vasárnap, augusztus 12, 2012

Frankfurti koszorú cupcake formában/Frankfurter Kränzchen Cupcakes

(Rezept unten auch auf Deutsch)

A Nagyobbik Lány esküvőjére voltam hivatott 60 cupcake készítésére, ez egyike volt...
Hozzávalók 12 db cupcake-hez:
tészta:
150 g puha vaj
120 g cukor
1/2 csomag vaníliás cukor
3 tojás, szétválasztva sárgára és fehérjére
180 g liszt
1 tk sütőpor
50 g mogyoró krokant (grillázs mogyoróval)
60 g crème fraiche
180 g eper lekvár
krém:
250 ml tej
1 csomag vaníliás cukor
20 g vanília puding por
250 g vaj
80 g porcukor (szitált)
díszítés:
30 g mogyoró Krokant (grillázs)
A vajat, a vaníliás cukrot 60 g cukorral és a tojás sárgákkal 3 perc alatt habossá keverem kézi habverővel. A tojás fehérjét a maradék cukorral felverem jó kemény habbá. A lisztet és a sütőport a vajas masszába szitálom és a felvert tojás fehérjét, a mogyoró krokantot, a crème fraiche-t is beledolgozom. A papír formákat egy muffin-formába ültetem és háromnegyed rész magasságig beléjük kanalazom a tésztát.
180 fokos  (170 fokos, legkeverésesben), előmelegített sütőben, a  középső sínen kb. 25 percig sütöm.
Még melegen kiveszem a formából  és egy sütőrácson hűlni hagyom őket. Egy speciális kiszúróval (ha nincs, kiskanál is jó!) a közepét kivájom és eper lekvárral megtöltöm.
A krémhez készítésekor 5 ek tejet az összekevert vaníliacukorhoz és a pudingporhoz öntök és az egészet, a közben felforralt maradék tejhez adom. Habverővel simára dolgozom. 1 percig gyenge tűzön főzöm.
A forró pudingot egy külön edénybe öntöm és 80 g vajat belekeverek, míg az teljesen elolvad. Fóliával lefedem és hűlni hagyom.
A maradék vajat a porcukorral habosra keverem és a pudingot kanalanként hozzáadom. Ezt a krémet egy kinyomó zacskóba töltöm és egy szép, széles karikát nyomok belőle körbe a cupcake-ekre. A krémet megszórom a mogyoró krokanttal és a közepébe még egy kevés eper lekvárt pöttyintek, vagy színes cukordíszekkel szinesítem. Legalább 2 óra hosszára a hűtőbe teszem.

***
Zutaten für 12 cupcakes:
Teig
150 g weiche Butter
120 g Zucker
1/2 Pck. Vanillezucker
3 Eier (Kl. M)
180 g Mehl
1 TL Backpulver
50 g Haselnusskrkoant
60 g Crème fraiche
180 g Erdbeermarmelade
Creme
250 ml Milch
1 Pck. Vanillezucker
20 g Vanillepuddingpulver
250g Butter
80 g Puderzucker (gesiebt)
Verzierung
30 g Haselnusskrokant
Weiche Butter, 60 g Zucker, Vanillezucker und Eigelbe mit dem Handmixer ca. 3 Min. schaumig schlagen. Eiweiße mit dem restlichen Zucker steif schlagen. Mehl und Backpulver auf die Buttermasse sieben. Eiweiß und Haselnusskrokant und Crème fraiche mit einem Schneebesen unterheben.
Papierförmchen in eine Muffinform setzen und den Teig einfüllen. Im vorgeheizten Backofen (Ober-/Unterhitze 180 Grad/Umluft 170 Grad; mittlere Schiene) ca. 25 Min. backen.
Cupcakes noch warm aus der Form nehmen und auf einem Kuchengitter auskühlen lassen. Mit dem Teelöffel ein Loch aushöhlen und mit Erbeermarmelade füllen.
Für die Creme 5 Esslöffel Milch von der Milch abnehmen. Vanillezucker und Puddingpulver verrühren. Restliche Milch aufkochen und angerührtes Puddingpulver zugeben und 1 Min. kochen lassen. Pudding in eine Schüssel füllen, 80 g kalte Butter unter den heißen Pudding rühren, bis die Butter geschmolzen ist. Pudding mit Folie abdecken und auf Zimmertemperatur abkühlen lassen.
Restliche weiche Butter und Puderzucker schaumig schlagen. Den Pudding esslöffelweise hinzufügen. Die Creme in einen Spritzbeutel mit großer Sterntülle füllen und einen dicken Ring um die Erdbeermarmelade spritzen.
Die Creme mit Haselnusskrokant bestreuen. Evtl. in die Mitte noch etwas Erdbeermarmelade geben. Mindestens 2 Stunden in den Kühlschrank stellen.
Quelle: C. Bergmayer u S. Oestreich

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése