Az ünnepek után leginkább valami könnyebb, ámde mégis valami különleges után vágytunk, amit aztán nagyobbik lányom ötlete után eredményesen kiviteleztem. Mivel a sütőtököt nálunk mindenki szereti, nem volt ellenvetés, hogy fűszerekkel felturbózva most más arcát (ízét) mutassa. Nagyon sikeresnek bizonyult, többszörös ismétlése várható a téli időszakban...
Hozzávalók 4 személyre:
1 db lehetőleg hokkaido tök (ez a legjobb hozzá), de lehet más, kisebb méretű tök is
1 tk őrölt rozmaring
4-5 ek olívaolaj
curry
bors, só
római kömény
15 dkg feta vagy krémfehérsajt
10 dkg dió
4-5 tk méz
A sütőt 180 fokon (alsó-felső sütés) előmelegítem. A tököt megmosom, negyedelem és a magházat eltávolítom. (A hokkaido tököt nem kell meghámozni, a héja puha lesz sütéskor és ehető.) A tököt viszonylag vékony szeletekre vágom. Az olajba belekeverem a fűszereket, sót, borst - mindezt ízlés szerint, ki mennyire akarja fűszeresen. A tököt beleforgatom ebbe a fűszeres olajkeverékbe, hogy mindenhol érje a húsát.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelek és belesorakoztatom a tökszeleteket. A fetát összemorzsolom és a diót durvára vágom, majd elosztom a tökön. Megszórom a rozmaringgal és betolom a sütőbe, ahol 30-35 perc alatt puhára sül.
Mikor kiveszem a sütőből, rácsorgatom a mézet és azon melegében tálalom. Lehet mellé bagettet kínálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése