmaschine) grob raspeln. Die Zwiebel schälen und kleinwürfelig schneiden.
Zwiebel und geraspelte Gurken mit Salz, Pfeffer, zerdrücktem Knoblauch und Zitronensaft würzen, Suppe und Obers zugießen und die Masse mit einem Stabmixer feinst pürieren. Gurkenwürfel und Dille untermischen. Suppe kaltstellen.
Suppe in gekühlte Teller  mit Pekannuss garnieren.

hétfő, július 16, 2012

Scampi buzara

(Rezept unten auch auf Deutsch)

Igaz, idén a tenger kimarad a nyaralásból, azért egy kis nosztalgiázással felidézem... Ehhez volt segítség ez a nagy kedvenc, amit Horvátországban nem lehet kihagyni. Minden nap tudnám enni... Könnyű lefejteni a páncélt, alatta édes hús bújik meg, nem rágós, nem száraz, szétolvad a szánkban. A buzara az Adria (és a Mediterráneum) közös kincse, ráadásul mindenki máshogy készíti. A škampi na buzaru az egyik olyan étel, amelynek már tucatnyi arcát ismertem meg és nem mindig tudtam eldönteni, melyik, miért ízlett jobban.
Az elnevezés egyébként az olasz "bugiarda"  szóból ered, ami annyit tesz, mint "hazudós". A régebbi időkben a tengeri herkentyűket nem tudták a háziasszonyok olyan frissen tartani, mint manapság. Ezért nagy fazékban, jó fűszeres szószban tartósították. Így a tálaláskor nem lehetett megérezni, hogy a tenger gyümölcseit nem éppen akkor fogták ki.
Hozzávalók 2 személyre:
70 dkg scampi (igazából óriás garnélarák kellene hozzá, de azt nem kaptam)
1 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 ek sűrített paradicsom
1 marék apróra vágott petrezselyem
olívaolaj
2 dl száraz fehérbor
só, bors
Az apróra vágott hagymát a forró olívaolajon megfuttatom, hozzáadom a finomra aprított fokhagymát. A paradicsom pürét belekeverem és összeforralom. A scampit a szószhoz adom, felöntöm fehérborral, sózom, borsozom. Lefedve kb. 1/4 órát rotyogtatom. Friss petrezselyemzölddel megszórom (én még egy rozmaring ágacskát is beledobtam), majd sok kenyérrel (tunkolás!) és lehűtött fehérborral kínálom. Mennyei!

****

Zutaten für 2 Personen:

70 dkg Scampi
1 Zwiebel
5 Knoblauchzehen
2 EL Tomatenmark
Olivenöl
200 ml Weißwein (trocken)
Salz, Pfeffer, 
frische Petersilie
Die klein geschnittene Zwiebel in dem Öl glasig dünsten und die fein gehackten Knoblauchzehen hinzufügen. Der Tomatenmark zu den Zwiebeln geben. Einmal aufkochen lassen, die Skampi in die Sauce geben, den Wein angießen, salzen, pfeffern und zugedeckt ca. 15 Minuten köcheln lassen. Mit der frischen Petersilie bestreut und mit viel Brot und kühlem Weißwein servieren.
Die Bezeichnung "Buzara" leitet sich ab von dem italienischen "bugiarda" (Lügnerin). In früheren Zeiten konnte man frische Fische und Schalentiere noch nicht so gut kühlen und frisch halten, wie heute. Um diese doch noch zu verwenden, bereitete die Hausfrau sie in einem großen Topf mit einer gut gewürzten Sauce zu. So merkte man nicht, dass die Meerestiere schon etwas älter waren. Heute werden diese Gerichte allerdings mit einwandfreien Zutaten zubereitet.