Bár itt Ausztriában kissé
mások a húsvéti szokások, mi azért a sonka evést a böjt zárultával, már szombat
este megkezdjük. (Az osztrákoknál az igazi ünnepi étkezést a vasárnapi ebéd
jelenti, tormás sonka, kolbász, csülök, kemény tojás stb.) Nálunk ennek
elmaradhatatlan része a cipóban sült sonka (csülök), amihez főtt tojás, frissen
reszelt torma, újhagyma, retek és természetesen anyósom specialitása, a sárga
túró dukál. Idén is jázmin tea volt a hagyományos kisérő.
Cipóban sült sonka
(csülök) első variáns:
1 db füstölt sonka
(csülök)
45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 1/2 dl tej
1 mk cukor
15 dkg vaj
3 tojás
1 tk só
A sonkát (csülköt) hideg
vízbe téve lassú tűzön puhára főzöm. Hagyom a lében kihűlni. Kiveszem és
alaposan lecsöpögtetem, szárazra törlöm. (A csülköt kicsontozom.) Az élesztőt 1
1/2 dl langyos, cukros tejbe morzsolom, szalvétával letakarom és meleg helyen
kb. 15 perc alatt felfuttatom. A puha vajat habosra keverem és egyenként
hozzáadom a 2 tojást, kissé megsózom és az átszitált liszthez keverem. Végül
összegyúrom a felfuttatott élesztővel. Sima tésztává dolgozom. Konyharuhával
letakarva szobahőmérsékleten 1/2 óráig kelni hagyom. Ujjnyi vastagságúra
nyújtom, közepére helyezem a sonkát. A széleit aláhajtogatva cipót formálok
belőle. Tetejét a felvert tojással megkenem. Közepesen meleg sütőben kb. 40
percig sütöm.
Cipóba sült sonka újra átgondolva
A
sonkát főzés előtt egy éjszakára tegyük hideg vízbe, hogy a sótartalom jól
kiázzon belőle.Ezt követően tegyük fel főni hideg vízben és amikor a víz
felforrt, öntsük le róla. A sonkára öntsünk egy másik, most már meleg vizet és
ízlés szerint ízesítve (fokhagyma, babérlevél, vöröshagyma, koriander, stb.) a
húsleveshez hasonlóan lassú tűzön főzzük, míg elég puha nem lesz.
Fontos,
hogy a kész sonkát a saját levében hűtsük ki. Miután kivettük a léből konyhapapírral
alaposan leszárítjuk.
A
cipót Limara
receptje alapján készítettem... (nagyon jól sikerült, köszönet Neki):
60 dkg kenyérliszt
(búzaliszt 80% és rozslisz 20% keveréke volt)
2 tk. só
2 ek olaj
1 tk porcukor
2 dkg élesztő
tej
1 tojás sárgája
Az élesztőt kevés langyos
tejben a cukorral és 3 ek liszttel elkeverjük, a tetejét megszórjuk kevés
liszttel. Meleg helyre tesszük, ahol 30 perc alatt szépen feljön.
Ezután a többi hozzávalót is
hozzáadjuk és rugalmas, nyújtható tésztát gyúrunk. (Én dagasztógépet
használtam.) Cipó formára igazítjuk, tiszta konyhakendővel letakarjuk és
hagyjuk a duplájára kelni.
Lisztezett deszkára
helyezzük, és akkora formára nyújtjuk, hogy a sonkánkat tökéletesen
betakarhassuk vele. A közepére helyezzük a sonkát, a széleket ráhajtjuk, cipóra
formázzuk.
Egy tepsibe sütőpapírt
teszünk, ráhelyezzük a cipó, konyharuhával letakarjuk és ismét kelni hagyjuk
kb. egy fél órát. A sütőt közben 200 fokra előmelegítjük. A kenyér tetejét
megkenjük a felvert tojássárgával és a sütőbe toljuk a tepsivel. Ekkor 4-5
jégkockadarabot dobjunk a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen, ez nagyon jót tesz
a cipónak. (Esetleg vízzel töltött edényt is helyezhetünk a sütő aljába.) 40 perc
alatt készre sütjük.
Húsvéti sárga túró
ahány dl tej, annyi tojás
ízlés szerint cukor
vaníliás cukor
mazsola
só
A tejet melegíteni kezdem. Közben a tojásokat
habverővel kissé felverem, majd a langyos tejhez öntöm. Hozzáadom a mazsolát,
cukrot, vaníliás cukrot és egy csipet sót. Kis láng fölött, folyamatos
kevergetés mellett addig főzöm, amíg a massza összeáll. Ezután sűrű szövésű
vászonkendőbe vagy gézbe kötöm, hogy gombóc formája legyen. Hűvös helyre
felakasztom, hogy lecsorogjon belőle a savó. Sonkához a legfinomabb.